ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η πανέμορφη βρετανική Astοn Martin DB11 απέκτησε και γερμανική «καρδιά» AMG

Η πανέμορφη βρετανική Astοn Martin DB11 απέκτησε και γερμανική «καρδιά» AMG

Το διάσημο πλέον Goodwood Festival of Speed είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για πολλούς κατασκευαστές να δείξουν live κάποια νέα τους μοντέλα. Ειδικά αν πρόκειται για μάρκες υπερ- πολυτελείας σαν την Aston Martin η οποία εμφάνισε τη βασική έκδοση της καινούργιας και πανέμορφης DB11.

Το σημαντικό νέο εδώ δεν είναι πως η DB11 αποκτά και βασική έκδοση με έναν V8 -αυτό ήταν κάτι παραπάνω από αναμενέμενο. Το ενδιαφέρον είναι πως ο συγκεκριμένος κινητήρας δεν είναι άλλος από το πολύ καλό σύνολο των 4.000 κυβικών με τα δύο turbo της AMG Mercedes, που μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται και στο super car της τελευταίας, την AMG GT.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση αποδίδει 510 ίππους και 695 Nm. Κινεί φυσικά τους πίσω τροχούς και εξασφαλίζει ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε περίπου 4,0 δεύτερα και μια τελική που προσεγγίζει τα 300 χλμ./ ώρα. Σε σχέση με την DB11 με τον ατμοσφαιρικό V12 των 5.200 κυβικών και των 608 ίππων (εδώ το 0-100 ολοκληρώνεται σε 3,9 δεύτερα και η τελική είναι 320 χλμ./ ώρα) η V8 είναι κατά ολόκληρα 114 κιλά πιο ελαφριά, γεγονός που κολακεύει τόσο τις επιδόσεις όσο και την κατανάλωσή της -για όσους ενδιαφέρονται βέβαια για το τελευταίο πέρα από τους νομοθέτες.

Παράλληλα και προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην DB11 ο bi-turbo των 4.000 κυβικών έχει άλλη χαρτογράφηση και κάποιες επιμέρους αλλαγές που έκαναν οι μηχανικοί της Aston Martin.

O κινητήρας πάντως δεν είναι το μόνο πεδίο συνεργασίας της βρετανικής εταιρείας με τη γερμανική. Από τη Mercedes προέρχονται και τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα της DB11, η οποία διαθέτει τόσο μια διαφοροποιημένη εκδοχή του συστήματος infotainment Command με το χαρακτηριστικό περιστροφικό χειριστήριο στην κονσόλα όσο και ένα ψηφιακό πίνακα οργάνων, ανάλογο με αυτό της S-Class.

Στο μέλλον η Aston Martin αναμένεται να χρησιμοποιεί και πλαίσια της Mercedes, η οποία κατέχει, μέσω της AMG, το 5% των μετοχών της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ