ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το αυτοκίνητο θρύλος της Ferrari, η F40, έκλεισε τα τριάντα

Το αυτοκίνητο θρύλος της Ferrari, η F40, έκλεισε τα τριάντα

Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς ποια είναι η πιο χαρακτηριστική ή πιο εμβληματική Ferrari στη μέχρι τώρα ιστορία της πιο διάσημης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου. Το βέβαιο είναι πως μέσα στις 5, το πολύ στις 10 πιο δημοφιλείς επιλογές θα συγκαταλέγεται σίγουρα η θρυλική F40.

To τελευταίο μοντέλο που είχε εξελιχθεί υπό την επίβλεψη, έστω και εκ του μακρόθεν, του πατριάρχη της μάρκας Enzo Ferrari και το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που ξεπέρασε τα 300 χλμ./ ώρα. Ταυτόχρονα είναι και η πρώτη Ferrari με αμάξωμα κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από κάρμπον και κέβλαρ.

Στην ουσία είναι το πρώτο ουσιαστικά hyper car της Scuderia που έγινε viral -άγνωστος βέβαια ο όρος το 1987 όταν είχε παρουσιαστεί επίσημα- καθώς οι προκάτοχοί της, η 308 GTB και η 288 GTO Evoluzione, δεν έτυχαν της προσοχής που τους άξιζε.

Για την εμφάνισή της είναι φυσικά υπεύθυνος ο Pininfarina, ενώ ο πρώην σχεδιαστής του οίκου Leonardo Fiovaranti είχε πει πως η σχεδίαση της εξέφραζε όλη την τεχνολογία, την ταχύτητα, την ελαφρότητα και την απόδοση του πλαισίου. Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη του Dario Benuzzi, δοκιμαστή της Ferrari για πολλά χρόνια, ο οποίος είχε αναφέρει πως «το κράτημα του αρχικού πρωτότυπου δεν ήταν ικανοποιητικό. Ο κινητήρας turbo είχε τόση δύναμη που απαιτούσε αφενός ένα καλύτερο πλαίσιο και αφετέρου μια πιο μελετημένη αεροδυναμική για τις μεγάλες ταχύτητες. Αυτά προέκυψαν μετά από συνεχείς βελτιώσεις, ενώ προκειμένου να προσφέρει απίστευτη, γνήσια απόλαυση δεν είχε ηλεκτρονικά. Ούτε καν υποβοήθηση για το τιμόνι».

Ο τοποθετημένος στο κέντρο V8 της των 2.900 κυβικών αποδίδει 478 ίππους και εξασφαλίζει ένα 0-100 σε λιγότερο από 4,0 δεύτερα και μια τελική 320 χλμ./ ώρα. Το κιβώτιό της είναι χειροκίνητο 5 σχέσεων, η ανάρτηση με διπλά ψαλίδια και το βάρος της μόλις 1.100 κιλά.

Φυσικά η F40 είχε και έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς και κατόχους, Μεταξύ του ο Nick Mason, γνωστός λάτρης των super cars, των Pink Floyd, ο Roberto Baggio και ο Sylvester Stalone, ενώ όσες πωλούνται αλλάζουν χέρια για υψηλότατα ποσά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ