ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

To ηλεκτρικό Smart Vision EQ fortwo δεν χρειάζεται τιμόνι και πεντάλ

To ηλεκτρικό Smart Vision EQ fortwo δεν χρειάζεται τιμόνι και πεντάλ

Είναι φουτουριστικό αλλά ταυτόχρονα είναι και άμεσα αναγνωρίσιμο ως Smart, ενώ αναμένεται να είναι μια από τις παρουσίες στην επερχόμενη έκθεση της Φρανκφούρτης που θα συζητηθούν.

O λόγος για το καινούργιο πρωτότυπο Vision EQ fortwo της Smart, που είναι ηλεκτρικό και δεν έχει ούτε τιμόνι αλλά ούτε και πεντάλ. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία είναι μια προβολή στο μέλλον της πλήρους αυτόνομης οδήγησης, αλλά και στο car sharing. Την τάση που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα επικρατήσει μετά από κάποια χρόνια και κατά την οποία ο οδηγός δεν θα πληρώνει για να αποκτήσει αυτοκίνητο αλλά θα χρεώνεται τη χρήση του.

Τα παραπάνω πάντως απέχουν αρκετά από την υλοποίησή τους, μιας και η ίδια η Smart τα προσδιορίζει χρονικά για το 2030. Τα χρόνια που μεσολαβούν πάντως ως τότε -και βλέπουμε...- δεν μειώνουν διόλου τη σημασία του Vision EQ ForTwo, που ενσωματώνει πολλές έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες.

Όπως τα φώτα του, τόσο μπροστά όσο και πίσω, που έχουν αντικατασταθεί από οθόνες LED, ενώ οθόνη, για την ακρίβεια ψηφιακό πάνελ, είναι και η μάσκα. Στην οποία μάλιστα προβάλλονται και μηνύματα, προκειμένου να μπορεί ο οδηγός του να επικοινωνεί με τα άλλα οχήματα που κινούνται ταυτόχρονα στο δρόμο, καθώς και με τους πεζούς.

Πληροφορίες προβάλλονται και στα παράθυρα που για το σκοπό αυτό είναι καλυμμένα με ένα ειδικό φιλμ, ενώ το εσωτερικό δεν έχει κυριολεκτικά τίποτα. Και όταν λέμε τίποτα εννοούμε από όλα θεωρούνται απαραίτητα και αναγκαία τα τελευταία 100 και πλέον χρόνια στα οποία υπάρχει η αυτοκίνηση με τη μορφή που τη γνωρίζουμε..

SMART VISION EO FORTWO 14a

Τα αυτόνομα μοντέλα του μέλλοντος θα έχουν ένα εσωτερικό σαν κι αυτό του πρωτότυπου Smart Vision EQ fortwo. Πηγή: Smart

Αυτό που υπάρχει είναι μια οθόνη που καλύπτει όλο το πλάτος, στο σημείο που σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο υπάρχει το ταμπλό. Τα πάντα ελέγχονται είτε με χειρονομίες είτε μέσω του κεντρικού υπολογιστή, ενώ οι επιβαίνοντες το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να ορίσουν τον προορισμό τους, μιας και όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το σύστημα της αυτόνομης οδήγησης.

Την τροφοδοσία του ηλεκτροκινητήρα, που θα αναλαμβάνει την πρόωση, την εξασφαλίζει μια μπαταρία 30 kWh που θα φορτίζεται και επαγωγικά. Χωρίς καλώδιο δηλαδή, ενώ ο χαρακτηρισμός του πρωτότυπου Smart ως Vision EQ κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι, μιας και η EQ είναι η νέα υπο- μάρκα της Mercedes η οποία θα περιλαμβάνει αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα. Και από την οποία φυσικά δεν θα λείπει και ένα commuter σαν τα νυν μοντέλα της Smart.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ