ΜΟΔΑ

Van Cleef & Arpels: πολύτιμες μπαλαρίνες σε μια έκθεση ωδή στo χορό

Van Cleef & Arpels: πολύτιμες μπαλαρίνες σε μια έκθεση ωδή στo χορό

Στις αρχές της δεκαετίας του 1940 στη Νέα Υόρκη, οι πρώτες μπαλαρίνες Cleef & Arpels βλέπουν το φως, με προτροπή του Louis Arpels, μεγάλου λάτρη του μπαλέτου και της όπερας. Θυμίζοντας επίσης τις χορεύτριες που ζωγράφισε ο Εντγκάρ Ντεγκά, οι μικρές αυτές μπαλαρίνες δημιουργούν μόνιμους δεσμούς μεταξύ του χορού και της υψηλής κοσμηματοποιίας, δύο κόσμων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες υπεροχής, χάρης και ποίησης.

Αυτές οι καρφίτσες-μπαλαρίνες, που έγιναν σήμα κατατεθέν του οίκου, είναι περιζήτητες από τους συλλέκτες.

Οι διοργανωτές επέλεξαν την περίοδο των εορτών για να παρουσιάσουν 20 κομμάτια που φιλοτεχνήθηκαν μεταξύ 1941 και 1993, αποτίοντας τιμή στην ιστορία και το χορό.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης σχέδια και αναμνηστικά από αρχεία των δεκαετιών 1940 και 1950 που δείχνουν τη δημιουργικότητα αυτού του καταλόγου. Οι χορεύτριες είναι όλες τους γοητευτικές, η μια περισσότερο από την άλλη.

Μήπως ο Ντεγκά ζωγράφισε την 'Αννα Πάβλοβα, την Πιερίνα Λενιάνι, τη Μαρί Ταλιόνι; Στις καρφίτσες, το πρόσωπο από χρυσό ή σχηματοποιημένο από ένα διαμάντι κομμένο σαν τριαντάφυλλο, υποκλίνεται ελαφρά. Το κορμί είναι μερικές φορές από λευκόχρυσο, το χέρι σηκώνεται με χάρη, η κνήμη είναι τεντωμένη, το πόδι είναι λυγισμένο.

Μια μπαλαρίνα νεράιδα πετάγεται στον αέρα με το μαγικό ραβδί της, ενώ μια άλλη κάνει ένα αραβούργημα. Ένα σκηνικό που παραπέμπει σε δύο μεγάλα κλασικά μπαλέτα: τη Ραϋμόντα και τη Λίμνη των Κύκνων. Κάτω από τα φώτα της ράμπας, η αδαμάντινη πριγκίπισσα Οδέτη κινείται ανάμεσα στις χορεύτριες, κάτω από έναν ουρανό γεμάτο από αστέρια. Σε ορισμένες καρφίτσες, ο πλούτος των συνδυασμών των πολύτιμων πετρών αναδεικνύεται στα κοστούμια, στον όγκο και στην υφή τους.

Ο Louis Arpels ήταν ενας από τους ιδρυτές του οίκου Van Cleef & Arpels, μαζί με τον αδελφό του Ζυλιέν και τον 'Αλφρεντ Βαν Κλιφ. Κοσμήματα τους έχουν λατρέψει και φορέσει η Φάρα Παχλαβί, η δούκισσα του Ουίνδσορ, η Γκρέις Κέλι και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Η έκθεση "Πολύτιμες Μπαλαρίνες" από τις 15 Νοεμβρίου 2017 έως τις 10 Ιανουαρίου 2018, στο κατάστημά του στο Παρίσι .

Boutique Van Cleef & Arpels, Salon Patrimoine, 20, place Vendôme 75001 Paris (15 Νοεμβρίου-10 Ιανουαρίου)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ