ΜΟΔΑ

Green Carpet Fashion Awards: γιατί το πράσινο είναι η απόλυτη τάση στη μόδα για πάντα

Green Carpet Fashion Awards: γιατί το πράσινο είναι η απόλυτη τάση στη μόδα για πάντα

Η εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο πέρασε στο παρελθόν παραδίδοντας στην πασαρέλα τις τάσεις που θα μονοπωλήσουν το στιλ μια σεζόν αργότερα. Ωστόσο σε αυτή την εβδομάδα μόδας μια τάση υπερνίκησε τις υπόλοιπες. Το πράσινο, όχι ως χρώμα αλλά ως έννοια, μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κόσμου της μόδας με σεβασμό προς το περιβάλλον και σε αυτό συμφωνούν οι αστέρες της ιταλικής μόδας και του modeling.

Φέτος, στη Piazza della Scala στο κέντρο της πόλης του Μιλάνου τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας του στιλ έδωσαν "παρών" στα πρώτα επίσημα Green Carpet Fashion Awards Italia με οικοδεσπότη τον Carlo Capasa, πρόεδρο του Camera Nazionale della Moda Italiana και τη Λίβια Φερθ, ιδρύτρια και διευθύντρια της πρωτοβουλίας Eco-Age που υπερασπίζεται την "πράσινη μόδα" για ένα καλύτερο κόσμο.

Στο πρώτο event της διοργάνωσης οι καλεσμένοι, περίπου 2.000 παράγοντες της μόδας, περπάτησαν στο "πράσινο χαλί" και παρευρέθηκαν στην εκδήλωση την οποία η σύζυγος του βρετανού ηθοποιού Κόλιν Φερθ θέλει να αποκαλεί "Όσκαρ της μόδας".

Για τη Φέρθ αυτή θέλει να είναι μόνο η αρχή σε μια γιορτή της πράσινης, οικολογικά φιλικής μόδας στην οποία καλεί να συμμετέχει η αφρόκρεμα της Ιταλικής μόδας που κάνει βήματα για να βελτιώσουν τις συνθήκες και τις πρώτες ύλες των προϊόντων τους.

"Το ότι παρευρέθησαν τόσοι άνθρωποι για έμενα είναι πολύ σηματικό" είπε η Φιρθ η οποία φορούσε μία δημιουργία του Roberto Capucci σε χρώμα ματζέντα. "Είμαστε ακόμα στην αρχή ένος κινήματος μόδας. Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε αλλά όλοι μαζί έχουμε κοινό στόχο η βιομηχανία της μόδας να λειτουργήσει καλύτερα και να βελτιωθεί" τόνισε.

Πολλοί οίκοι μόδας δημιούργησαν ξεχωριστά φορέματα για την συγκεκριμένη εκδήλωση. Η Ζιζέλ Μπούντχεν φόρεσε μια δημιουργία του οίκου Stella McCartney το οποίο όπως έγραψε στον λογαριασμό της στο Instagram προέρχεται από βιώσιμα υλικά και συγκεκριμένα βισκόζη από αποδεδειγμένα βιώσιμα δάση της Σουηδίας. Από την άλλη η συνάδελφος της και ηθοποιός Άμπερ Βαλέτα εμφανίστηκε με ένα στράπλες φόρεμα του οίκου Missoni από ανακυκλωμένο υλικό.

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν για τις προσπάθειες τους να αλλάξουν τον κόσμο του στιλ προς το καλύτερο ο Brunello Cucinelli ο οποίος έλαβε το βραβείο "Community and Social Justice" για τον "ουμανιστικό του καπιταλισμό" στην πόλη Σολομέο της Περούτζια.

Ο Toμ Φορντ βραβεύτηκε με τη διάκριση "Best International Designer Supporting Made in Italy", αν και ο ίσιος δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση. Το βραβείο το παρέλαβε εκ μέρους του ο ηθοποιός Άντριου Γκάρφιλντ από την Αν Γουίντουρ.

https://www.instagram.com/p/p

Ο οίκος Valentino βραβεύτηκε με τον τίτλο "Art of Craftsmanship" το οποίο παρουσίασε η τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Άνι Λένοξ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου, Pierpaolo Piccioli, κοίταζε με περηφάνεια τις δημιουργίες που φέρνουν από το χαρτί στη γκρνταρόμπα οι μοδίστρες στα atelier του εμβληματικού οίκου της ιταλικής μόδας.

"Αυτό το βραβείο είναι για αυτούς όχι για εμένα" είπε. "Είναι οι ικανότητες αυτών των ανθρώπων που επιτρέπουν στους οίκους μόδας να είναι αυτοί που είναι" πρόσθεσε.

Το τελευταίο βραβείο προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και όλοι στάθηκαν όρθιοι για να τιμήσουν τους τέσσερις Ιταλούς σχεδιαστές που ανέβηκαν στη σκηνή η οποία ήταν διακοσμημένη με πλούσια φυλλώδη δέντρα γεμάτο από κόκκινους καρπούς.

Μιούτσια Πράντα, Τζόρτζιο Αρμάνι, Αλεσάντρο Μικέλε (Gucci) και Piccioli (Valentino) τιμήθηκαν με τη διάκριση "CNMI Recognition of Sustainability" για το σπουδαίο ρόλο τους στην προώθηση μιας οικολογικά φιλικής, "πράσινης" και "βιώσιμης" ιταλικής βιομηχανίας της μόδας.

https://www.instagram.com/p/p

Ως οι ιδρυτές του "CNMI Sustainability Roundtable" το 2012 οι σχεδιαστές συναντήθηκαν για να συζητήσουν θέματα όπως οι τρόποι επεξεργασίας του δέρματος, η προμήθεια των οικολογικά φιλικών πρώτων υλών και η χρήση χημικών ουσιών στην παραγωγή των προϊόντων τους.

Την εκδήλωση ακολούθησε gala στο Palazzo στην άλλη πλευρά της πλατείας.

https://www.instagram.com/p/p

"Πραγματικά νιώθω λες και αυτή είναι απλά η αρχή μιας νέας εποχής" δήλωσε η Μπούντχεν η οποία τιμήθηκε με το πρώτο επίσημο βραβείο "Eco Laureate" της εκδήλωσης που συνυπογράφει η ιταλική Vogue.

"Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εκδηλώσεις για να ενθαρρύνουμε τους επαγγελματίες αλλά και το κοινό της μόδας στην προσπάθεια τους να αγαπήσουν την πράσινη μόδα" είπε.

https://www.instagram.com/p/p

"Είμαι πολύ υπέρ της βιώσιμης μόδας. Είναι πολύ σημαντικό η βιομηχανία της μόδας που επηρεάζει τον κόσμο τόσο πολύ να γίνει περισσότερο βιώσιμη και αγαπώ την Στέλλα Μακάρτνεϊ γιατί προσπαθεί να κάνει αυτό ακριβώς. Της ζήτησα να μου ετοιμάσει ένα φόρεμα από βιώσιμα υλικά για το Met Ball και εκείνη μου έφτιαξε δύο. Δεν είναι πράσινο μόνο στην όψη. Είναι και οικολογικό. Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζομαι" είπε η Αμαζόνα του modeling και περιβαλλοντική ακτιβίστρια με στιλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ