ΜΟΔΑ

Πέθανε ο ρηξικέλευθος σχεδιαστής της bandage μόδας Hervé L. Leroux

Πέθανε ο ρηξικέλευθος σχεδιαστής της bandage μόδας Hervé L. Leroux

O Γάλλος σχεδιαστής μόδας Hervé L. Leroux που αποθεώθηκε στο κόκκινο χαλί της δεκαετίας των 90s με τα τολμηρά, σχεδόν σαν δεύτερο δέρμα, bandage dresses -ένα ιδιότυπα κομψό και ασφυκτικό φόρεμα σαν φτιαγμένο από επίδεσμους που εκτίμησαν οι ντίβες με καμπύλες- πέθανε σε ηλικία 60 ετών.

Το νέο ανακοίνωσε η Fédération de la Haute Couture et de la Mode της Γαλλίας. Ο πρωτοπόρος σχεδιαστής δημιούργησε μια διαχρονική φόρμα στο στιλ που αγκαλιάζει τη γυναικεία φόρμα σε μια επίδειξη body con μόδας.

Στενά, ελαστικά και εντυπωσιακά τα bandage dresses που επινόησε ο Leroux είναι σχεδόν "πορνογραφικά" και ως τέτοια έχουν εκτιμηθεί από κάθε διάσημη στο κόκκινο χαλί.

Ο σχεδιαστής που ίδρυσε τον δικό του οίκο Léger αποθεώθηκε δύο δεκαετίες πριν, όταν έδωσε με το ρούχο του μια φωνή στη σεξουαλικότητα της θηλυκής φόρμας και τον ερωτικό φεμινισμό στις δημόσιες εμφανίσεις. Η Eva Herzigova ήταν μια από τις αιώνιες μούσες του.

Ένας άλλος Lagerfeld

https://www.instagram.com/p/p

Γεννημένος ως Hervé Peugnet στην μική πόλη Bapaume στη βόρεια Γαλλία στις 30 Μαϊου του 1957 ο Leroux εγκατέλειψε τις σπουδές του στη γλυπτική και την ιστορία της τέχνες και ξεκίνησε να δουλεύει ως κομμωτής στο Παρίσι στα τέλη του 70.

Αρχές της επόμενης δεκαετίας, το 1981, γνώρισε τον Karl Lagerfeld με τον οποίο και συνεργάστηκε στους οίκους Fendi και Chanel προτού ανοίξει τη δική του boutique στην οδό du Pélican το 1984. Η boutique έφερε το όνομα Hervé Léger και ο Lagerfeld ήταν ο "νονός" της. Γρήγορα έγινε σημείο συνάντησης της γαλλικής φυλής του στιλ.

https://www.instagram.com/p/p

Ο Leroux ίδρυσε τον οίκο του το 1985 ωστόσο δεν σταμάτησε να συνεργάζεται με άλλες σπουδαίες ετικέτες της γαλλικής μόδας. Lanvin, Daniel Swarovski & Charles Jourdan ήταν κάποιοι από τους οίκους που συνεργάστηκαν μαζί του.

Tο 1991 ο σχεδιαστής έδειξε τι πραγματικά ήθελε από τη γαλλική μόδα με την πρώτου επίδειξη από 54 δημιουργίες σε ένα εκλεκτό κοινό. “Ο Léger απέδειξε γιατί το Παρίσι είναι το κέντρο της γαλλικής επιδεξιότητας ση μόδα" σχολίασεν οι New York Times το ντεμπούτο του.

HERVE MONICA

O σχεδιαστής με μια πολύ νέα Μόνικα Μπελούτσι στο ELLE των 90s/ Φωτογραφία: Marc Hispard

Ο οίκος Hervé Léger εξαγοράστηκε το 1998 από τον επιχειρηματικό κολοσσό τους Λος Άντζελες, BCBG Max Azria. Ο Leroux έχασε τα εμπορικά δικαιώματα του οίκου του τον Απρίλιο του 1999 και αποτραβήχτηκε από το δημιούργημα του.

Ενάντια στην εμπορικότητα

herve vogue

Stephanie Seymour, Linda Evangelista, Claudia Schiffer & Christy Turlington με δημιουργίες του οίκου φωτογραφημένες από τον Steven Meisel για τη Vogue (1993)

Χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει ήττα ο σχεδιαστής συνέχισε να δημιουργεί κατά παραγγελία για λίγους πελάτες του και ξεκίνησε να δημιουργεί ξανά μόδα με την επωνυμία Hervé L. Leroux από τη νέα έδρα του, μια boutique στο νούμερο 32 της rue Jacob στο Παρίσι.

Το 2013, 12 χρόνια μετά την αποχή του, η Fédération de la Haute Couture et de la Mode της Γαλλίας τον προσκάλεσε να δείξει τις δημιουργίες του στα πλαίσια της εβδομάδας μόδας.

https://www.instagram.com/p/p

Η Dita Von Teese, μούσα του ίδιου τον αποχαιρέτησε στο Instagram. "Τον λάτρευα για το πνεύμα, την κομψότητα του, το ταλέντο του που πήγαζε από αυθεντικό πάθος που υπήρξε αδιάφορο απέναντι στην εμπορικότητα της μόδας" έγραψε στη λεζάντα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ