ΜΟΔΑ

Καρλ Λάγκερφελντ: Μετά την ελληνική κρίση χρέους επιτίθεται στη Μέρκελ-Χίτλερ

Καρλ Λάγκερφελντ: Μετά την ελληνική κρίση χρέους επιτίθεται στη Μέρκελ-Χίτλερ

Ο εκκεντρικός Κάιζερ της μόδας, Κάρλ Λάγκερφελντ, δεν είναι μόνο ένας πολυάσχολος σχεδιαστής μόδας που ορίζει τις τάσεις με δημιουργίες για τους οίκους Fendi, Chanel ή το δικό του label. Πριν από όλα ο Λάγκερφελντ θεωρεί τον εαυτό του έναν πολίτη της Ευρώπης και ως δημιουργικός εμιγκρέ δεν μένει αμέτοχος απέναντι σε όσα συμβαίνουν στον κοινωνικό ιστό και την πολιτική σκηνή της Γηραιάς Ηπείρου με τη δύναμη του σκίτσου οπλισμένο κατά του ναζισμού, της Μέρκελ και του Χίτλερ.

Στο πιο δηκτικό σκίτσο του μέχρι τώρα, ο Γερμανός σχεδιαστής μόδας, Καρλ Λάγκερφελντ κουνάει το δάχτυλο στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επειδή ένα ακροδεξιό κόμμα κέρδισε έδρες στο γερμανικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια.

Ο Λάγκερφελντ κατηγόρησε την Άγκελα Μέρκελ για την απόφασή της να επιτρέψει περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα από το 2015, για την άνοδο των ποσοστών υποστήριξης του ευρωσκεπτικιστικού, φιλελεύθερου και συντηρητικού πολιτικού κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (Alternative fur Deutschland, AfD) το οποίο κέρδισε σχεδόν το 13% των ψήφων στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές και αναδείχθηκε τρίτο κόμμα.

Το σκίτσο, που αναμένεται να δημοσιευθεί το Σάββατο στο ένθετο μηνιαίο περιοδικό της εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" σύμφωνα με δημοσίευμα του WWD εμφανίζεται ο Αδόλφος Χίτλερ να λέει στη Μέρκελ:

paper

"Σε ευχαριστώ πολύ που επέτρεψες ακούσια στους απογόνους μου να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο". Η Άνγκελα Μέρκελ σε κατάσταση αλλοφροσύνης ρωτά: "Τι έχω κάνει";

Στο μηνιαίο περιοδικό από τότε που άρχισε να κυκλοφορεί, τον Φεβρουάριο του 2013 δημοσιεύονται γελοιογραφίες του Λάγκερφελντ. Αν και δεν ψηφίζει συχνά στο στόχαστρό του μπαίνουν πολιτικοί, όπως η Μέρκελ.

"Είμαι εκτός εαυτού" είπε για την άνοδο του δεξιού λαϊκισμού στη Γερμανία. "Ήλπιζα ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί ποτέ στη ζωή μου" πρόσθεσε ο Καρλ Λάγκερφελεντ, ο οποίος μεγάλωσε στη Γερμανία υπό την κυριαρχία του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ.

"Ντρέπομαι για τη Γερμανία" πρόσθεσε.

"Ο πίθος των Δαναΐδων"

https://www.instagram.com/p/p

Το 2015 ο Γερμανός μόδιστρος είχε σχολιάσει την ελληνική κρίση χρέους με ένα σκίτσο, εμπνευσμένο από τον μύθο των Δαναΐδων με λεζάντα "Ο πίθος των Δαναΐδων: Μια ελληνική εφεύρεση".

Σε αυτό απεικονίζονται η Άγκελα Μέρκελ και η Κριστίν Λαγκάρντ με βλοσυρά βλέμματα να ρίχνουν χρήματα σε ένα πιθάρι που είναι γεμάτο από χρυσά νομίσματα.

Οι κόρες του Δαναού, οι Δαναΐδες, σύμφωνα με τον μύθο καταδικάστηκαν μετά τον θάνατό τους και την κάθοδό τους στον Άδη να μεταφέρουν και να ρίχνουν αιώνια νερό σε ένα διάτρητο πιθάρι ("τετρημένον πίθον") για να τιμωρηθούν για τη δολοφονία των συζύγων τους την πρώτη νύχτα του γάμου.

Αυτό έγινε στη νεότερη εποχή πολύ γνωστή έκφραση, ο "Πίθος των Δαναΐδων" ή το "άντλημα στον πίθο των Δαναΐδων" που αναφέρεται σε μια μάταιη εργασία ή κόπο χωρίς τέλος. Σε αυτό θα πρέπει να καταδικάστηκαν οι 49 από τις 50 Δαναΐδες, καθώς η μία, η Υπερμήστρα, ερωτεύθηκε τον σύζυγό της και δεν τον σκότωσε.

Οι αντίστοιχες αρχαίες εκφράσεις είναι "εις τον τετρημένον πίθον αντλείν" και "άπληστος πίθος επί των πολλά εσθιόντων". Η έκφραση υπάρχει και στα γαλλικά ως "tonneau des Danaïdes".

Οι "Δαναΐδων υδρείαι ατελείς" που αναφέρονται από τον Αξίοχο (371 Ε) συνδέονται με τις Ορφικές δοξασίες που μνημονεύει ο Πλάτων, με τις οποίες οι ανόσιοι και αμύητοι (Γοργίας 493 Β) αναγκάζονται να φέρουν στον Άδη "εν κοσκίνω ύδωρ" (νερό μέσα σε κόσκινο) ή να ρίχνουν νερό σε "τετρημένον πίθον".

Ο μύθος για την τιμωρία των Δαναΐδων στον Άδη είναι ύστερος και άγνωστος στον Όμηρο, τον Ησίοδο και τον Πίνδαρο. Με την πάροδο του χρόνου η μεταφορά νερού σε τρύπιο δοχείο κατέληξε να συμβολίζει τη ματαιοπονία και ερμηνεύθηκε από τους μεταγενέστερους ως τιμωρία των αμύητων, όπως ήταν και οι Δαναΐδες, που δεν θέλησαν να "μυηθούν" στον γάμο και δολοφόνησαν τους συζύγους τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ