ΜΟΔΑ

Μις Υφήλιος: η σκληροτράχηλη καλλονή Demi-Leigh Nel-Peters επιτίθεται στην κουλτούρα βιασμού

Μις Υφήλιος: η σκληροτράχηλη καλλονή Demi-Leigh Nel-Peters επιτίθεται στην κουλτούρα βιασμού

"Αν οι γυναίκες ενώσουν τα χέρια τους και σταθούν μαζί, τίποτα δεν μπορεί να μας νικήσει" είπε η 22χρονη νικήτρια του διαγωνισμού ομορφιάς και πλέον Μις Υφήλιος 2017 Ντέμι Λι Νελ Πίτερς για την κουλτούρα βιασμού, τη σεξουαλική κακοποίηση και τα αρπακτικά στη βιομηχανία της ομορφιάς και του θεάματος.

Η νέα Μις Υφήλιος είναι σκληροτράχηλη. Μετά την ανάδειξη της σε Μις Νότια Αφρική η Πίτερς δέχθηκε επίθεση με όπλο καθώς συμμορία θέλησε να την απαγάγει προκειμένου να αποσπάσουν λύτρα από την οικογένειά της.

Το περιστατικό συνέβη ένα μήνα μετά τον πρώτο της τίτλο, τον Ιούνιο όταν η Πίτερς οδηγούσε στην λεωφόρο Jan Smuts στο Χάιντ Παρκ του Γιοχάνεσμπουργκ και ένα αμάξι της έκοψε το δρόμο απαιτώντας με την απειλή όπλου να σταματήσει.

Η Πίτερς πήδηξε από το εν κινήσει τετράτροχο της και έκτοτε είναι αφοσιωμένη στην αυτοάμυνα παλεύοντας κατά τη βία εις βάρος των γυναικών.

dem

Facebook.com/demileighnp

"Μπορούμε να πούμε όχι σε πράγματα που δεν είναι σωστά στο χώρο εργασίας και στο σπίτι και όπου πάμε" σχολίασε λίγο μετά την στέψη της ενώνοντας έτσι την φωνή της με αυτή των γυναικών που μιλούν ανοιχτά για την σεξουαλική παρενόχληση.

Το ζήτημα προέκυψε στο διαγωνισμό για τη "Μις Υφήλιος" όταν μία θαυμάστρια έθεσε ένα ερώτημα σχετικά με το πόσο σημαντικό είναι άνδρες και γυναίκες να εργαστούν από κοινού για την καταπολέμηση των φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η δεύτερη επιλαχούσα, η 21χρονη "Μις Τζαμάικα" Νταβίνα Μπένετ δήλωσε ότι η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια μορφή κακοποίησης και ότι κανενός είδους κακοποίηση δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι.

Οι καλλονές συνεχίζουν ό,τι ξεκίνησε λίγες εβδομάδες πριν στο Περού.

Από την παρενόχληση στη γυναικοκτονία

Στον πρόσφατο διαγωνισμό ομορφιάς του Περού οι φιναλίστ συμμάχησαν για να καταγγείλουν τη θανατηφόρα επιδημία που κοστίζει στις γυναίκες της χώρας την ίδια τους τη ζωή. Tην πλέον ακραία βία σεξιστικής βίας, τη γυναικοκτονία.

Οι 23 φιναλίστ του διαγωνισμού αντί να παρουσιάσουν τις διαστάσεις τους, ανέφεραν τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για τη βία εναντίον των γυναικών.

"Ένα κορίτσι πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά (σε όλο τον κόσμο), θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης", "περισσότερες από το 70% των γυναικών στο Περού είναι θύματα παρενόχλησης στον δρόμο", "το 81% των δραστών σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον κοριτσιών μικρότερων των 5 ετών είναι συγγενείς" δήλωσαν οι νεαρές γυναίκες.

Η εκδήλωση σόκαρε τους τηλεθεατές, όμως η διοργανώτρια του διαγωνισμού, η Τζέσικα Νιούτον, Μις Περού 1987, δήλωσε: "Δυστυχώς υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν και πιστεύουν ότι η δική τους υπόθεση είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό". Σύμφωνα με τη Νιούτον, η σεξουαλική βία βρίσκεται στη χώρα είναι παντού. Από τις συνολικά 150 κοπέλες που δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό, πέντε ήταν θύματα βίας, "κάποιες εκ των οποίων βιασμού από κάποιον συγγενή".

Στο τέλος του διαγωνισμού οι κοπέλες ρωτήθηκαν τι θα έκαναν για τη βία εναντίον των γυναικών, αντί για τις παραδοσιακές ερωτήσεις σχετικά με τα χόμπι και τις φιλοδοξίες τους.

"Η βασίλισσα της εθνικής ομορφιάς θα πρέπει να είναι πρέσβειρα των γυναικών που στέκονται όρθιες, όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή" τόνισε.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ