ΜΟΔΑ

Βruce Weber: ο θρυλικός φωτογράφος μόδας κατηγορείται από τον Jason Boyce για σεξουαλική επίθεση

Βruce Weber: ο θρυλικός φωτογράφος μόδας κατηγορείται από τον Jason Boyce για σεξουαλική επίθεση

Η εβδομάδα ξεκινάει με ακόμη μια καταγγελία εις βάρος μεγαλοπαράγοντα της βιομηχανίας του θεάματος και του στιλ. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφό που κατατέθηκε την Παρασκευή ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ο ζωντανός θρύλος της φωτογραφίας μόδας Μπρους Ουέμπερ, ένας από τους ανθρώπους που όρισαν την εικόνα του στιλ με καμπάνιες ιστορικές και λήψεις τολμηρές σε κάθε έκδοση της Conde Nast (Vogue, Vanity Fair κα) κατηγορείται ότι επιτέθηκε σεξουαλικά στον Τζέισον Μπόις.

Σϋμφωνα με τη μήνυση εις βάρος του 71χρονου ο φωτογράφος που μεταξύ άλλων έχει εργαστεί για τη Vogue κι έχει συμβάλει με το έργο του στη σφυρηλάτηση της εικόνας μεγάλων οίκων όπως του Calvin Klein και του Ralph Lauren, επιτέθηκε στον Τζέισον Μπόις, τον Δεκέμβριο του 2014, κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφισης στο στούντιό του στο Μανχάταν.

Ο Ουέμπερ φέρεται να ζήτησε από τον Τζέισον Μπόις, εκείνη την εποχή ηλικίας 28 ετών, να γδυθεί προτού αρχίσει να τον αγγίζει και κατόπιν τον υποχρεώσει να τον φιλήσει.

"Αν μου δείξεις εμπιστοσύνη, θα μπορούσες να πας πραγματικά μακριά (…) Έως ποιο σημείο θέλεις να φθάσεις; Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου;" ψιθύρισε ο φωτογράφος, σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε η δικηγόρος Λίζα Μπλουμ.

Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται και κατά του πρακτορείου μοντέλων όπου εργαζόταν ο Μπόις και του επικεφαλής του Τζέισον Κάνερ.

Ο Ουέμπερ κατηγορείται ότι "συμπεριφέρθηκε παρόμοια και σε άλλους άνδρες μοντέλα" που του έστειλε το πρακτορείο Soul Artist.

Η Λίζα Μπλουμ σημείωσε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι έχει λάβει από την Παρασκευή και άλλες καταγγελίες παρόμοιου περιεχομένου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

https://www.instagram.com/p/p

Μετά την εμπειρία που βίωσε, ο Τζέισον Μπόις αποφάσισε να μετακομίσει στην Καλιφόρνια και σταμάτησε το μόντελινγκ, "φοβούμενος μια βιομηχανία όπου ο Ουέμπερ θεωρείτο ως φωτογράφος πρώτης γραμμής και ένας από τους πρωταθλητές του ανδρικού μόντελινγκ".

Ο Τζέισον Μπόις ζητάει να του καταβληθεί αποζημίωση κάνοντας λόγο για "συναισθηματικό πλήγμα" και "οικονομική ζημία" που υπέστη μετά την απόσυρσή του από τη βιομηχανία της μόδας.

Το αν ο Ουέμπερ είναι ο Τέρι Ρίτσαρντσον του αντρικού μόντελινγκ είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες μέρες.

“Ως ενήλικοι πρέπει να φέρουμε ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη βιομηχανία μόδας. Είναι σωστό να υπογραμμίσεις στα νέα κορίτσια ότι υπάρχουν αυτές οι συμπεριφορές που πρέπει να αποφύγουν. Το ίδιο και στα αγόρια. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προστατεύουμε τα νέα παιδιά" τόνισε για τα "αρπακτικά" που εδώ και χρόνια πρωταγωνιστούν στο χώρο του θεάματος η διευθύντρια έκδοσης του Harper's Bazaar αναφερόμενη στην απόφαση της να μποϊκοτάρει τον Ρίτσαρντσον.

https://www.instagram.com/p/p

O Γουάινστιν της μόδας Ρίτσαρντσον έκανε πρόσφατα πρωτοσέλιδα μετά την απόφαση του Harper's Bazaar αλλά και της Condé Nast International, τον εκδοτικό οίκο τίτλων όπως οι Vogue, GQ κα., να σταματήσουν οποιαδήποτε συνεργασία μαζί του.

Επιπλέον ο ιταλικός οίκος μόδας Valentino αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία με το Ρίτσαρντσον -ο φωτογράφος έχει υπογράψει πολλές καμπάνιες του οίκου στο πρόσφατο παρελθόν με την τελευταία συνεργασία τους τον Ιούλιο του 2017. Το ίδιο φέρεται να κάνει και ο οίκος κοσμημάτων Bulgari - ο Ρίτσαρντσον φωτογράφισε τη Μπέλα Χαντίντ για την τελευταία διαφημιστική καμπάνια του οίκου. Ήδη από το 2014 η H&M σταμάτησε να συνεργάζεται μαζί του.

Ο Ρίτσαρντσον απάντησε για το μποϊκοτάζ από την Condé Nast International και ομολόγησε ότι συχνά "φλέρταρε ερωτικά τα μοντέλα του για να φέρει στο φακό το "προαπαιτούμενο, ερωτικό" ύφος που ήταν και η υπογραφή του.

"Είναι καλλιτέχνης"

https://www.instagram.com/p/p

Ο Ρίτσαρντσον έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι εξανάγκασε 19χρονη μοντέλο να του κάνει στοματικό έρωτα εν ώρα εργασίας. "Είναι ένας καλλιτέχνης γνωστός για την σεξουαλικά προκλητική οπτική του οπότε είναι εύλογο να δουλεύει με τολμηρή συμπεριφορά αλλά όλοι όσοι έχουν εκτεθεί στο φακό του το κάνουν συνειδητά" σχολίασε εκπρόσωπος του φωτογράφου στην The Telegraph.

"O Τέρι είναι ειλικρινά απογοητευμένος για την απόφαση της Condé Nast International. Στο παρελθόν δεν αντιμετώπιζε τέτοια προβλήματα με τη δουλειά του" πρόσθεσε για το μποϊκοτάζ που καθυστέρησε.

Αναρίθμητα top models όπως οι Coca Rocha, Rie Rasmussen, Jamie Peck και Charlotte Waters έχουν κατηγορήσει τον Ρίτσαρντσον για ανάρμοστη συμπεριφορά, σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλευση της θέσης και επιρροής του ώστε να κάνει σεξ σε ανήλικα κορίτσια με τίμημα κάποια δουλειά μαζί του.

Οι κατηγορίες εις βάρος του δεν είναι καινούργιες με τις πρώτες φωνές εναντίον του να έχουν ακουστεί ήδη από το 2001.

Εδώ και 13 χρόνια ήξεραν

Από το 2004 μέχρι η φήμη του "αρπακτικού" Ρίτσαρντσον ήταν καθημερινός ψίθυρος. Η απόφαση των περιοδικών να τιμωρήσουν τον Ρίτσαρντσον είναι αποτέλεσμα της επιδημίας σεξουαλικής κακοποίησης και της έκθεσης του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν που καταρρέει.

Η Condé Nast International αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση και δεν μπαίνει σε οποιαδήποτε συζήτηση για τη ρητή απαγόρευση στον Ρίτσαρντσον.

Η Peck, η νυν δημοσιογράφος και πρώην μοντέλο που κατηγόρησε τον Ρίτσαρντσον για σεξουαλική επίθεση όταν εκείνη ήταν 19 ήδη από το 2004 είπε ότι δεν κινήθηκε νομικά εναντίον του γιατί δεν πίστευε ότι θα της έδινε κάποιος σημασία.

Η ίδια πιστεύει ότι η βιομηχανία της μόδας ακόμη και τώρα δεν μοιάζει έτοιμη να ωριμάσει και να καθαρίσει από τα "αρπακτικά". "Η μόδα δεν θα αλλάξει. Αυτή η συμπεριφορά είναι καθιερωμένη" πρόσθεσε. "Δεν έκανε κάποιο έγκλημα" λέει. "Αυτό όμως είναι ακόμη ένα κομμάτι του προβλήματος".

Ο Ρίτσαρντσον έχει σκηνοθετήσει video για τις Miley Cyrus, Lady Gaga, Beyoncé και τον Μπαράκ Ομπάμα. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με τις εταιρίες Supreme, Marc Jacobs και εκδόσεις όπως τα Vanity Fair και Vogue.

Την απόφαση ανακοίνωσε με εσωτερικό μέμο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του εκδοτικού κολοσσού Condé Nast International, James Woolhouse.

https://www.instagram.com/p/p


ΔΗΜΟΦΙΛΗ