ΜΟΔΑ

Hubert de Givenchy & Όντρεϊ Χέπμπορν: όταν ο ένας επινόησε τον άλλον

Hubert de Givenchy & Όντρεϊ Χέπμπορν: όταν ο ένας επινόησε τον άλλον

Η Όντρεϊ Χέπμπορν τον λάτρευε, εκείνος την έχρισε μούσα του αλλά αυτό είναι ένα μικρό μόλις κεφάλαιο στην ιστορία κομψότητας του Γάλλου μαέστρου των αισθήσεων που μπορούν να γαζωθούν σε πιέτες εκλεπτυσμένου υφάσματος, Hubert de Givenchy.

Με αφορμή την απώλεια του σπουδαίου Γάλλου αριστοκράτη Hubert de Givenchy, το δεύτερο θάνατο μετά του Alaia που ορίζει το τέλος εποχής στη γαλλική μόδα, θυμόμαστε τη σχέση του couturier και της μούσας του, της Όντρεϊ Χέπμπορν που τον ανέδειξε όδσο και εκείνος.

Η σχέση τους που έδωσε αφορμές για πολλές εκθέσεις (ανάμεσα σε αυτές η εντυπωσιακή αναδρομική έκθεση στο Καλαί στη βόρεια όπου παρουσιάστηκαν περισσότερες από 80 αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του γάλλου μόδιστρου) έγινε έμπνευση και έχει περάσει στα χρονικά ως μια αδερφική σχέση φτιαγμένη από πολύτιμα υλικά και τρυφερές ραφές .

Από τη μπλούζα Bettina έως το μαύρο φόρεμα της μούσας και φίλης του Όντρεϊ Χέπμπορν στην ταινία Πρόγευμα στο Tiffany's, το ροζ μαντό της Τζάκι Κένεντι και τα μυθικά αρώματα, η ιστορία του εμβληματικού σχεδιαστή μόδας είναι φτιαγμένη από αριστοκρατική αστρόσκονη.

Εκείνη και εκείνος

Hubert de Givenchy and Audrey Hepburn

Όλη του τη ζωή, ο Ιμπέρ ντε Ζιβανσί ο οποίος δήλωνε ότι το σημαντικότερο στη δουλειά του είναι η αρμονία, έντυνε μια πιστή πελατεία, κοσμοπολίτικη, συμπεριλαμβανομένης της Τζάκι Κένεντι και της δούκισσας του Ουίνδσορ Ουάλις Σίμπσον. Καμία όμως δεν αποθεώθηκε τόσο για το στιλ της που έφερε την υπογραφή του όσο η Χέπμπορν.

Εραστής των εικαστικών τεχνών και της έβδομης τέχνης, πέρα από τη μόδα, o Givenchy έκανε επανάσταση επινοώντας το little black dress και εγκαινίασε από κοινού με την Χέπμπρον μια σχέση πάθους ανάμεσα στον κινηματογράφο και τη μόδα.

"Οι δημιουργίες του μου έδιναν πάντοτε μια αίσθηση ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. Τα ρούχα του με προστάτευαν από περίεργες καταστάσεις και περίεργους ανθρώπους. Ένιωθα πραγματικά καλά όταν τα φορούσα" θα πει σε συνέντευξη της η Χέπμπορν για τον Γάλλο μαέστρο της μόδας που ένωσε το πεπρωμένο του μαζί της.

Οι δυό τους συναντήθηκαν όταν ήταν ακόμη ανερχόμενοι. Η Χέπμπορν ήταν έτοιμη να καθιερωθεί, όπως και εκείνος. Ο Givenchy ήταν μόλις 26 όταν ανέλαβε να την ντύσει ως Sabrina του Μπίλι Γουάιλντερ το 1954. Για τον ίδιο η σχέση τους ήταν ένα γάμος. "Πάντοτε είχα σεβασμό για την Όντρεϊ. Δεν ήταν σαν τις υπόλοιπες star, εκτιμούσε την απλότητα" έλεγε εκείνος.

Η πρώτη εμφάνιση της Χέπμπoρν με δημιουργία Givenchy έγινε στα Όσκαρ του 1954 όταν και διακρίθηκε με το βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για το Roman Holiday. Έκτοτε η Χέμπορν φόρεσε τα κοστούμια του "εραστή" της σε ταινίες που είναι εμβληματικές.

Funny Face, Love in the Afternoon, Breakfast at Tiffany's, Charade, Bloodline και How to Steal a Million είναι μερικές μόνο από τις συμμαχίες τους στην έβδομη τέχνη. H έκδοση Audrey and Givenchy: A Fashion Love Affair αφηγείται αυτή τη σχέση ζωής που πλέον έχει γίνει κομμάτι της ιστορίας της μόδας και της έβδομης τέχνης.

Σήμερα πια η Χέμπορν που έφυγε από τη ζωή το 1993 σε ηλικία 63 ετών συναντιέται στην αθανασία με τον μέντορα της στον κόσμο της μόδας.

Ο Givenchy πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ