ΜΟΔΑ

To ρολόι του bon vivant Φαρούκ της Αιγύπτου έκανε ρεκόρ

To ρολόι του bon vivant Φαρούκ της Αιγύπτου έκανε ρεκόρ

Μια δημοπρασία που πέρασε στην ιστορία με ρεκόρ, το ρολόι του βασιλιά της Αιγύπτου Φαρούκ ήταν δεδομένο ότι θα είναι ένα ιερό δισκοπότηρο για τους συλλέκτες των vintage χρονομηχανών.

Ο βασιλιάς Φαρούκ, ο τελευταίος βασιλιάς της Αιγύπτου πριν η επανάσταση του 1952 ανατρέψει τη μοναρχία, ήταν συλλέκτης σπάνιων ρολογιών, ένα χόμπι που κληρονόμησε από τον πατέρα του βασιλιά Φουάντ.

Ο bon vivant της Αιγύπτου είχε ρολόγια Patek Philippe και Vacheron Constantin, ενώ ήταν επίσης συλλέκτης αυτοκινήτων και νομισμάτων. Ένα από αυτά, το χρυσό ρολόι Patek Philippe που κάποτε φορούσε ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαρούκ πωλήθηκε αντί 912.500 δολαρίων ΗΠΑ στο Ντουμπάι, δήλωσε στέλεχος του οίκου δημοπρασιών Christie's, σύμφωνα με το οποίο η τιμή πώλησης αποτελεί ρεκόρ για ένα ρολόι που πωλείται στη Μέση Ανατολή.

"Δεν με εκπλήσσει ότι η τιμή εκκίνησης για το ρολόι ήταν 750.000 δολάρια. Το ρολόι αυτό σίγουρα επρόκειτο να καταρρίψει το ρεκόρ", δήλωσε ο Μπομπ Σουέ, ειδικός συνεργάτης στο τμήμα ρολογιών του Κρίστις στο Ντουμπάι.

Πριν βγει στο σφυρί, την Παρασκευή, ο οίκος εκτιμούσε ότι η τιμή κυμαινόταν μεταξύ 400.000 και 800.000 δολαρίων. Στην τιμή των 912.500 δολαρίων περιλαμβάνεται η προμήθεια αγοράς, πρόσθεσε ο Σουέ.

Κατασκευής 1944 και με ανάγλυφο το βασιλικό έμβλημα της Αιγύπτου, το Patek Philippe 1518, 18 καρατίων, με διηνεκές ημερολόγιο και χρονογράφο, είναι ένα από τα μόλις 281 τέτοια μοντέλα που παρήγαγε η περίφημη ελβετική ωρολογοποιία. Η σειρά 1518 ήταν η πρώτη στην ωρολογοποιία που συνδύαζε διηνεκές ημερολόγιο και χρονογράφο.

Το συγκεκριμένο ρολόι, στην κάτω πλευρά της κάσας έχει χαραγμένα το βασιλικό στέμμα της Αιγύπτου, το αστέρι και την ημισέληνο και το λατινικό γράμμα "F", αρχικό του ονόματος του βασιλιά.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συλλογή vintage ρολογιών τα τελευταία χρόνια και το ρολόι με το δερμάτινο λουράκι του βασιλιά Φαρούκ ήταν βέβαιο ότι θα προσήλκυε το ενδιαφέρον στη δημοπρασία.

Ποιος ήταν ο Φαρούκ Α΄ της Αιγύπτου

Farouk family official

O βασιλιάς Φαρούκ και η σύζυγος του Φαρίντα με την κόρη τους Φαρίαλ το 1939/ @Library of Congress

Γεννημένος στις 11 Φεβρουαρίου 1920 ο Φαρούκ Α' ήταν ο τελευταίος βασιλιάς της Αιγύπτου και του Σουδάν, διαδεχόμενος τον πατέρα του, Φουάτ Α' της Αιγύπτου, το 1936.

Γνωστός όχι για τις ηγετικές και διοικητικές του ικανότητες, αλλά για την αδυναμία του στις γυναίκες, την κραιπάλη και το καλό φαγητό, ο Φαρούκ παντρεύτηκε το 1938 τη Φαρίντα, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες. Το 1948 πήρε διαζύγιο από τη Φαρίντα και το Μάιο του 1951 παντρεύτηκε τη 17χρονη Ναρριμάν Σαντέκ.

Τον Οκτώβριο του 1951, το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο κατήργησε μονομερώς τη Σύμβαση Συγκυριαρχίας (1899) και ανακήρυξε τη μοναδική κυριαρχία της Αιγύπτου επί του Σουδάν με τον βασιλιά Φαρούκ Α΄ ως βασιλιά και των δύο κρατών, τίτλο τον οποίο δεν αναγνώρισαν ούτε οι Σουδανοί ούτε οι Άγγλοι.

Στις 26 Ιουλίου του 1952, ο βασιλιάς Φαρούκ παραιτήθηκε από το θρόνο της χώρας του, με την επανάσταση των Αιγυπτίων αξιωματικών. Στις 18 Μαρτίου του 1965, ο έκπτωτος πλέον βασιλιάς έπαθε συμφόρηση σε γαλλικό εστιατόριο στην Αυρηλιανή Οδό έξω από τη Ρώμη. Ήταν 45 ετών και ζύγιζε 135 κιλά. Μαζί του το βράδυ εκείνο ήταν μία ξανθιά καλλονή και όχι η μόνιμη συνοδός του, μαρκησία Ίρμα Καπέτσε Μινούτολο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ