ΜΟΔΑ

Θησαυρός μόδας: η συλλεκτική Hermès η πιο ακριβή τσάντα που πουλήθηκε ποτέ στην Ευρώπη

Θησαυρός μόδας: η συλλεκτική Hermès η πιο ακριβή τσάντα που πουλήθηκε ποτέ στην Ευρώπη

Μια τσάντα είναι σοφή επένδυση. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με τη δημοπρασία της πιο ακριβής, και δη vintage οπότε συλλεκτικής, τσάντας που δημοπρατήθηκε ποτέ στην Ευρώπη.

Μια μεταχειρισμένη τσάντα Birkin του οίκου Hermes πουλήθηκε έναντι 217.144 δολαρίων (περίπου 185.000 ευρώ) στο Λονδίνο, καταγράφοντας έτσι ένα νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ για την ακριβότερη τσάντα που πουλιέται σε δημοπρασία, αναφέρει σήμερα στην ιστοσελίδα του το BBC.

Η τιμή πώλησης της σπάνιας Himalayan Birkin του 2008, από δέρμα κροκόδειλου με κούμπωμα από λευκόχρυσο διακοσμημένο με διαμάντια 18 καρατίων, ξεπέρασε χθες τις αρχικές εκτιμήσεις πώλησης των 113.7 με 170.5 χιλιάδων ευρώ.

Το ρεκόρ πώλησης τσάντας σε δημοπρασία σημειώθηκε στο Χονγκ Κονγκ το 2017, το κατέχει επίσης μια Hermes Birkin και είναι 380.000 δολάρια.

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Christie's είναι "αναμφίβολα η ακριβότερη τσάντα στον κόσμο".

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η τσάντα βγήκε στο σφυρί στην Ευρώπη, όπως διευκρίνισε ο Μάθιου Ρούμπινγκερ, ο διευθυντής του οίκου.

Η ηλικίας δέκα ετών τσάντα από δέρμα κροκόδειλου ήταν σε "κατάσταση 2ου επιπέδου" χωρίς κάποια εμφανή σημάδια φθοράς.

Η διάμετρός της είναι 30 εκατοστά, δηλαδή είναι μικρότερη από την πρωτότυπη τσάντα Birkin.

Oι Himalaya Birkins παίρνουν το όνομά τους από το χρώμα τους, το οποίο κυμαίνεται από το γκρι έως το λευκό, θυμίζοντας την οροσειρά των Ιμαλαϊων.

O μύθος μιας Birkin

Σύμφωνα με τον οίκο είναι εξαιρετικά σπάνιες, αφού μόνο μία ή δύο κατασκευάζονται κάθε χρόνο λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας βαφής του δέρματος.

Ανάμεσα στις διασημότητες που έχουν εμφανιστεί κρατώντας μια τέτοια τσάντα είναι οι Κιμ Καρντάσιαν, Βικτόρια Μπέκαμ και Σελίν Ντιόν, ενώ άλλου τύπου τσάντα Birkin στη συλλογή τους διαθέτουν και οι Μαράια Κάρεϊ, Ταμάρα Έκλεστοουν και Κλόι Καρντάσιαν.

Η τιμή μιας καινούργιας τσάντας Birkin ξεκινάει από σχεδόν οκτώ χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν είναι εύκολη η απόκτησή της καθώς υπάρχει μακρά λίστα αναμονής.

Ο γαλλικός οίκος μόδας Hermes σχεδίασε την τσάντα Birkin το 1981.

birkin

Πήρε το όνομά της από την τραγουδίστρια και ηθοποιό Τζέιν Μπίρκιν.

Η καλλιτέχνης είχε συναντήσει τον επικεφαλής του Hermes σε μια πτήση από το Παρίσι προς το Λονδίνο και εκείνος είχε προσφερθεί να σχεδιάσει μια τσάντα με το όνομά της.

Η Μπίρκιν δήλωσε "τρελά κολακευμένη" και απάντησε "ναι, ναι, ναι!".

Ο οίκος Hermes στο χρηματιστήριο του Παρισιού

Hermes 1923

Ο γαλλικός οίκος Hermes, που ιδρύθηκε το 1837, εισάγεται στο χρηματιστήριο του Παρισιού στις 18 Ιουνίου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το επιστημονικό συμβούλιο των χρηματιστηριακών δεικτών και ανακοινώθηκε από το Euronext στις 7 Ιουνίου 2018.

Ο διάσημος οίκος μόδας θα αντικαταστήσει στο χρηματιστήριο του Παρισιού τον όμιλο LafargeHolcim --ένα άλλοτε μεγάλο όνομα της βιομηχανίας σκυροδέματος μετά τη συγχώνευση της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge με την ελβετική ανταγωνίστριά της Holcim το 2015-- μετά την έξοδό του από τον δείκτη Cac 40.

Μια επισφράγιση των εξαιρετικών αποτελεσμάτων της οικογενειακής εταιρίας, η κερδοφορία της οποίας δεν σταματά να αυξάνεται την τελευταία δεκαετία (2008-2017), ο κύκλος εργασιών της υπερτριπλασιάστηκε και τα λειτουργικά έσοδα υπερτετραπλασιάστηκαν.

Μια αναμενόμενη επιβράβευση, δεδομένων των επιδόσεων του οίκου μόδας, χαιρετίζει χρηματοοικονομικός αναλυτής, σύμφωνα με τον οποίο ο οίκος που διοικείται την τελευταία πενταετία από τον Αξέλ Ντιμά, έκτη γενιά της δυναστείας Hermes, ήταν ένας "αναμενόμενος υποψήφιος".

Ο Hermes που έχει την έδρα του στην οδό Φομπούρ-Σεντ-Ονορέ στο Παρίσι και έγινε πασίγνωστος για τις σέλες και άλλα είδη ιππασίας που κατασκεύαζε πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει η τέταρτη εταιρία ειδών πολυτελείας του γαλλικού δείκτη Cac 40, μετά τους ομίλους LVMH, L’Oreal και Kering.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ