ΜΟΔΑ

Σε δημοπρασία βγάζουν τη Μάργκαρετ Θάτσερ οι απόγονοι της

Σε δημοπρασία βγάζουν τη Μάργκαρετ Θάτσερ οι απόγονοι της
Eleonore Bonnet/ Behance

Το αμφιλεγόμενο πρόσωπο της πολιτικής ή τουλάχιστον περίπου 350 προσωπικά αντικείμενα του, είναι προς πώληση.

Η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ, αυτή η κόρη μπακάλη που έγινε συνώνυμο με την καπιταλιστική λαίλαπα των 80s δίνοντας εντολές από το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ από το 1979 έως το 1990 δημοπρατείται από τον οίκο Christie’s τον Δεκέμβριο του 2015.

“Δεν υπάρχει κοινωνία, μονάχα το άτομο” έλεγε, δεν υπάρχουν άνθρωποι παρά μόνο αντικείμενα θα αντιπαρέλθουμε. Κοσμήματα, ρούχα, αντίγραφα του δημόσιου λόγου της και βέβαια οι πολύ συγκεκριμένες διάσημες τσάντες που ήθελε πάντα να κρατά κρύβοντας το οπλοστάσιο των αυστηρών αιτημάτων της θα διατεθούν στο κοινό που θέλει να έχει ένα κομμάτι της ιστορίας μιας όχι ιδιαίτερα αγαπητής φυσιογνωμίας που όμως φρόντισε να γιγαντώσει το χρηματοπιστωτικό κόμβο του City.

Το Victoria

Σχεδόν δυόμιση χρόνια μετά το θάνατό της (η Θάτσερ πέθανε τον Απρίλιο του 2013 σε ηλικία 87 ετών) και αφού το Μουσείο Victoria & Albert αρνήθηκε να συμπεριλάβει τη συλλογή στη μόνιμη έκθεσή του με την αιτιολογία πως δεν φιλοξενεί παρά μόνο αντικείμενα υψηλής αισθητικής αξίας και όχι ιστορικής σημασίας, οι απόγονοι της Σιδηράς Κυρίας αποφάσισαν να την ρευστοποιήσουν.

150 αντικείμενα της πρώην Σιδηράς Κυρίας της Βρετανίας βγαίνουν στο σφυρί στις 15 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο κι άλλα 200 θα δημοπρατηθούν διαδικτυακά από της 3 έως και τις 16 Δεκεμβρίου με τη συνολική αξία τους να υπολογίζεται στα 700.000 ευρώ.

Κάποια highlights από τα αντικείμενα το διάσημο δερμάτινο βαλιτσάκι σε κόκκινο χρώμα, στο οποίο φυλάσσονταν τα απόρρητα έγγραφα των πρωθυπουργών (η αξία του εκτιμάται σε 4.200 ως 7.000 ευρώ), το γλυπτό ενός αετού, δώρο του φίλου της και συμμάχου στο συντηρητικό στρατόπεδο της Δύσης Ρόναλντ Ρίγκαν, ένα περιδέραιο του οίκου Chaumet με σμαράγδια και διαμάντια, η αξία του οποίου εκτιμάται σε 168.000 με 252.000 ευρώ και το νυφικό της από το 1951.

Στην τσάντα έκρυβε το όπλο της

Ο ίδιος οίκος είχε δημοπρατήσει το 2011 την περίφημη μαύρη δερμάτινη Asprey τσάντα της βαρώνης Θάτσερ. Άλλωστε πέρα από την ακραία εχθρική της συμπεριφορά απέναντι στα εργατικά συνδικάτα και τους ανθρακωρύχους (“εσωτερικούς εχθρούς” τους χαρακτήριζε σε χειρόγραφες σημειώσεις της το 1984) η Μάργκαρετ Θάτσερ καθιέρωσε την τσάντα σαν σύμβολο εξουσίας.

Τα αξεσουάρ της Σιδηράς Κυρίας ήταν άλλωστε και ο λόγος που έκανε την εμφάνισή του στο πολιτικό προσκήνιο ο όρος “handbagging” καθώς, σύμφωνα με τον αστικό μύθο μόνο η θέα τους έσπερνε τον τρόμο στους συναδέλφους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Το Λεξικό της Οξφόρδης καταχώρησε το λήμμα στα 80s. "Ηandbagging: η ενέργεια μίας γυναίκας να επιτίθεται λεκτικά ή να κατατροπώνει με δυναμικό και αμείλικτο τρόπο ένα πρόσωπο ή μία ιδέα". Όπου γυναίκα, βάζεις Θάτσερ, όπου ιδέα βάζεις κοινωνικό κράτος.

Τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν στα παιδιά της Θάτσερ, Μαρκ και Κάρολ, καθώς και στα εγγόνια της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ