ΜΟΔΑ

Για τη Vogue Βραζιλίας η αναπηρία είναι ένα τρικ στο photoshop

Για τη Vogue Βραζιλίας η αναπηρία είναι ένα τρικ στο photoshop

Εντύπωση και πολύ (κακή) δημοσιότητα κερδίζει η νέα καμπάνια για τους Παραολυμπαικούς Αγώνες όπως προβάλλεται μέσα από τις σελίδες της Vogue Βραζιλίας.

Σε προσπάθεια της να προωθήσει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο, οι οποίοι θα διεξαχθούν από 7 έως 18 Σεπτεμβρίου, το περιοδικό δημοσίευσε δύο ψηφιακά επεξεργασμένα πορτρέτα των αρτιμελών Cleo Pires και Paulo Vilhema, έτσι ώστε να θυμίζουν τους αληθινούς παραολυμπιονίκες Bruna Alexandre και Renate Leite.

Οι χρήστες των social media ήρθαν να αποδώσουν δικαιοσύνη με σειρά αναρτήσεων όπου αναρωτιούνται για ποιο λόγο η καμπάνια θέλει να πρωθήσει τους ανάπηρους πρωταθλητές με κανονικούς ανθρώπους ενώ κάλιστα θα μπορούσε να φωτογραφήσει τους ίδιους τους παραολυμπιονίκες και όχι δύο ηθοποιούς της τηλεόρασης.

VOGUE

“Είμαστε όλοι παραολυμπιονίκες” γράφει η λεζάντα της ανάρτησης του περιοδικού στο Instagram προωθώντας την καμπάνια που με ψηφιακή επεξεργασία αφαίρεσε ένα χέρι από την Pires και ένα πόδι από τον Vilhema. Σκοπός της να “προσελκύσει το ενδιαφέρον για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και να τονίσει τη σημαντική θέση που κατέχουν οι ανάπηροι αθλητές στον χώρο των παγκόσμιων αθλημάτων”.

“Moυ είναι δύσκολο να καταλάβω το λόγο που η Vogue Βραζιλίας ένιωσε την ανάγκη να χρησιμοποιήσει μοντέλα που δεν είναι ανάπηρα σε μία τέτοια φωτογράφιση. Το περιοδικό έχασε την τέλεια ευκαιρία να τιμήσει τους ταλαντούχους Παραολυμπιονίκες της Βραζιλίας ως ισότιμους αθλητές. Είναι τόσο σπάνιο να δει κανείς θετικές και δυνατές αντιπροσωπεύσεις των ανάπηρων ανθρώπων στα Μέσα” σχολίασε στη βρετανική Huffington Post, ο Richard Lane της φιλανθρωπικής οργάνωσης Scope που υπερασπίζεται τα ισότιμα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τον Lane η αμηχανία γύρω από την αναπηρία είναι πραγματικά πολύ σημαντική και αυτήν (ανάμεσα σε άλλα) παλεύει να αναιρέσει.

#SomosTodosParalímpicos?

Οι χρήστες στο Twitter προχώρησαν σε δικές τους παρεμβάσεις υπενθυμίζοντας στη Vogue ότι εάν δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τους πραγματικούς Παραολυμπιονίκες, υπάρχουν ανάπηρα μοντέλα που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους αθλητές.

Η τενίστρια Bruna Alexandre που ήταν και η έμπνευση για το πορτρέτο της Pires ωστόσο υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του περιοδικού με ανάρτηση της στο Instagram.

VOGUE 1

“Προσωπικά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπερήφανη που αποτελώ μέρος αυτής καμπάνιας από την οποία το περιοδικό Vogue έχει αρχίσει να δημοσιεύει τις πρώτες φωτογραφίες της υπέροχης δουλειάς. Οι Πρέσβεις των Παραολυμπιονίκων Cleo Pires και Paulo Vilhema έχουν συμβάλει στην προώθηση του Παραολυμπιακού Κινήματος” αναφέρει.

VOGUE 2

Το hashtag #SomosTodosParalímpicos έχει γίνει μια αφορμή για μαζική κατακραυγή με πολλούς να μιλάνε για μια “εξοργιστική και παράλογη” επιλογή από το περιοδικό.

“Η Vogue σέβεται τις γνώμες των αναγνωστών που διαφωνούν με την καμπάνια αλλά επαναλαμβάνουμε την δέσμευση μας να προωθούμε τη σημασία των Παραολυμπιακών Αγώνων. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες της Παραολυμπιακής Επιτροπής που μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό των συμμετεχόντων στους Αγώνες” σχολίασε εκπρόσωπος της έκδοσης στο Βuzzfeed Βραζιλίας.

Eπιπλέον διευκρίνισε ότι η καμπάνια δεν είναι πρωτοβουλία του περιοδικού αλλά των ηθοποιών Cleo Pires και Paulo Vilhena και της εταιρίας δημοσίων σχέσεων Agência África.

paralympic real athetes

ΔΗΜΟΦΙΛΗ