ΜΟΔΑ

Reshma Qureshi: από θύμα επίθεσης με οξύ, ηρωίδα στην Εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης

Reshma Qureshi: από θύμα επίθεσης με οξύ, ηρωίδα στην Εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης

Τα σημάδια του μίσους, η δύναμη της ιστορίας της. “H Reshma Qureshi ίσως είναι σημαδεμένη για ολόκληρη τη ζωή της αλλά δεν πρόκειται να κρύψει το φόβο της άλλο”. Mε αυτό τον πρόλογο η ιστοσελίδα Quartz αφηγείται μια ιστορία δύναμης που ταξιδεύει από την Ινδία του μισογυνισμού στη Νέα Υόρκη της μόδας.

Η ιστορία της Qureshi είναι αυτό που σεμνά μπορείς να ορίσεις ως συγκλονιστική -πριν η λέξη βιαστεί από τους τίτλους των click bait ιστοσελίδων. Το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #EndAcidSale, το οποίο καθοδηγείται από την ΜΚΟ Make Love Not Scars που έχει έδρα στο Νέο Δελχί η 19χρονη που επέζησε από επίθεση με οξύ φέρνει την ιστορία της στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αποδεχόμενη μια πρόσκληση.

Η Reshma Qureshi θα ταξιδέψει στο εξωτερικό για πρώτη φορά και θα πετάξει στην μητρόπολη των ΗΠΑ για να περπατήσει στην πασαρέλα κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας του Σεπτεμβρίου.

Η Qureshi έχασε το ένα μάτι της ενώ το πρόσωπό της είναι παραμορφωμένο και γεμάτο ουλές ως αποτέλεσμα της μισητής επίθεσης εναντίον της. Ωστόσο η ίδια δεν αφέθηκε στη μοίρα της. Δείχνοντας δύναμη και πείσμα η γυναίκα από την Ινδία έχει ήδη γίνει μια από τις πιο απρόσμενες ηρωίδες στον κόσμο της online κοσμετολογίας καθώς είναι μια beauty vlogger διαφορετική από τις άλλες.

ACID 2

Στις αναρτήσεις της η Qureshi ξεκινάει παρέχοντας συμβουλές για make up προτού συγκλονίσει το κοινό με τις πληροφορίες για τα οξέα, που πωλούνται ελεύθερα σε ολόκληρη τη χώρα σφαγιάζοντας ζωές.

Όλα έγιναν τον Μάιο του 2014 όταν η ίδια και η αδελφή της Gulshan επισκέφθηκαν το Αλαχαμπάντ στο βόρειο ινδικό κρατίδιο Ουτάρ Πραντές αναφέρει το Quartz. Εκεί δέχθηκαν επίθεση από τον εν διαστάσει σύζυγο της Gulshan και δύο συνεργούς του. Όταν η 19χρονη προσπάθησε να υπερασπιστεί την αδελφή της οι δράστες στράφηκαν εναντίον της ρίχνοντας οξύ στο πρόσωπό της. Tην παραμόρφωσαν για πάντα.

“Ζητήσαμε από τους περαστικούς για βοήθεια, αλλά κανείς δεν μας βοήθησε” θυμάται η ίδια αναφερόμενη στο περιστατικό που είναι ένα ακόμη από όσα καταδικάζουν γυναίκες στην Ινδία σε πόνους σωματικούς και ψυχικούς.

makelovenotscars

Με την ιδρύτρια της ΜΚΟ Make Love Not Scars, Ria Sharma

Η Qureshi είναι ένα μόνο από τα εκατοντάδες περιστατικά στην Ινδία. Μόνο το 2014, 309 γυναίκες έπεσαν θύματα επιθέσεων με οξύ για λόγους τιμής αν και ένα χρόνο νωρίτερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας προσπάθησε να ελέγξει τη διάθεση και την πώληση των οξέων. Ωστόσο ακόμη και σήμερα κάποιος μπορεί να αγοράσει ένα μικρό μπουκάλι οξύ στην Ινδία για μόλις 0,4 δολάρια.

Με την εμφάνιση της στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης η Reshma Qureshi δείχνει τα σημάδια του μίσους σε όλους μας σε μία προσπάθεια να δώσει δύναμη στα θύματα κακοποίησης αλλά και να φέρει στο φως ένα έγκλημα που πληγώνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ