ΜΟΔΑ

Από τη Βενετία στη Νέα Υόρκη, ο Τομ Φορντ γιόρτασε τη glam ανάσταση του

Από τη Βενετία στη Νέα Υόρκη, ο Τομ Φορντ γιόρτασε τη glam ανάσταση του

Από τη μία έχεις την "απρόσεκτη" (αν όχι προκλητικά βάναυση) παρουσίαση του Κάνιε Ουέστ που άφησε τα μοντέλα του εκτεθειμένα στη ζέστη για να λιποθυμούν και από την άλλη έναν gentleman που ακούσει στο όνομα Τομ Φορντ που υποδέχτηκε τους καλεσμένους του με αέρα νίκης. Αφορμή ακόμη μια συλλογή του label του, Tom Ford.

Ο σχεδιαστής και επιχειρηματίας, λίγες ημέρες πριν, στις 3 Σεπτεμβρίου όταν και η Μόστρα τον υποδέχθηκε για την επόμενη κινηματογραφική περιπέτεια του "Nocturnal Animals" είχε φανεί έτοιμος να λάμψει. Αυτή την εβδομάδα, με τη συμμετοχή του στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης υπενθύμισε σε όλους ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στη μόδα που θυμίζει παλιό Χόλιγουντ με κάποιες βρώμικες δόσεις. Σκέψου Χάλστον, κάπου εκεί.

Συνεχίζοντας να επενδύει στο σεξ σκανδαλίζοντας ο Τομ Φόρντ αφού αναβίωσε οίκους, είναι από το 2004 αφεντικό του εαυτού του και κάθε A-Lister τον εκτιμά για αυτό που τους χαρίζει. Λάμψη, λάμψη και λίγη ακόμα από λάμψη.

Σκοτεινός και με ένα μυστήριο να καλλιεργείται γύρω από την καθημερινότητα του, ο Φορντ κάλεσε την Τετάρτη στο εστιατόριο Four Seasons της Νέας Υόρκη για να τους δείξει όχι κάποια μοντέλα με ρούχα αλλά τα σχέδια της συλλογής ρούχων που από την επόμενη κιόλας μέρα είναι πλέον διαθέσιμα στις boutique του.

Τα media ενθουσιάστηκαν με αυτή την νεουορκέζικη γιορτή μόδας, ειδικά μετά το φιάσκο της συλλογής του Ουέστ. Οι New York Times χαιρέτησαν αυτό το πάρτι που ακολούθησε τις κριτικές που έλαβε στη Βενετία το αισθητικά κλασικά άψογο, "Nocturnal Animals". Ίσως.

Alicia Keys και Cindy Crawford, Jon Hamm, Tom Hanks και Ρίτα Ουίλσον, Julianne Moore, Uma Thurman, Naomi Campbell, Iman, Rita Ora , Alicia Keys και Κarlie Kloss, Naomi Campbell και Gigi, Carolyn Murphy, Amber Valletta, Sasha Luss, όλοι μα όλοι (πλην των Καρντάσιαν) ήταν εκεί.

Η Βενετία τον αποθέωσε

Έξι χρόνια μετά το "A Single Man" έφερε στο Φεστιβάλ της Βενετίας τη νέα του άσκηση στην κινούμενη εικόνα της αφήγησης. Με πρωταγωνιστές του την Εϊμι Ανταμς (που θα είναι η σταρ του 2017 με το "Arrival" του Ντενί Βιλνέβ έτσι και αλλιώς) και τον Τζέικ Τζίλενχαλ το "Nocturnal Animals" θα βγει στις αίθουσες τον Νοέμβριο και ήδη κάνει buzz.

H ελεύθερη διασκευή του μυθιστορήματος "Tony and Susan" είναι εφιαλτικά υπέροχη είπαν πολλοί αν και το αινιγματικό της φινάλε εκνεύρισε αρκετούς. Όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται για μια ιστορία ερωτικής προδοσία και εκδίκησης ο Φορντ απάντησε ότι είναι απλά μια ταινία "που μεταφέρει σε κάποιον την απελπισία που σου προξένησε". Αινιγματικός όπως πάντα ο Φορντ μοιάζει να είναι ένα νυκτόβιο υβρίδιο δημιουργού που υφαίνει τον ιστό του με κλωστές ακριβές και γερές.

nocturnal

O θάνατος και η ανάσταση του

Ο Φορντ μίλησε πρόσφατα για το θάνατο, για τις σκέψεις του που είναι μαύρες συχνά και την κατάθλιψη που τον ταλαιπωρεί εδώ και καιρό. Τολμηρός και εξομολογητικός όταν εκείνος το θελήσει, είπε ανοιχτά για τις σκοτεινές σκέψεις του από τότε που ήταν 8 ετών. "Ο αλκοολισμός και η κατάθλιψη είναι μια οικογενειακή υπόθεση" αστειεύτηκε ο Φορντ στη συνέντευξη του με το Hollywood Reporter.

Iκανοποιημένος με όλα όσα έχει κατακτήσει, κυρίως με το να είναι αφεντικό του εαυτού του όπως ονειρευόταν στο Όστιν, ο Φορντ κάνει στον εαυτό του ό,τι ακριβώς είχε καταφέρει με τον οίκο Gucci που έσωσε από χαμηλές πωλήσεις και του έδωσε ένα edge που όρισε τη δεκαετία του 90. Θα σώσει τον εαυτό του επενδύοντας στην πολυτέλεια και την αισθητική που τόσο καλά γνωρίζει.

fordinsta

Ο Τεξανός που γεννήθηκε το 1961 και από το 1979 έγινε εραστής της Νέας Υόρκης κουβαλάει κάτι από τις εποχές της disco, ίσως γιατί ήταν θαμώνας και του Studio 54 ο ίδιος. Σύντροφος του Richard Buckley, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 2014 μετά από σχεδόν 25 χρόνια σχέσης και απέκτησαν ένα γιο, τον Alexander John Buckley Ford.

Χτίζοντας τη δική του αυτοκρατορία γύρω από το μονόγραμμα του ο Φορντ έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς, πελάτες και συναδέλφους και ξέρει ότι τα ρούχα του είναι ακριβά. Όμως αυτό είναι και το τίμημα που πρέπει να δώσεις για να χαιρετήσεις ένα glam που επέστρεψε. Μια "συλλεκτική" περίπτωση δημιουργού που όλοι όσοι είναι κάποιοι στη βιομηχανία του θεάματος εκτιμούν και μεθούν για εκείνον.

Σήμερα ο Φορντ ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, κάνει τένις κάθε μέρα και προσπαθεί να σταματήσει να σκέφτεται ότι πάντα κάτι μπορεί να πάει στραβά -συνέχεια.

Tom Ford WSJ Magazine September 2013 01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ