ΜΟΔΑ

Πώς η Μισέλ Ομπάμα έκανε πολιτική φορώντας μια made in Italy «πανοπλία»

Πώς η Μισέλ Ομπάμα έκανε πολιτική φορώντας μια made in Italy «πανοπλία»

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν είναι συγκυριακό, τίποτα δεν είναι άσπιλο και χωρίς ατζέντα στην πολιτική σκηνή, ακόμη και αν αυτή είναι καλά φωτισμένη και πασπαλισμένη με γενναιόδωρες δόσεις στιλ. Στην τελευταία εμφάνιση της η πρώτη κυρία της Αμερικής, Μισέλ Ομπάμα, έκανε τους πάντες να μιλούν για την εντυπωσιακή τουαλέτα Atelier Versace που έφερε επάνω της.

Στο καταληκτικό επίσημο δείπνο των Ομπάμα στο Λευκό Οίκο που δόθηκε προς τιμή του Ματέο Ρέντσι και της συζύγου του, του ηγετικού ζεύγους της Ιταλίας, η Μισέλ Ομπάμα κατέθεσε αποδείξεις της τόλμης της και της γνώσης της στην τέχνη της δημόσιας εικόνας.

Κανείς δεν θα μπορούσε να υποθέσει στο παρελθόν ότι μια πρώτη κυρία μπορεί να εμφανίζεται με σέξι custom ροζ – χρυσή δημιουργία Atelier Versace που εγκλωβίζει τις καμπύλες της, ούτε ο πιο ευφάνταστος συντάκτης μόδας δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί ότι μια αλυσόπλεκτη τουαλέτα χωρίς μανίκια και με έντονο ντραπέ είναι η ιδανική επιλογή για βαρύτιμο dinner. Μετά από τη χθεσινή βραδιά, όλοι αναθεώρησαν.

Φορώντας την haute couture δημιουργία η Μισέλ Ομπάμα, απερχόμενη πρώτη κυρία και μια γυναίκα που ο αμερικάνικος Τύπος χαιρετίζει ως “χρυσή αλλαγή” για το ρόλο της στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, έκανε ειλικρινή, διπλωματική μέχρι τις τελευταίες ραφές της, πολιτική.

Η επιλογή του ρούχου που δημιουργήθηκε επάνω στις ενδυματολογικές ανάγκες της Ομπάμα από το ατελιέ της Ιταλίδας Ντονατέλα Βερσάτσε έχει πολλές ερμηνείες. Μπορεί να ερμηνευτεί ως μια νίκη για τη Ντονατέλα Βερσάτσε που κατάφερε να ερμηνεύσει ξανά από την αρχή το όραμα του οίκου που δημιούργησε ο αδελφός της πριν τον τραγικό του θάνατο (στα 90s οι Glamazon του οίκου ήταν σέξι και δυναμικές, στο σήμερα οι γυναίκες που οραματίζεται ο οίκος, οι ιδανικές πελάτισσες του είναι δυναμικές και σέξι).

Η Βερσάτσε διευκρίνισε πρόσφατα ότι η ιδέα πίσω από την τελευταία της συλλογή που έδειξε στο Μιλάνο τον προηγούμενο μήνα “γιορτάζει την ελευθερία της γυναίκας. Την ελευθερία στην διαχείριση της ζωής και του σώματος της, την ελευθερία στο να διεκδικεί ίσα δικαιώματα στον εργασιακό χώρο, την ελευθερία της να επιλέγει τους όρους της ζωής της”. Όλες ελευθερίες που υπερασπίζεται και η ντυμένη με μια κομψή πανοπλία του οίκου Mισέλ Ομπάμα.

Η γκαρνταρόμπα έχει ατζέντα

2016 10 19T001554Z 1885170864 D1BEUHTSWOAA RTRMADP 3 USA ITALY

Η Μισέλ Ομπάμα έχει συχνά φορέσει ιταλικά labels όπως Gucci (στο σόου της Ellen DeGenere), Missoni (στο ταξίδι της στην Ιταλία και τη Βρετανία το 2013 μαζί με τις κόρες της) και βέβαια μια ασπρόμαυρη δημιουργία του Giambattista Valli όταν υποδέχθηκε τον Ματέο Ρέντσι και τη σύζυγο του Αγκνές Λαντίνι νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

“Νιώθω τιμή και ταπεινότητα που η Μισέλ Ομπάμα επέλεξε να μου αναθέσει τη δημιουργία του ρούχου που φόρεσε στο τελευταίο επίσημο δείπνο της” είπε η Βερσάτσε. “Σε ευχαριστώ Μισέλ για όλα όσα έχεις κάνει για τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο”.

Όπως ανέφερε στο Harper’s Bazaar η αμπιγιέζ της Ομπάμα, Μέρεντιθ Κουπ, η πρώτη κυρία της Αμερικής πάντα λαμβάνει υπόψη τις “πολιτιστικές νόρμες” στα έθνη που επισκέπτεται προσπαθώντας πάντα να αποτίνει φόρο τιμής στην κληρονομιά και την κουλτούρα τους.

Φορώντας την made in Italy “πανοπλία” της η Μισέλ Ομπάμα κατάφερε πολλά. Να υπερθεματίσει την υποστήριξη του συζύγου της Μπαράκ Ομπάμα στον πρώτο μαχητή κατά της λιτότητας (οπότε και της πολιτικής της Μέρκελ στην Ευρωζώνη) Ρέντσι φορώντας προϊόν από τη χώρα του, να υπενθυμίσει ότι είναι μια σέξι γυναίκα με καμπύλες και μυαλό και να υπερασπιστεί το ρόλο της ως μια μαχήτρια που φοράει την ροζ και χρυσή, haute πανοπλία της για να προωθήσει την ατζέντα της.

“Xρυσή αλλαγή” όπως Μισέλ Ομπάμα

Ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του 2008, η Μισέλ Ομπάμα έχει το παρατσούκλι “χρυσή αλλαγή” –μια αναφορά στην ικανότητα της να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε κρίσιμες στιγμές με τον ίδιο τρόπο που ένας αθλητής σηκώνεται τη σωστή στιγμή από τον μπάγκο για να φέρει το επιθυμητό από τον προπονητή σκορ. “Οκτώ χρόνια αργότερα, η Μισέλ διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο” σχολίασε σε άρθρο της η New York Times.

“Σύντομα θα χρειαστώ δουλειά, αλλά μακριά από την πολιτική. Ο άνδρας μου πρέπει και αυτός να βρει δουλειά, κάποιος πρέπει να τον προσλάβει” είπε σε πρόσφατη ομιλία της στη Β. Καρολίνα η Ομπάμα. Όταν το πλήθος άρχισε να φωνάζει “Η Μισέλ για πρόεδρος!” η πρώτη Κυρία χαμογέλασε. "Αυτή είναι η τελευταία φορά που μετέχω σε προεκλογική εκστρατεία" πρόσθεσε. Ίσως αναφερόταν σε προεκλογικές εκστρατείες άλλων.

Το περιοδικό T Style των ΝΥΤ την αποκαλεί από τώρα "σπουδαία" στο θεματικό τεύχος Οκτωβρίου.

greats nyt michelle

ΔΗΜΟΦΙΛΗ