ΜΟΔΑ

Στο σφυρί το ιστορικό «γυμνό» φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε που αποπλάνησε τον JFK

Στο σφυρί το ιστορικό «γυμνό» φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε που αποπλάνησε τον JFK

Ένα ρούχο που όρισε μια ολόκληρη εποχή, όχι μόνο επειδή μέσα στις ραφές του εγκλώβισε τις εκρηκτικές αναλογίες της γυναίκας αρχέτυπο του σεξ, Mέριλιν Μονρόε, δημοπρατείται. Ο οίκος Julien's Auctions ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια στην τριήμερη δημοπρασία που αρχίζει στις 17 Νοεμβρίου στο Λος 'Αντζελες και πολλοί συμφωνούν.

Άλλωστε το αισθησιακό φόρεμα από μετάξι, διακοσμημένο με κρυστάλλινες πούλιες που έβαλε η Μέριλιν Μονρόε το 1962 για να ευχηθεί στον πρόεδρο Κένεντι για τα 45ά γενέθλια του έχει γίνει ένα κομμάτι της ιστορίας ενός έθνους που αγαπάει τα σκάνδαλα (η Μονρόε φέρεται να ήταν ερωμένη όχι μόνο του JFK αλλά και του αδελφού του).

"Happy Birthday Mr. President"

Η μελωδική ευχή που δόθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς της 19ης Μαΐου, στη Νέα Υόρκη, μπροστά σε περισσότερους από 15.000 καλεσμένους, μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος από την Μονρόε στον Κένεντι είναι μια στιγμή γεμάτη σημειολογία.

Πρόκειται άλλωστε η μοναδική δημόσια συνάντηση των δύο ινδαλμάτων της Αμερικής που είχαν τραγική μοίρα. Η Μονρόε είχε υποσχεθεί στον Ρίτσαρντ 'Αντλερ να επιλέξει "ένα ιστορικό φόρεμα" για τη βραδιά εκείνη. Η συμπλήρωση των 45 χρόνων του Κένεντι ήταν πρωτίστως ένα πρόσχημα καθώς η εκδήλωση είχε στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για το Δημοκρατικό Κόμμα.

"Μπορώ πλέον να αποχωρήσω από την πολιτική μετά το Happy Birthday που μου τραγούδησαν με τρόπο τόσο γλυκό και αγνό", είχε απαντήσει τότε ο αμερικανός πρόεδρος. Η φράση της Μέριλιν έγινε τόσο διάσημη όσο και το φόρεμά της που ράφθηκε πάνω της. Το άψογο αποτέλεσμα προϋπέθετε ότι η Μέριλιν δεν φορούσε εσώρουχα.

Ένα φόρεμα, πολλές "ζωές"

MARILYNDRESS

Το φόρεμα που αγόρασε προσωπικά η σταρ το 1962 από τον γάλλο μόδιστρο Ζαν-Λουί Μπερτό αντί 12.000 δολαρίων, πωλήθηκε πρώτη φορά σε δημοπρασία του οίκου Christie's στις 27 Οκτωβρίου 1999 αντί 1,227 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για το ράψιμό του, η ηθοποιός στάθηκε γυμνή μπροστά στον μόδιστρο. "Αν πρέπει να με ντύσετε, θέλω να ξέρετε με τι μοιάζω" του είπε. Τελικά, σχεδόν 200 κομμάτια συνέθεσαν αυτό το μοναδικό κομμάτι, με διάφορα πρόσθετα που τοποθετήθηκαν στο επίπεδο του στήθους και του καβάλου. Η εργασία του χρυσοχόου εξηγεί εν μέρει την τιμή του ενός εκατομμυρίου δολαρίων από τον Julien's Auctions. Σύμφωνα με ειδικούς, το φόρεμα μπορεί να κατακυρωθεί έως και 3 εκατομμύρια δολάρια.

"Πενήντα και πλέον χρόνια μετά τον θάνατό της, ο κόσμος παραμένει γοητευμένος από την ομορφιά και το ταλέντο της Μέριλιν", δηλώνει ο Μάρτιν Νόλαν, γενικός διευθυντής της ειδικευμένης στους σταρ του Χόλιγουντ εταιρίας δημοπρασιών. Έχει τόσο μα τόσο δίκιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ