ΜΟΔΑ

Γιατί τo «γυμνό» φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε αξίζει 4.8 εκατ. δολάρια

Γιατί τo «γυμνό» φόρεμα της Μέριλιν Μονρόε αξίζει 4.8 εκατ. δολάρια

Φορώντας αυτό το περίτεχνο, στο χρώμα του δέρματος και με κεντημένες στο χέρι με χρυσή κλωστή 2.500 κρυστάλλινες πούλιες, φόρεμα το αρχέτυπο του σεξ στο παλιό Χόλιγουντ Μέριλιν Μονρόε αποπλάνησε, ή απλά επικύρωσε τη σκανδαλώδη σχέση της με τον πρίγκιπα του Κάμελοτ, τον πρόεδρο που έγινε πρότυπο κάθε άλλου προέδρου για το στιλ και τα πάθη του, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Ήταν το θρυλικό κομμάτι υφάσματος που έντυσε τη Μέριλιν Μονρόε τη βραδιά των 45ων γενεθλίων του προέδρου των ΗΠΑ, η δημιουργία που την έχρισε αποπλάνηση για να τραγουδήσει λάγνα το "Happy Birthday Mr. President" στον φερόμενo εραστή της JFK στις 19 Μαϊου του 1962.

54 χρόνια μετά, το φόρεμα αξίζει εκατομμύρια. Συγκεκριμένα αξίζει 4.8 εκατομμύρια δολάρια, όσα δηλαδή πωλήθηκε στη δημοπρασία που οργάνωσε ο οίκος Julien's Auctions στο κοσμοπολίτικο Μπέβερλι Χιλς του Λος Άντζελες. Η δημοπρασία ξεπέρασε τα δύο με τρία εκατ. δολάρια που εκτιμούσε ο οίκος πριν "σιωπήσει" το σφυρί και έγινε αφορμή για να θυμηθούν όλοι το ανομολόγητο σεξ και τη στιγμή που η ιέρεια του στιλ και σύζυγος του εραστή της, η Τζάκι Κένεντι, έριξε το γάντι στην απόλυτη ξανθιά -ήταν ένα γάντι από μετάξι.

Σύμφωνα με το βιβλίο "These Few Precious Days: The Final Year of Jack with Jackie" η σύζυγος του 35ου προέδρου των ΗΠΑ ήξερε τα πάντα πριν ακουστούς οι γενέθλιες ευχές εκείνη τη νύχτα.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Κρίστοφερ Άντερσεν όταν η Μονρόε τηλεφώνησε στο Λευκό Οίκο με πρόθεση να αποκαλύψει στην Πρώτη Κυρία την ερωτική της σχέση με τον Κένεντι η Τζάκι όχι μόνο δεν ένιωσε έκπληξη αλλά απάντησε κάπως έτσι στους ισχυρισμούς της Μονρόε ότι ο JFK θα εγκατέλειπε για χάρη της την οικογένειά του:

"Μέριλιν... Θα τον παντρευτείς! Αυτό είναι υπέροχο! Και θα μετακομίσεις στο Λευκό Οίκο, θα αναλάβεις τις ευθύνες της Πρώτης Κυρίας, εγώ θα φύγω από εδώ και εσύ θα έχεις όλα τα προβλήματα!". Σύμφωνα με τον Άντερσεν, η Τζάκι γνώριζε τα παραστρατήματα του συζύγου της και είχε επιλέξει να κάνει τα "στραβά μάτια" γιατί ήξερε ότι πριν από αυτήν υπήρχαν άλλες, μετά από αυτήν θα ακολουθήσουν άλλες.

jackie marilyn final

Tα σχεδόν πέντε εκατομμύρια δολάρια είναι απλά η συνέχεια στην ιστορία του

Από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου το φόρεμα ανήκει πλέον στο Ripley's Believe It or Not!, μια αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης που διαθέτει αλυσίδα μουσείων, ένα εκ των οποίων στο Χόλιγουντ, αφιερωμένα στα παράξενα αντικείμενα και σε είδη που έχουν ιστορική σημασία. Είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στην ιστορία του.

Το φόρεμα πωλήθηκε σε μια πρώτη δημοπρασία το 1999 στον πλούσιο επιχειρηματία Martin Zweig αντί 1.3 εκατομμυρίου δολαρίων ενώ η δημοφιλία του είναι τέτοια που ακόμη και ένα απλό σκίτσο του από τον σχεδιαστή του Bob Mackie πωλήθηκε 10.000 δολάρια.

Ωστόσο τιμή ρεκόρ για πώληση φορέματος της Μέριλιν Μονρόε παραμένουν τα 5.5 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε προς πενταετίας ο αγοραστής του φορέματος της αμερικανίδας σταρ στη σκηνή της ταινίας "Επτά χρόνια Φαγούρα", όπου η ηθοποιός, όρθια πάνω σε έναν αεραγωγό, προσπαθεί να συγκρατήσει το φόρεμά της που το φυσά ο αέρας.

Ανάμεσα στα άλλα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν σε αυτή τη σπάνια εκδήλωση ήταν και το φόρεμα της ηθοποιού στην ταινία "Ορισμένοι το προτιμούν καυτό" που πωλήθηκε 450.000 δολάρια, ένα ακόμη βραδινό φόρεμα αντί 125.000 δολαρίων, ένα ζευγάρι παπούτσια Ferragamo αντί 34.000 δολαρίων.

somelikeithot copy

Τα περισσότερα από τα 1.000 αντικείμενα που τέθηκαν προς πώληση χθες βράδυ προέρχονταν από τη συλλογή του Λι Στράσμπεργκ, θεατρικού δασκάλου και φίλου της Μέριλιν, στον οποίο είχε κληροδοτήσει όλα τα προσωπικά της αντικείμενα. Ήταν ένας από τους λίγους συμμάχους της στην Κοιλάδα με τις Κούκλες.

"Kοντεύω να τρελαθώ"

"Είμαι ακόμα χαμένη. Δεν μπορώ να μαζέψω τον εαυτό μου, νομίζω ότι είναι επειδή τίποτα δεν με αφήνει να συγκεντρωθώ" έγραφε σε χειρόγραφη επιστολή της στον μέντορα της Στράσμπεργκ.

"Κάποτε είπες, την πρώτη φορά που σε άκουσα στο Actor’s Studio, ότι η μόνη αυτοσυγκέντρωση που υπάρχει είναι αυτή ανάμεσα στον ηθοποιό και την αυτοκτονία. Η θέλησή μου είναι αδύναμη. Ακούγομαι τρελή, αλλά έτσι κι αλλιώς νομίζω ότι θα τρελαθώ. Είναι απλώς το ότι βρίσκομαι μπροστά σε μία κάμερα και η αυτοσυγκέντρωσή μου και όλα όσα προσπαθώ να μάθω με εγκαταλείπουν. Έπειτα, αισθάνομαι σαν να μην ανήκω καν στην ανθρώπινη φυλή" σημείωσε. Το ερώτημα βέβαια εξακολουθεί να στοιχειώνει το μύθο.

Είναι αυτό το χειρόγραφο σημείωμα που δημοπρατήθηκε το 2013 μια κραυγή απελπισίας μιας γυναίκας που σκέφτεται σοβαρά να αυτοκτονήσει ή απλά μια στιγμή αδυναμίας μιας γυναίκας που δολοφονήθηκε;

dearlee

ΔΗΜΟΦΙΛΗ