ΜΟΔΑ

Η πρώτη γυναίκα με μαντήλα στα καλλιστεία των ΗΠΑ

Η πρώτη γυναίκα με μαντήλα στα καλλιστεία των ΗΠΑ

H 19χρονη Halima Aden, Αμερικανίδα σομαλικής καταγωγής από το St. Cloud της Minnesota έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των διαγωνισμών ομορφιάς που συμμετείχε φορώντας χιτζάμπ και μπουρκίνι .

Συμμετέχοντας στα καλιστεία για τη Miss Minnesota USA η Aden θέλει να διορθώσει τις παρεξηγήσεις εις βάρος του Ισλάμ και των γυναικών που τιμάνε τη θρησκεία τους φορώντας τα υφάσματα που έχουν γίνει αφορμή ακόμη και για εθνικό διχασμό πρόσφατα στη Γαλλία.

Η 19χρονη που πέρασε στους ημιτελικούς με άνεση και κέρδισε χειροκροτήματα από το κοινό, δήλωσε στο ABC ότι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ ιδιαίτερα για τη νίκη.

Αυτό που την αφορά, αυτό στο οποίο η ίδια επενδύει είναι να γίνει ένα παράδειγμα προς μίμηση για τις Μουσουλμάνες που φοβούνται να είναι οι εαυτοί τους, αλλά και να πολεμήσει το δηλητήριο της Ισλαμοφοβίας που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στις ΗΠΑ.

Οι εγκληματίες δεν μπορούν να εκπροσωπούν μια ολόκληρη κοινότητα" είπε αναφερόμενη στη δράση του ISIS. "Νιώθω ότι βρίσκομαι εδώ για να δώσω τη δική μου μάχη ενάντια στα στερεότυπα και τις παρερμηνείες γύρω από το Ισλάμ και τη θέση της γυναίκας σε αυτό πρόσθεσε.

Επιπλέον η Aden βρίσκει ότι με τη συμμετοχή της μπορεί να βελτιώσει και τα δυτικά πρότυπα ομορφιάς. "Αυτά τα καλλιστεία δεν έχουν να κάνουμ μόνο με την εμφάνιση.

Το μήνυμα της Miss Minnesota USA είναι ότι η ομορφιά είναι μέσα σου οπότε ποτέ δεν θεώρησα ότι η μαντίλα μου είναι εμπόδιο για τη συμμετοχή μου στο διαγωνισμό ομορφιάς" είπε η 19χρονη στο MPR News.

"Είναι μια ιδανική ευκαιρία να δείξω στον κόσμο ποια είμαι. Επειδή δεν έχει υπάρξει συμμετοχή με μπουρκίνι στο θεσμό των καλλιστείων μέχρι σήμερα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συμβεί" είπε.

Η Aden γεννήθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό στην Κένυα και μετακόμισε στη Μινεσότα των ΗΠΑ σε ηλικία έξι ετών.

"Αυτό που επιθυμώ είναι να δώσω μια διαφορετική ανάγνωση των πραγμάτων" λέει για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό αυτές τις μέρες που η Αμερική αλλάζει. Η Aden πέρασε στις 15 φιναλίστ του διαγωνισμού αλλά δεν κέρδισε. Όχι ότι την ένοιαξε στο ελάχιστο, άλλωστε ήδη έχει γράψει ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ