ΜΟΔΑ

Lauren Bowker: Η μάγισσα που έφερε την επιστήμη στη μόδα

Lauren Bowker: Η μάγισσα που έφερε την επιστήμη στη μόδα

Η Lauren Bowker δεν ενοχλείται στο ελάχιστο αν κάποιος την φωνάξει "μάγισσα". Άλλωστε μεγάλωσε στο Reed, πολύ κοντά στο λόφο του Pendle όπου ακόμη λένε είναι στοιχειωμένος από τις ανήθικες που κρεμάστηκαν και κάηκαν στη φωτιά το 1612, αφού κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία κατοίκων σε ανθρωποθυσίες.

"Έχω πάντα μια τάση προς τον αποκυφισμό, μου αρέσει να αναμειγνύω τα πράγματα. Ακόμη και ως παιδί συνήθιζα να αναμειγνύω διάφορα αποστάγματα στο μπάνιο και να πειραματίζομαι με τα υλικά και ό,τι είχα στη διάθεση μου" λέει στο Dazed.

Bέβαια, πέρα από μάγισσα η Bowker είναι μια λαμπρή επιστήμονας που εφευρίσκει τρόπους να οπτικοποιεί δεδομένα για να επικοινωνεί τις ιδέες της.

Ο οίκος/εργαστήρι αποκρυφισμού και επιστήμης, για την ίδια δεν υπάρχει διαφορά, THEUNSEEN έχει δημιουργήσει ήδη μια τιάρα για τον οίκο Swarovski με πολύτιμους λίθους που αλλάζουν χρώμα ανταποκρινόμενοι στην εγκεφαλική δραστηριότητα, ένα σακάκι που αντιδρά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τώρα, βάζει φωτιά στην κοσμετολογία με την βαφή μαλλιών FIRE.

THEUNSEEN SWAROVKSI 4 576x432

Η βαφή αλλάζει χρώμα με τα μαλλιά να αλλάζουν ανάλογα με τη θερμοκρασία. Το κόκκινο γίνεται μπλε και πάλι κόκκινο περνώντας από το θερμό στο κρύο και επιστρέφοντας στη θερμότητα.

Fire_creative_concept_film from T H E U N S E E N on Vimeo.

Η βαφή μαλλιών χρησιμοποιήθηκε στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου και η Bowker εξομολογείται ότι απλά έτυχε να ανακαλύψει στο εργαστήριο ότι η χρωστική ουσία αντιδρά στη θερμότητα με πολλούς, αδιάφανους μέχρι σήμερα, τρόπους.

Με το project της THEUNSEEN η Bowker θέλει να κάνει την επιστήμη πιο προσιτή και να βοηθήσει τους ανθρώπους να συνδεθούν με τις πληροφορίες που τους περιτριγυρίζουν με τις αισθήσεις τους.

Το αθέατο θεατό

bowker

"Αν σας καταγράψω το αποτύπωμα άνθρακα σου δεν θα δώσεις κάποια σημασία, αν σε ντύσω όμως με ένα ύφασμα που σου μετράει την ατμοσφαιρική ρύπανση που εκθέτεις τον εαυτό σου ανά πάσα στιγμή σε βοηθάω να καταλάβεις τι συμβαίνει γύρω σου" λέει. "Χρησιμοποιώ το χρώμα για να οπτικοποιήσω δεδομένα"

Για την Bowker ο αποκρυφισμός είναι η τέχνη στη σκιά και είναι taboo. "Είναι στην πραγματικότητα ένας πολύ πνευματικός τρόπος ζωής" λέει.

Για αυτήν ο άνθρωπος πρέπει να αντιλαμβάνεται όσα υπάρχουν και πέρα από την ύλη. "Παλιότερα οι γυναίκες που ενδιαφέρονταν για την ιατρική και την επιστήμη καταδικάζοντας ως μάγισσες. Σήμερα ο αποκρυφισμός έχει μια κακή φήμη. Για μένα, η χημεία και η επιστήμη είναι μαγεία - και έτσι πρέπει να είναι" είπε σαν να θέλει να μας υπενθυμίσει μια επέτειο. Τον θάνατο του Τζορντάνο Μπρούνο

Θάνατος διά της πυράς στις 17 Φεβρουαρίου 1600

Relief Bruno Campo dei Fiori n1

H δίκη του Τζορντάνο Μπρούνο από την Ιερά Εξέταση του Ettore Ferrari, Campo de' Fiori, Ρώμη

Ο Ιταλός φιλόσοφος, μαθηματικός, ποιητής και αστρονόμος Τζορντάνο Μπρούνο (Giordano Bruno) εισήλθε στο Τάγμα των Δομινικανών το 1563 και το1576 κατηγορήθηκε ως αιρετικός και αναγκάσθηκε να διαφύγει για να σωθεί.

Κατέφυγε σε πολλές πόλεις, όπως Φραγκφούρτη, Μαρβούργο, Λονδίνο, Οξφόρδη, Παρίσι, Λυών, Γενεύη, Γένουα καταλήγοντας στη Βενετία. Εκεί κατά τον Μάιο του 1592 κατόπιν προδοσίας από τον προσποιούμενο ως μαθητή του, Τζοβάνι Μοτσενίγκο, συνελήφθη και παραδόθηκε στην Ιερά Εξέταση.

Επειδή οι φιλοσοφικές του αντιλήψεις επί του απείρου του σύμπαντος και περί υπάρξεως και άλλων κόσμων θεωρήθηκαν αιρετικές κακοδοξίες, μεταφέρθηκε το 1593 στη Ρώμη όπου έμεινε εγκάθειρκτος για επτά χρόνια. Καθώς όμως δεν θέλησε να αποκηρύξει τις φιλοσοφικές του ιδέες, καταδικάστηκε σε θάνατο δια της πυράς από την Ιερά Εξέταση της Ρώμης τον οποίο και υπέστη στις 17 Φεβρουαρίου του 1600.

Επιστήμονας ο ίδιος υποστήριζε την απειρία του Σύμπαντος, την ύπαρξη πολλαπλών κόσμων, και την ηλιοκεντρική θεωρία. Υποστήριζε πως η ενοποιός ουσία των πάντων είναι ο Θεός, αλλά αρνιόταν τη θεϊκή υπόσταση του Ιησού και θεωρούσε τη θρησκεία είναι μέσο καθοδήγησης των αμαθών.

Μετά τον Αριστοτέλη

brunoCampo dei Fiori

Από το 1584 (στο La Cena de le Ceneri), ο Μπρούνο εγκαταλείπει την κοσμολογία του Αριστοτέλη, για αυτήν του Κοπέρνικου (1543), στην οποία οι πλανήτες κινούνται γύρω από τον άξονά τους καθώς και γύρω από τον Ήλιο. Ο Μπρούνο μάλιστα πηγαίνει τη θεωρία παραπέρα, εγκαταλείποντας την ιδέα του κέντρου.

Δεν υπάρχει κανένα άστρο στο κέντρο του σύμπαντος, διότι το σύμπαν εκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις με τον ίδιο τρόπο. Κάθε αστέρι είναι ένας ήλιος σαν το δικό μας, και γύρω από το καθένα από αυτά τα αστέρια περιστρέφονται άλλοι πλανήτες, αόρατοι στα μάτια μας, αλλά υπάρχουν." "Συνεπώς, υπάρχουν αναρίθμητοι ήλιοι και άπειρος αριθμός Γαιών που περιστρέφονται γύρω από αυτούς τους ήλιους, σαν τις επτά « Γαίες », η Γη, η Σελήνη, και οι πέντε τότε γνωστοί πλανήτες: ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος που βλέπουμε να περιστρέφονται γύρω από τον κοντινό μας ήλιο." (Giordano Bruno, De l'infinito universo et Mondi, 1584).

Καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση, ικανοποιώντας έτσι την εκκλησιαστική άποψη που επιθυμούσε την συνέχεια του γεωκεντρικού κοσμολογικού μοντέλου. Η καταδικαστική απόφαση, η οποία οδήγησε τον Τζορντάνο Μπρούνο στην πυρά, εκδόθηκε από τον καρδινάλιο Ρομπέρτο Μπελλαρμίνο (Roberto Bellarmino) (1542-1621) το 1600.

bruno giordano

Πορτρέτο του Μπρούνο από τον 18ο αιώνα

S E E T H E U N S E E N from T H E U N S E E N on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ