ΜΟΔΑ

Αλεξάντρα Κούτας: Το ανάπηρο μοντέλο που σπάει τα taboo της μόδας

Αλεξάντρα Κούτας: Το ανάπηρο μοντέλο που σπάει τα taboo της μόδας

Δεν είναι εύκολο να καθιερωθείς στη βιομηχανία της μόδας, πόσο μάλλον όταν είσαι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και πρέπει να παλέψεις με τα στερεότυπα που σε αντιμετωπίζουν ως Μη Φυσιολογικό. Δεν είναι εύκολο εκτός και αν σε λένε Αλεξάντρα Κούτας.

Η Κούτας από την Ουκρανίας αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της σπάζοντας τα taboo και κάνοντας τη δική της σταυροφορία για δικαίωση και κανονικότητα.

Όταν μάλιστα επιλέχθηκε να είναι η πρωταγωνίστρια σε show στην Εβδομάδα Μόδας του Κιέβου δεν έκανε απλά ένα παιδικό της όνειρο πραγματικότητα αλλά έβγαλε από την "αφάνεια" όλα τα άτομα με αναπηρία στην Ουκρανία που είναι σχεδόν "αόρατα".

Καθισμένη σε έναν ξύλινο θρόνο που μετέφεραν τέσσερις άνδρες, η 23χρονη καλλονή εξέφρασε ικανοποίηση που ο κόσμος είναι επιτέλους έτοιμος να κοιτάξει με άλλη ματιά την αναπηρία, με την ίδια να γίνεται το πρώτο μοντέλο που παρουσιάζει στην Ουκρανία μια εκδήλωση τόσο προβεβλημένη από τα μέσα ενημέρωσης εκδήλωσης.

Η Κούτας πάντα ονειρευόταν να γίνει μοντέλο. Επί χρόνια έστελνε επιστολές στα πρακτορεία μοντέλων και όλα αρνούνταν ευσχήμως την υποψηφιότητά της.

kutas8

Ήθελα πολύ να παρουσιάσω μια κολεξιόν για να δείξω ότι ένα κορίτσι πάνω σε αναπηρικό καρότσι μπορεί να θεωρείται μια πολύ καλή επαγγελματίας" είπε. "Μου έλεγαν ότι ήμουν πολύ όμορφη αλλά δεν ήξεραν πώς θα μπορούσαν να με παρουσιάσουν γιατί η αγορά δεν ήταν ακόμη ώριμη γι αυτό".

Γεννημένη στη Ντνίπρο, την πρώην Ντνιπροπετρόβσκ κοντά στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, η Αλεξάντρα είναι στο αναπηρικό αμαξίδιο από τη γέννησή της εξαιτίας ενός ιατρικού λάθους που επέφερε μια βλάβη του μυελού των οστών.

Πήγε στο δημοτικό σχολείο, στο οποίο δεν υπήρχαν κυλιόμενες σκάλες ούτε ράμπα και για να μπορεί να παρακολουθεί το μάθημα, ο πατέρας της και ο παππούς της την μετέφεραν στην τάξη.

"Ναι, ήταν δύσκολο, αλλά στη χώρα μας όλα είναι γενικά δύσκολα όταν είναι άνθρωπος με κινητικά προβλήματα. Όλοι το ξέρουν αυτό", δηλώνει.

Όταν το 2012 γευμάτιζε σε ένα καφέ ένας φωτογράφος την πλησίασε και τη ρώτησε αν θέλει να γίνει μανεκέν. Εκείνη δέχτηκε και πολύ γρήγορα προσέλκυσε το ενδιαφέρον και άλλων φωτογράφων. Αλλά "τότε είχε την εντύπωση πως δεν υπήρχε κανένα μανεκέν με αναπηρία" και αυτό τη δυσκόλευε να κρατήσει την αυτοπεποίθησή της.

Ο Alexander McQueen φρόντισε για το σήμερα

Η Κούτας αφηγείται την ημέρα που συνειδητοποίησε ότι δεν είναι μόνη. Όταν ανακάλυψε ότι ήδη από το 1999 ο βρετανός σχεδιαστής Αlexander McQueen είχε επιλέξει το 1999 ως μοντέλο την Aimee Mullins, την αμερικανίδα παραολυμπιονίκη με ακρωτηριασμένα τα δύο πόδια, η Κούτας αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να καθιερωθεί την πασαρέλα.

"Αυτό ήταν μεγάλο κίνητρο και μεγάλη έμπνευση για μένα. Αναρωτήθηκα, γιατί αυτό ήταν δυνατόν το 1999, και δεν θα είναι δυνατόν σήμερα για μια κοπέλα σε αναπηρικό καροτσάκι;", ομολογεί.

Ακολούθησε μια ακόμη πρωτοβουλία νεαρών ιταλών σχεδιαστών, της FTL MODA, που κάλεσε μοντέλο με κινητικά προβλήματα να μετάσχουν στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης πρόσφατα που την όπλισε με ακόμη περισσότερο θάρρος.

Με όπλο την ομορφιά ενάντια στις προκαταλήψεις

Σήμερα η Αλεξάντρα είναι ένα πετυχημένο μοντέλο στην Ουκρανία, σε μία από τις πολλές χώρες όπου οι άνθρωποι με αναπηρία βιώνουν διακρίσεις και μάλιστα, σε αρκετές περιστάσεις, παρέμεναν κρυμμένοι επί σοβιετικής εποχής.

Πλέον η Κούτας είναι σύμβουλος του δημάρχου στη γενέτειρά της με αποστολή της να βελτιώσει τις συνθήκες στη Ντνίπρο για τα άτομα με αναπηρία. Σκοπός της; Να βοηθήσει τους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί να καταλάβουν ότι είναι "είναι πάντα δυνατό να χαίρονται, να ευημερούν, να εξελίσσονται και να κάνουν πράγματα".

Να ζουν ως φυσιολογικοί πολίτες γιατί αυτό είναι -ακόμη και αν ο κοινωνικός αποκλεισμός και τα κλισέ περί "δύναμης ψυχής" εξακολουθούν να μη δίνουν απαντήσεις ουσίας σε ανισότητες και αποκλεισμό σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο που είναι και απόρροια ενός κοινωνικού περιβάλλοντος που δεν αφουγκράζεται τις διαφορές στην κανονικότητα τους.

kutas twitter

Η Κούτας είναι μια ηρωίδα στην πόλη της γιατί παλεύει απέναντι με προκαταλήψεις και ένα κοινωνικό στίγμα που όχι μόνο δεν βοηθά αλλά καθηλώνει ακόμη περισσότερο τους AμεΑ που δίνουν πάλη ακόμη και για να είναι ορατοί.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ