ΜΟΔΑ

Hubert de Givenchy: Ο μόδιστρος και η μούσα του Όντρεϊ Χέπμπορν σε δύο εκθέσεις

Hubert de Givenchy: Ο μόδιστρος και η μούσα του Όντρεϊ Χέπμπορν σε δύο εκθέσεις

Η Όντρεϊ Χέπμπορν τον λάτρευε, εκείνος την έχρισε μούσα του αλλά αυτό είναι ένα μικρό μόλις κεφάλαιο στην ιστορία κομψότητας του Γάλλου μαέστρου των αισθήσεων που μπορούν να γαζωθούν σε πιέτες εκλεπτυσμένου υφάσματος, Hubert de Givenchy.

Η αναδρομική έκθεση "Hubert de Givenchy" στο Μουσείο Δαντέλας και Μόδας του Καλαί στη βόρεια Γαλλία εγκαινιάσθηκε και πραγματοποιείται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, όπου παρουσιάζονται περισσότερες από 80 αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του γάλλου μόδιστρου.

Πρόκειται για μία από τις πλέον πολυαναμενόμενες και σπάνιες εκθέσεις μόδας της χρονιάς.

Από τη μπλούζα Bettina έως το μαύρο φόρεμα της μούσας και φίλης του Όντρεϊ Χέπμπορν στην ταινία Πρόγευμα στο Tiffany's, το ροζ μαντό της Τζάκι Κένεντι και τα μυθικά αρώματα, η ιστορία του εμβληματικού οίκου μόδας παρουσιάζεται ευχάριστα, σε θεματικές ενότητες αφιερωμένες στις διάφορες περιόδους-σταθμούς του, εμπλουτισμένη με video και σχέδια μόδας.

Eπιπλέον ο 90χρονος Ιμπέρ ντε Ζιβανσί υπογράφει την καλλιτεχνική διεύθυνση της έκθεσης που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο.

Αφοσιωμένος στην αρμονία

Hubert de Givenchy and Audrey Hepburn

Όλη του τη ζωή, ο Ιμπέρ ντε Ζιβανσί ο οποίος δηλώνει ότι το σημαντικότερο στη δουλειά του είναι η αρμονία, έντυνε μια πιστή πελατεία, κοσμοπολίτικη, συμπεριλαμβανομένης της Τζάκι Κένεντι και της δούκισσας του Ουίνδσορ Ουάλις Σίμπσον.

Τα κομμάτια που παρουσιάζονται δίνουν το μέτρο της αίσθησης της κομψότητας και μιας μεγάλης καλλιέργειας. Μεταξύ άλλων πηγών έμπνευσης, αναγνωρίζεται η επίκληση καλλιτεχνών αγαπητών στον σχεδιαστή όπως οι Μιρό, Σταέλ, Ντελονέ, Ρόθκο αλλά και οι μεγαλοπρέπεια του 19ου αιώνα μέσα από τα βαθιά χρώματα, τα πολύτιμα υλικά, τα πλούσια ντραπέ.

Από τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης του κολεξιόν το 1952 έως τα εντυπωσιακά νυφικά από τούλι και δαντέλα των τελευταίων χρόνων της δημιουργίας του, τα 80 κομμάτια αποτίουν φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους μόδιστρους του 20ου αιώνα.

GIVE

Προέρχονται από θαυμάσιες ιδιωτικές γκαρνταρόμπες, την ιματιοθήκη του Οίκου Givenchy και συλλογές ευρωπαϊκών μουσείων, μεταξύ τους αυτή του Μουσείου Δαντέλας και Μόδας του Καλαί.

Η έκθεση θεωρείται εθνικού συμφέροντος από την Υπηρεσία των Μουσείων της Γαλλίας του υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας και για τον λόγο αυτό, λαμβάνει κρατική οικονομική στήριξη.

Παράλληλα στην ελβετική πόλη Μορζ, μια ακόμη μεγάλη έκθεση πραγματοποιείται έως τις 17 Σεπτεμβρίου προς τιμήν του 90χρονου μόδιστρου.

Εκείνη και εκείνος

audrey

Η έκθεση "Όντρεϊ Χέπμπορν και Ιμπέρ ντε Ζιβανσί - μια κομψή φιλία" εγκαινιάστηκε τον Μάιο και παρουσιάζεται από κοινού στο Εκθεσιακό Ίδρυμα Bolle, στον Πύργο της Μορζ και στο Μουσείο Alexis-Forel έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

"Ο Ιμπέρ ντε Ζιβανσί στολίζει τη Μορζ με τα ωραιότερα φορέματα της 'Οντρεϊ Χέπμπορν", αναφέρει χαρακτηριστικά ο ελβετικός Τύπος.

Η φιλία μεταξύ του μεγάλου γάλλου μόδιστρου και της αμερικανίδας ηθοποιού σφράγισε μια ολόκληρη εποχή. Από τη συνάντησή τους γεννήθηκε το περίφημο "look Hepburn" που συνεχίζει να εμπνέει και να γοητεύει.

Πενήντα και πλέον δημιουργίες υψηλής ραπτικής του Ζιβανσί, φορέματα, καπέλα και αξεσουάρ που προέρχονται από τον Οίκο του και από ιδιωτικές συλλογές και συλλογές μουσείων. Ο σχεδιαστής έφτιαξε ειδικά για την έκθεση αυτή, που εγκαινιάστηκε τον Μάιο, μια ολόκληρη σειρά από εξαιρετικά σκίτσα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αριστοτέχνης της κομψότητας, όπως τον αποκαλεί το Paris Match, δήλωσε ότι οι πιο όμορφες στιγμές της ζωής του είναι ο "οίκος μόδας που δημιούργησε, οι εκλεπτυσμένες και ενδιαφέρουσες γυναίκες που γνώρισε, η πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά του μεταξιού όταν έμπαινε στο ατελιέ του. Μια μεγάλη ευτυχία!"

ΔΗΜΟΦΙΛΗ