ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όσκαρ 2016: Από τον Τζόρτζ Μίλερ του Mad Max στην Κατίνα Παξινού, οι Έλληνες των βραβείων

Όσκαρ 2016: Από τον Τζόρτζ Μίλερ του Mad Max στην Κατίνα Παξινού, οι Έλληνες των βραβείων

Τα βραβεία της Ακαδημίας είχαν από πάντα χρώμα ελληνικό. Φέτος ο ελληνικής καταγωγής Τζόρτζ Μίλερ (George Miller) του Mad Max ετοιμάζει τις μηχανές του πολέμου για να δικαιώσει την πατρίδα μέσα μας (έστω και σαν υποσημείωση) αλλά αν ταξιδέψεις στο χρόνο, θα ανακαλύψεις ότι τα Oscars τίμησαν πολλάκις το ταλέντο με το ελληνικό γονίδιο.

Αυτή είναι η λίστα με τους Έλληνες αλλά και τους ελληνικής καταγωγής δημιουργούς που σαγήνεψαν το χρυσό αγαλματίδιο για να το κάνουν δίκαια δικό τους. Σημαντική υποσημείωση, οι χρονολογίες αναφέρονται στη χρονιά, την οποία βγήκε η ταινία. Το βραβείο δίνεται πάντα ένα χρόνο αργότερα, για τις ταινίες της προηγούμενης σεζόν.

Όλα ξεκίνησαν με μια καμπάνα που σήμανε γιορτινά

1943. Η Κατίνα Παξινού κερδίζει το Όσκαρ β γυναικείου ρόλου για την ταινία Για Ποιον Χτυπάει Η Καμπάνα.

1947. Ο γεννημένος από Έλληνες της Καπαδοκίας στην Κωνσταντινούπολη Elia Kazan κερδίζει το Όσκαρ Σκηνοθεσίας με το Gentleman's Agreement.

1951. Ο Kazan είναι υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθεσίας για το Λεωφορείον ο Πόθος.

1954. Ο Elia Κazan κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία Το Λιμάνι της Αγωνίας.

1955. Ξανά ο μετανάστης Kazan υποψήφιος για το Ανατολικά της Εδέμ.

1960. Το Ποτέ την Κυριακή του Ζιλ Ντασέν είναι υποψήφιο για 3 Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και το Όσκαρ Α γυναικείου ρόλου για την Μελίνα Μερκούρη, που το χάνει από την Λιζ Τέιλορ. Η ταινία κερδίζει το Όσκαρ μουσικής με τα Παιδιά του Πειραιά του Μάνου Χατζιδάκι. Ο δημιουργός δεν πηγαίνει ποτέ να παραλάβει το βραβείο του γιατί ήταν ένα τραγούδι που δεν εκτίμησε ιδιαίτερα ποτέ του. Η τρίτη υποψηφιότητα ήταν εκείνη της ενδυματολόγου Θεώνης Βαχλιώτη-Aldredge.

1962. Η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Ηλέκτρα είναι υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Tην ίδια χρονιά ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Τσακίρης κέρδισε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία West Side Story. Είναι ο πρώτος ηθοποιός που απέσπασε Όσκαρ για έναν χορευτικό ρόλο.

1963. Τα Κόκκινα Φανάρια του Έλληνα σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη είναι υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Την ίδια χρόνια ο Elia Kazan είναι υποψήφιος για Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου για το America, America.

1964. 4 υποψηφιότητες για το Ζορμπά του Μιχάλη Κακογιάννη. Ο Βασίλης Φωτόπουλος κερδίζει το Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.

1965. Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο του Βασίλη Γεωργιάδη, σε σενάριο του Νίκου Φώσκολου, είναι υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

1967. Ο John Cassavetes, γεννημένος στη στη Νέα Υόρκη από Ελληνοαμερικάνους γονείς που όμως έζησε στα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ελλάδα, είναι υποψήφιος για το Όσκαρ B' Ανδρικού ρόλου, για το The Dirty Dozen.

1968. Ο Cassavetes είναι ξανά υποψήφιος για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία Faces που είχε σκηνοθετήσει. Η ταινία κέρδισε συνολικά 3 υποψηφιότητες.

1969. Ο Κώστας Γαβράς, ο Έλληνας σκηνοθέτης που μετανάστευσε στο Παρίσι και θεωρείται ο κατεξοχήν κινηματογραφιστής του πολιτικού σινεμά, είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για το Ζ.

1974. Η Θεώνη Βαχλιώτη κερδίζει Όσκαρ Ενδυματολογίας για την ταινία Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ με τον Robert Redford. Την ίδια χρονιά ο Ελληνοαμερικάνος Dean Tavoularis κερδίζει το Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης για το δεύτερο μέρος της εποποιίας του Νονού (The Godfather II). Επιπλέον ο John Cassavetes είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το αριστουργηματικό δράμα A Woman Under the Influence.

1975. Ο ελληνικής καταγωγής Chris Sarandon ή αλλιώς Χριστόφορος Σαραντόπουλος, πρώην σύζυγος της Susan Sarandon, είναι υποψήφιος για το Όσκαρ Β Αντρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο Dog Day Afternoon.

1977. Η Ιφιγένεια του Μιχάλη Κακογιάννη είναι υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

1981. Ο Έλληνας συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ Μουσικής για την ταινία Οι Δρόμοι της Φωτιάς.

1982. O Κώστας Γαβράς κερδίζει το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία Ο Αγνοούμενος.

1987. Η Ολυμπία Δουκάκη κερδίζει το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Κάτω από την Λάμψη του Φεγγαριού (Moonstruck).

2000. Η Χριστίνα Λαζαρίδη είναι υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Mικρού Mήκους για το One Day Crossing.

2002. Η Eλληνοκαναδή Nia Vardalos είναι υποψήφια για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το My Big Fat Greek Wedding.

2005. Ο Ελληνοαμερικανός Alexander Payne Papadopoulos, που γεννήθηκε στην Αμερική από γονείς ελληνικής καταγωγής, κερδίζει το Oscar Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία Πλαγίως (Sideways) ενώ ήταν υποψήφιος και στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας. Η ταινία συνολικά απέσπασε 5 υποψηφιότητες.

2010. Ο Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου σοκάρει και κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

2011. Ο Alexander Payne επιστρέφει με πέντε υποψηφιότητες για το The Descendants. Κερδίζει το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου.

2013. Ο Alexander Payne αυτή τη φορά είναι υποψήφιος με έξι Όσκαρ για το Νεμπράσκα: Καλύτερης Ταινίας,
Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Α' ανδρικού ρόλου, β' γυναικείου ρόλου και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για τον Payne και μια υποψηφιότητα για τον εξίσου Έλληνα Φαίδων Παπαμιχαήλ για Διεύθυνση Φωτογραφίας.

2014. Ο Ελληνογάλλος (από τη μητέρα του) συνθέτης Alexandre Desplat είναι ένας από τους επαγγελματίες του χώρου με τις περισσότερες υποψηφιότητες. Το 2006 με το soundtrack του The Queen, το 2008 για τη μουσική επένδυση του The Curious Case of Benjamin Button, το 2009 για το Fantastic Mr Fox, το 2010 για το The King's Speech, το 2012 για το Argo, το 2013 για το Philomena. Δικαιώνεται το 2014 για τη μουσική του στο The Grand Budapest Hotel.

2015. Φέτος ο ελληνικής καταγωγής Αυστραλός και πολυβραβευμένος από τα Oscars σκηνοθέτης George Miller (έχει κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων για το Happy Feet ενώ είχε υποψηφιότητες και για τα Babe και Lorenzo's Oil) διεκδικεί με το δυστοπικό του φεμινιστικό στην ουσία του αριστούργημα Mad Max: O Δρόμος Της Οργής 10 διακρίσεις.

Τα Oscars 2016 απονέμονται την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου και μπορείτε να τα δείτε ζωντανά μόνο στο Novacinema.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ