OSCARS

Όσκαρ 2017: Ποιοί είναι οι Έλληνες που διεκδικούν ένα βραβείο φέτος

Όσκαρ 2017: Ποιοί είναι οι Έλληνες που διεκδικούν ένα βραβείο φέτος
Twitter/Berlinale

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα Όσκαρ έχουν κάτι από Ελλάδα με τρεις Έλληνες δημιουργούς να είναι υποψήφιοι για το χρυσό αγαλματίδιο.

Συνεχίζοντας την πορεία των εντυπώσεων το The Lobster έφερε στους Γιώργο Λάνθιμο και Ευθύμη Φιλόππου μια υποψηφιότητα στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου

Στην ταινία όπου πρωταγωνιστεί ο Κόλιν Φάρελ οι δύο δημιουργοί αφηγούνται μια ιδιότυπη ιστορία ρομαντισμού.

Ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί το Όσκαρ για άλλη μια φορά, έξι χρόνια μετά τον Κυνόδοντα που είχε παλέψει για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Η ταινία είναι ελληνικής, ιρλανδικής, ολλανδικής, γαλλικής και βρετανικής παραγωγής και κέρδισε το 2015 το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών.

Μία Ελληνίδα δημιουργός, η Δάφνη Ματζιαράκη, βρίσκεται και αυτή στις υποψηφιότητες των Όσκαρ στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, με την ταινία της «4.1 Miles». Το ντοκιμαντέρ που υπογράφει, καταγράφει τις δραματικές επιχειρήσεις των Λιμενικών Αρχών της Μυτιλήνης και του κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου, να σώσουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές του ελληνικού νησιού από τα τουρκικά παράλια.

4.1 Miles TRAILER from Daphne Matziaraki on Vimeo.

Αυτές είναι οι ιστορίες τους

Ο Γιώργος Λάνθιμος σπούδασε κινηματογραφική και τηλεοπτική σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Από το 1995 έχει σκηνοθετήσει ταινίες, θεατρικά έργα, videodance και αρκετές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ήταν επίσης μέλος της δημιουργικής ομάδας που σχεδίασε την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Tο 2009, η ταινία του Κυνόδοντας κέρδισε το βραβείο "Ένα Κάποιο Βλέμμα" ("Prix Un Certain Regard") στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών του 2009 και η ταινία διεκδίκησε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2010. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2011 τιμήθηκε με το Βραβείο Osella Καλύτερου Σεναρίου στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την ταινία Άλπεις, ενώ το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κριτών του Φεστιβάλ Καννών για την ταινία Ο Αστακός.

Ο Ευθύμης Φιλίππου γεννήθηκε το 1977 και είναι κειμενογράφος διαφημίσεων, συγγραφέας και σεναριογράφος. Το 2009 συνυπέγραψε με το Γιώργο Λάνθιμο, τον Κυνόδοντα και η συνεργασία του συνεχίστηκε στις Άλπεις που τιμήθηκαν με το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας. Το 2009 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα". Το 2013 ξεκίνησε τη συγγραφή του Αστακού με τον Γιώργο Λάνθιμο και το σενάριο βραβεύτηκε πριν την ολοκλήρωση της ταινίας στη Cinemart του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ. Τ

H Δάφνη Ματζιαράκη είναι φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley και έχει ήδη τιμηθεί με Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών στο διαγωνισμό πήραν μέρος φοιτητές από 286 Πανεπιστήμια της Αμερικής και 95 ξένα Πανεπιστήμια, ενώ η επιτροπή έλαβε 1749 ταινίες. Η Δάφνη Ματζιαράκη είναι ανάμεσα στους 17 φοιτητές που τιμήθηκαν από την Ακαδημία Κινηματογράφου στον 43ο Διαγωνισμό για το 2016, με την τελετή απονομής να πραγματοποιείται στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 και βραβεύθηκε στην κατηγορία ντοκιμαντέρ για το υποψήφιο για Όσκαρ 4.1 Miles που εξιστορεί την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίσηςμετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την ιστορία του κυβερνήτη σκάφους Κυριάκο Παπαδόπουλο και το πλήρωμά του. "Έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του. Το αποτέλεσμα είναι το ντοκιμαντέρ μου, στο οποίο ο Κυριάκος είναι ο κεντρικός ήρωας" σημείωνε η ίδια στη σελίδα της στο Facebook.

Η φετινή 89η τελετή των βραβείων Oscar την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί ζωστανά στην COSMOTE TV.

Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ