OSCARS

Όσκαρ 2017: Eυχαριστήριοι λόγοι που έγραψαν ιστορία

Όσκαρ 2017: Eυχαριστήριοι λόγοι που έγραψαν ιστορία
Reuters

Κατά τη διάρκεια των τελετών απονομής η συγκίνηση συνήθως ορίζει τη στιγμή. Λίγο πριν την 89η απονομή των Όσκαρ της Κυριακής στρέφουμε το βλέμμα στο παρελθόν και θυμόμαστε τις φορές που οι νικητές μίλησαν με συναίσθημα.

"Η μείωση στους χρόνους ομιλίας δε σημαίνει ότι δεν έχουμε χρόνο για μεγάλους λόγους. Αυτό που δεν έχουμε είναι χρόνος για βαρετούς λόγους" είχε πει η Ellen DeGeneres όταν ανέλαβε να παρουσιάσει την τελετή κάποια χρόνια πριν.

7. Η έπαρση του Τζέιμς Κάμερον

Όλοι περίμεναν ότι ο Τιτανικός θα ήταν νικητής της βραδιάς στα Oσκαρ του 1998. Λίγοι περίμεναν βέβαια ότι θα ισοφάριζε το Μπεν Χουρ με 11 Όσκαρ. “I’m the King of the World” είπε ο σκηνοθέτης και κάποιοι είπαν ότι ξεπέρασε τον εαυτό του. Να τον δικαιολογήσουμε; Ας είναι.

6. Η δικαίωση της Σάλι Φιλντ

Είναι 1985 και ο Ρόμπερτ Ντιβάλ προλογίζει το Όσκαρ Α’ Γυναικείου. Νικήτρια της βραδιάς η γλυκύτατη Σάλι Φιλντ με το Μια Θέση Στην Καρδιά. Αν και δεν έμοιασε συγκλονισμένη στο άκουμα του ονόματός της, η Φιλντ άφησε ιστορία με μία ατάκα που έκτοτε έχει γίνει παρωδία πολλές φορές. "Δεν είχα μία ορθόδοξη καριέρα, και πάντα ήθελα τον σεβασμό σας. Στην αρχή δεν το πίστευα. Αλλά τώρα το πιστεύω. Με συμπαθείτε. Αυτή τη στιγμή, με συμπαθείτε."

5. H xιουμορίστας Τίλντα Σουίντον

Το ταλέντο της είναι αδιαμφισβήτητο. Το χιούμορ της όμως όχι πάντα ευδιάκριτο πίσω από ένα πρόσωπο που αλλάζει σαν ξενιστής υπέροχων χαρακτήρων. Όταν λοιπόν η Βρετανή ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Β΄Γυναικείου για το Michael Clayton το 2008 η Σουίντον παρομοίασε το βραβείο με τον ατζέντη της και κυρίως ευχαρίστησε τον Tζορτζ Κλούνεϊ που την είχε προλογίσει γιατί κατάφερε να είναι αρκούντως σοβαρός αν και κάτω από το κοστούμι του φορούσε τη στολή του Batman.

4. Ο πασιφιστής Άντριεν Μπρόντι

'Ηταν 2003 όταν ο Άντριεν Μπρόντι παραλαμβάνει από την Χάλι Μπέρι το Όσκαρ A’ Ανδρικού για τον Πιανίστα. Πέρα από το ειλικρινές, σχεδόν παθιασμένο φιλί του στην Οσκαρούχο ηθοποιό ο Μπρόντι πέρασε στην ιστορία του θεσμού γιατί ο λόγος του ήταν ειλικρινής, αυθόρμητος και ουσιαστικός. Προς το τέλος του ευχαριστήριου λόγου του η Ακαδημία σταμάτησε το μουσικό χαλί για να αφήσει το αντιπολεμικό του μήνυμα να λάμψει.

3. Η ευσυγκίνητη Χάλι Μπέρι

Αν και κανείς δεν περίμενε η ανεξάρτητη ταινία Χορός Των Τεράτων να δικαιωθεί, η Χάλι Μπέρι έγινε ευτυχισμένη εκείνο το βράδυ του 2002 κερδίζοντας Όσκαρ Α’ Γυναικείου. Ο Ράσελ Κρόου της δίνει το βραβείο και η Μπέρι μοιάζει να υπενθυμίζει στην Ακαδημία ότι οι Αφροαμερικανοί είναι ερμηνευτές που αξίζουν την αναγνώριση όσο και οι λευκοί. Υποσημείωση: την ίδια χρονιά βραβεύεται και ο Ντένζελ Ουάσινγκτον για την Ημέρα Εκπαίδευσης, 40 χρόνια από την βράβευση του Σίντνεϊ Πουατιέ.

2. Η πολύ cool Τζούλια Ρόμπερτς

2001 και η Pretty Woman Ρόμπερτς κερδίζει το Όσκαρ A’ Γυναικείου για την Erin Brokovitz. Αφού παραλαμβάνει το αγαλματίδιο από τον Κέβιν Σπέισι η γυναίκα που αποπλάνησε πολλούς όχι μόνο δεν κλαίει σαν την Μπέρι αλλά κάνει πλάκα με τον εαυτό της και είναι τόσο αβίαστα πνευματώδης που σχεδόν μας κάνει να την απολαμβάνουμε στο repeat. “Έχω τηλεόραση στο σπίτι, οπότε θα περάσω λίγο χρόνο εδώ, για να σας πω κάποια πράγματα” είπε και εμείς καθηλωθήκαμε.

1. Ο μεσογειακά αυθόρμητος Ρομπέρτο Μπενίνι

Η Ζωή Είναι Ωραία κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινία στην τελετή του 1999 και όταν η συμπατριώτρια του Σοφία Λόρεν εξαίρει την ευαισθησία μιας ανθρώπινης ιστορίας, ανακοινώνοντας ότι ο Μπενίνι είναι ΚΑΙ ο νικητής του Α’ Ανδρικού ρόλου ο Ρομπέρτο προτιμάει να ανέβει αδιαφορώντας για το διάδρομο αφού ο δρόμος προς τη νίκη είναι στρωμένος με καρέκλες.

Η φετινή 89η τελετή των βραβείων Oscar την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί ζωστανά στην COSMOTE TV.

Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ