OSCARS

Όσκαρ 2017: Οι μεγάλοι νικητές & ο μεγάλος χαμένος μέχρι σήμερα (vid)

Όσκαρ 2017: Οι μεγάλοι νικητές & ο μεγάλος χαμένος μέχρι σήμερα (vid)

Καθώς τα γραφεία στοιχημάτων για τα Όσκαρ της Κυριακής επιμένουν ότι το La La Land θα σαρώσει, γυρνάμε το βλέμμα στο παρελθόν για να θυμηθούμε τους θριαμβευτές του θεσμού. Και έναν, πολύ, πάρα πολύ, χαμένο.

Μέχρι σήμερα τρεις ταινίες έχουν κερδίσει από 11 'Οσκαρ. Ο 'Αρχοντας των Δακτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (2003), Τιτανικός (1997) και Μπεν Χουρ (1959) είναι οι αδιαφιλονίκητοι θριαμβευτές του λαμπερού θεσμού.

Τιτανικός, Όλα για την Εύα (1950) και La La Land (2016) μοιράζονται το ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού υποψηφιοτήτων με 14 η καθεμιά.

Η μόνη ταινία που σάρωσε όλα τα 'Οσκαρ σε όλες τις κατηγορίες όπου ήταν υποψήφια είναι μία. Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά δεν έδωσε κανένα περιθώριο σε ανταγωνιστή να την αναχαιτίσει.

Επιπλέον τρεις είναι μόνο οι ταινίες που κέρδισαν και στις πέντε σημαντικότερες κατηγορίες των Όσκαρ.

Νέα Υόρκη-Μαϊάμι (1934), Στη Φωλιά του Κούκου (1975) και Η Σιωπή των Αμνών (1991) έφυγαν με τα αγαλματίδια για καλύτερη ταινία, καλύτερο Α΄ανδρικός ρόλος, καλύτερο Α΄γυναικείος ρόλος, σκηνοθεσία και σενάριο.

Η Μέριλ Στριπ κατέχει το ρεκόρ με 20 υποψηφιότητες για την ερμηνεία της. Η αμερικανίδα πρωταγωνίστρια και ο Τζακ Νίκολσον, ο οποίος ήταν 12 φορές υποψήφιος, έχουν λάβει ο καθένας τους δύο αγαλματίδια για τον βασικό ρόλο και ένα για τον καλύτερο δεύτερο ρόλο.

Ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις πήρε τρεις φορές το 'Οσκαρ α΄ανδρικού ρόλου.

Όμως, η πλέον πολυβραβευμένη με 'Οσκαρ σταρ είναι η Κάθριν Χέπμπορν που κέρδισε τέσσερις φορές στην κατηγορία του Α΄γυναικείου ρόλου το 1934, το 1968, το 1969 και το 1982.

katharine hepburn

Το κινηματογραφικό στούντιο που κέρδισε τα περισσότερα 'Οσκαρ είναι το Walt Disney, με 22 αγαλματίδια και τέσσερα τιμητικά αγαλματίδια.

Τέλος, ο μεγάλος χαμένος είναι μέχρι σήμερα ο τεχνικός ήχου Κέβιν Ο΄Κόνελ που είναι υποψήφιος την Κυριακή για 21η φορά.

Από το 1983 όταν και ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος με την ταινία "Σχέσεις Στοργής" μέχρι σήμερα κάποιος άλλος σήκωνε το τρόπαιο. Είναι επίσημα "ο πιο κακότυχος υποψήφιος στην Ιστορία".

Η φετινή 89η τελετή των βραβείων Oscar την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί ζωστανά στην COSMOTE TV.

Η COSMOTE TV αποτελεί για τα επόμενα τρία χρόνια τον μοναδικό προορισμό για τα Βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ