ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοιτώντας ψηλά στους θόλους της Βομβάης

Κοιτώντας ψηλά στους θόλους της Βομβάης

H καθηγήτρια Sarah Kenderdine και ο φωτογράφος John Choy ανέθεσαν στον εαυτό τους μια αποστολή. Να αναδείξουν την παραμυθένια ομορφιά των θόλων στην πολύβουη πόλη της Βομβάης κοιτώντας ψηλά.

Σηκώνοντας το βλέμμα του προς τα εσωτερικά 70 υπέροχων οικοδομημάτων δημιούργησαν συνθέσεις σε τεράστια σε pixel παγωμένα μονοπλάνα για να δείξουν την ομορφιά που στεγάζει την πόλη των αντιθέσεων, την πόλη όπου η ανέχεια και ο πλούτος ζευγαρώνουν.

Στο installation τους που ονόμασαν DomeLab η συναγωγή Knesset Eliyahoo και ο τερματικός σταθμός 2 του αεροδρομίου Chhatrapati Shivaji, το παλιότερο μουσείο της πόλης Dr Bhau Daji Lad και το Δημαρχείο της Βομβάης, το μνημείο Πύλη Της Ινδίας ή ο ναός Adishwarji Jain παγώνουν σε ένα εντυπωσιακό λεύκωμα που υπενθυμίζει ότι η αρχιτεκτονική είναι πολύτιμη, κομψή και γεμάτη από πολιτιστικά αριστουργήματα που αξίζουν της προσοχής και της φροντίδας πριν πέσουν θύματα της τρομοκρατίας και της αδιαφορίας του σύγχρονου κόσμου.

Με το project τους Look Up Mumbai η καθηγήτρια Sarah Kenderdine από το Πανεπιστήμιο New South Wales συνεχίζει τη σειρά από installations που είχε ξεκινήσει , τα Look Up Kyoto, Cupola και Heaven's Gate. Είναι μία εκπρόσωπος της νέας γενιάς επιμελητών που χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία για να καταγράψουν την αρχιτεκτονική και τον κόσμο μας και να μας δώσουν κίνητρα να εκτιμήσουμε όσα μας περιβάλλουν.

Μετά τις εμφανίσεις της σε TED του κόσμου φέτος η Kenderdine υπενθύμισε στο φόρουμ του Νταβός τις απειλές και τις πιθανές λύσεις που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρχιτέκτονες και οι ιστορικοί της πολιτιστικής κληρονομιάς σήμερα.

“Zoύμε σε δύο κόσμους: αυτόν που μας δόθηκε και εκείνον που στερείται της προσοχής που θα έπρεπε να του δίνουμε” είπε παραφράζοντας τον καθηγητή φιλοσοφίας Villem Flusser.

“Σπάνια κοιτάμε ψηλά για να αναλογιστούμε το θαύμα γύρω μας” πρόσθεσε.

The spectacular, warped beauty of Mumbai's elaborate interiors by Thomas Page

ΔΗΜΟΦΙΛΗ