ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σαν σήμερα ο Bob Marley κάπνισε την αθανασία του

Σαν σήμερα ο Bob Marley κάπνισε την αθανασία του

Από το 1975-76, ο φωτορεπόρτερ Kim Gottlieb-Walker κατάφερε να αποτυπώσει την Χρυσή Εποχή της reggae στο φακό ακολουθώντας τον άντρα που καθιέρωσε το μουσικό κίνημα που έγινε φιλοσοφία ζωής.

Το λεύκωμα είναι γεμάτο από το χαμόγελο και τη δύναμη που έφερε ο Μπομπ Μάρλεϊ (Bob Marley) στη μουσική σκηνή κουβαλώντας πάντα την Τζαμάϊκα του μικρού χωριού Nine Mile που γεννήθηκε, μέσα του.

Ο γιος του λευκού επιστάτη βρετανικής καταγωγής, Norval Sinclair Marley και της αφροαμερικανής Cedella Booker, o Robert Nesta Marley ήταν διαφορετικός, από καταγωγή. “Με φωνάζουν μιγά ή κάπως έτσι. Δεν είμαι σε καμία πλευρά. Ούτε στην μαύρη, ούτε στην λευκή. Είμαι στου Θεού την πλευρά, Αυτού που με έπλασε και με έκανε να προέρχομαι από την μαύρη και την λευκή” απαντούσε στο ρατσισμό.

Πιστός στο ρασταφαριανισμό από τα 60s o Mάρλεϊ δεν έγραφε απλά μουσική αλλά άρθρωνε πολιτικό λόγο και κοινωνικά μηνύματα. Το Get Up, Stand Up δεν μιλάει μόνο για στιγμές κάτω από τον ήλιο.

Ο Μάρλεϊ έφυγε από τη ζωή αιφνίδια. Σε ηλικία 36 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο. To 1999 το περιοδικό Time χαρακτήρισε το άλμπουμ Exodus ως το καλύτερο άλμπουμ του 20ου αιώνα.

Ας τραγουδήσουμε το Redemption Song ή το Is This Love ή το Could You Be Loved, οποιοδήποτε τραγούδι του και αν πούμε θα τον κάνει να χαμογελάσει.

Ειρηνοποιός και εμβληματική φιγούρα για αναρίθμητα πολλούς, ο τραγουδοποιός έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 11 Μαΐου 1981.

Οι φωτογραφίες από το λεύκωμα Bob Marley and the Golden Age of Reggae, εκδόσεις Titan Books.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ