ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί το επιχρυσωμένο άγαλμα του Νετανιάχου προκαλεί στο Ισραήλ

Γιατί το επιχρυσωμένο άγαλμα του Νετανιάχου προκαλεί στο Ισραήλ

Το επιχρυσωμένο άγαλμα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου "Βασιλιάς Μπίμπι" που δεσπόζει σε πλατεία του Τελ-Αβίβ δεν προκάλεσε μόνο διάθεση για selfies στους περαστικούς αλλά κέρδισε ήδη την καταδίκη της υπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησης.

Ο γλύπτης Ιτάι Ζαλάιτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τοποθέτησε το ύψους τεσσάρων μέτρων άγαλμα του Νετανιάχου σε λευκό βάθρο στην πλατεία Ράμπιν, δίπλα στο δημαρχείο, για να δοκιμάσει τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης στο Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση και καλλιτέχνες έχουν εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση, μετά τις ενέργειες της υπουργού Πολιτισμού και βουλευτή του δεξιού κόμματος Λικούντ Μίρι Ρεγκέβ να παρακρατεί κρατικούς πόρους από οργανισμούς που δεν εκφράζουν πίστη στο κράτος.

Αναρτώντας μήνυμα στο Facebook, μετά την τοποθέτηση του αγάλματος στην πλατεία, η Ρεγκέβ γράφει ότι το έργο είναι μια "έκφραση μίσους προς τον Νετανιάχου". Στελέχη του δήμου του Τελ Αβίβ έδωσαν εντολή στον Ζαλάιτ να απομακρύνει το άγαλμα προειδοποιώντας τον ότι θα το αποσύρουν αυτοί και θα του επιβάλουν πρόστιμο, αν αυτός αρνηθεί.

Περιηγηθείτε στη gallery για όλα όσα ο Βασιλιάς Μπίμπι προκαλεί με τη λάμψη του στο Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ