ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Λαμπεντούζα συγκλονίζει στο 1ο υποβρύχιο μουσείο της Ευρώπης

H Λαμπεντούζα συγκλονίζει στο 1ο υποβρύχιο μουσείο της Ευρώπης

Το ονόμασε Ανθρώπινο Γύρο και το δημιούργησε με περισσότερες από 300 φιγούρες, σε φυσικό μέγεθος, που εγκατέστησε στον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος σχεδόν 12 μέτρων για να φέρει ένα μήνυμα πανανθρώπινο, αυτό της αλληλεγγύης, με το πρώτο υποβρύχιο μουσείο γλυπτών στην Ευρώπη.

Εμπνευστής και δημιουργός του ο Βρετανός γλύπτης Jason DeCaires Taylor που επιστρέφει στην τέχνη του -η προηγούμενη δουλειά του στο υποβρύχιο μουσείο της Γρενάδα, στις Δυτικές Ινδίες, συμπεριλήφθηκε από το National Geographic στα 25 Θαύματα του Κόσμου- με το Museo Maritimo.

Βυθισμένο στα ανοιχτά της ακτής Bahia de Las Coloradas, στη νήσο Λανθαρότε, στα Κανάρια ο εικαστικός δούλεψε τρία χρόνια για να ολοκληρώσει μια ντουζίνα από installations στις οποίες οι ανθρώπινες φιγούρες –διαφόρων ηλικιών και μεγεθών– υπερβαίνουν τις 200.

Μία από αυτές, η οδυνηρή Σχεδία της Λαμπεντούζα, απεικονίζει την κρίση του προσφυγικού στην Ιταλία, στα ανοικτά των ακτών της ιταλικής νήσου.

Η δουλειά μου είναι φόρος τιμής σε όλους αυτούς που οι ελπίδες και τα όνειρά τους είναι στον πάτο της θάλασσας" είπε ο καλλιτέχνης που χρησιμοποίησε ως μοντέλα τους Γκουάντσες, τους πρώτους κατοίκους σπηλαίων στα Κανάρια, πριν από την ισπανική κατάκτηση και ζήτησε από τους ντόπιους να ποζάρουν ως απόγονοι τους.

Κατασκευασμένα από υλικά με ουδέτερο pH και σχεδιασμένα ώστε να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου ο DeCaires Taylor θα ήθελε από τα έργα του και το μουσείο που τα φιλοξενεί, να είναι ένας τεχνητός ύφαλος που θα επιτρέψει στη θαλάσσια πανίδα και χλωρίδα να ευδοκιμήσει.

Βυθιστείτε στο έργο του χωρίς ανάσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ