ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποίηση και μαγεία σε μια φαβέλα πιο λυρική από ποτέ

Ποίηση και μαγεία σε μια φαβέλα πιο λυρική από ποτέ

Η κολεκτίβα καλλιτεχνικού ντιζάιν Boa Mistura συνεχίζει να ενδυναμώνει τις σχέσεις κατοίκων υποβαθμισμένων περιοχών. Το πρότζεκτ τους, στη φαβέλα Vila Brasilandia στις βόρειες περιοχές του Σάο Πάολο, ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια. Στο πλαίσιο του "Luz nas vielas" οι ιδιότυποι αυτοί "τοιχογράφοι" σκορπίζουν σε στρατηγικά σημεία, λυρισμό στα δρομάκια των φαβέλων.

Από απόσταση -και υπό συγκεκριμένη γωνία- οι τοιχογραφίες είναι λέξεις που περιγράφουν την καθημερινότητα στη φαβέλα: ομορφιά, περηφάνια, δύναμη, αγάπη. Τώρα, οι Boa Mistura επέστρεψαν με άλλες δύο λέξεις: "ποίηση" και "μαγεία".

"Είναι σ' αυτούς τους δρόμους... που έχει πραγματικά νόημα να συμπεριλάβεις τους ανθρώπους, να γεννάς αλλαγή" εξηγούν τα μέλη της κολεκτίβας στο Designboom.

"Το πρότζεκτ στοχεύει να είναι μια πολύχρωμη κραυγή στο μέσο ενός ωκεανού από τούβλα, όπου η ζωή είναι στην κόψη του ξυραφιού. Οι δημοτικές αρχές στρέφουν συνήθως την πλάτη τους στα περίχωρα, πράγμα το οποίο αντιλαμβανόμαστε λόγω της κακής τους φήμης που καλλιεργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εμείς, ως καλλιτέχνες αστικού περιβάλλοντος, πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την αρνητική διαδικασία, διότι η φαβέλα δεν είναι υποχρεωμένη να είναι συνώνυμη με τη βία, γιατί η ζωή σ' αυτό το μέρος είναι έντονη και πραγματική: δεν υπάρχει πιο ανόθευτη και ειλικρινής ποίηση από αυτήν που προέρχεται από τη φαβέλα" επιμένουν.

Ανακαλύψτε τη μαγεία τους εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ