ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Οι Aρχαίες Κυκλάδες υποδέχονται την documenta 14

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Οι Aρχαίες Κυκλάδες υποδέχονται την documenta 14

Eντυπωσίασε, συζητήθηκε, συγκίνησε, υπογράμμισε. Η εμβληματική έκθεση "Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν" που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τα 30 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του συναντάει για λίγο την documenta 14 κλείνοντας την Κυριακή 9 Απριλίου μια μεγάλη γιορτή προς τιμή των δικών μας Κυκλάδων.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, συμπληρώνοντας το 2016 τα 30 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του, έστησε μια γιορτή. Η έκθεση με τίτλο "Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν" υπό την επιμέλεια του Διευθυντή του, Καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη, άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό στις 8 Δεκεμβρίου και κατάφερε να προσελκύσει κοινό και θετικά σχόλια από κάθε πολιτιστικό, καλαίσθητο μέσο.

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε σύμπραξη με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και περιλαμβάνει 191 αρχαία αντικείμενα: από τη συλλογή του ίδιου του Μουσείου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (98 έργα από τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου και Πάρου), καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης "Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν" η οποία περιλαμβάνει και αρχαιότητες από τα μουσεία των Κυκλάδων που προέρχονται από ανασκαφές, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό χωρίς να παραλείψει να θίξει και την αρχαιοκαπηλία, που έπληξε βαρύτατα τον κυκλαδικό πολιτισμό. Αναδεικνύει δε με λιτό, αισθητικά προσεγμένο αλλά συγχρόνως κατανοητό τρόπο, τη ζωή και τις ασχολίες των ανθρώπων των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν.

Από τη συλλογή του ίδιου του Μουσείου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων (98 έργα από τα Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Σύρου και Πάρου), καθώς και από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική συμβολή του Συνεργαζόμενου Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ