ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημέρα της Γης: 57 εικόνες δέους του πλανήτη από ψηλά

Ημέρα της Γης: 57 εικόνες δέους του πλανήτη από ψηλά

Από τη Google που γιορτάζει με ακόμη ένα Doodle μια ημέρα ουσιαστική, η Ημέρα της Γης θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλου του κόσμου σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα. Κάθε χρόνο η 22η Απριλίου υπενθυμίζει σε όλους τη φροντίδα που απαιτεί το σπίτι, ο πλανήτης μας.

Με εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο η Ημέρα της Γης συντονίζεται από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.

Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον ΜακΚόννελλ το 1969 σε συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Εκδηλώσεις έλαβαν χώρα για πρώτη φορά στο Σαν Φρανσίσκο και άλλες πόλεις στις 21 Μαρτίου 1970, ημέρα της εαρινής ισημερίας στο Βόρειο Ημισφαίριο και τo 2009, τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν τις 22 Απριλίου ως "Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης".

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους που στέλνουν μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους πολίτες τους για μια μάχη που μας αφορά όλους. Εϊναι η μάχη για ένα πλανήτη που πληγώνουμε.

Ως μικρή υπενθύμιση της ομορφιάς της Γης η δουλειά του 27χρονου Benjamin Grant που καταφέρνει μέσα από το Instagram αλλά και την ιστοσελίδα του Daily Overview να μας αποκαλύπτει τον κόσμο μας απο ψηλά.

Με έδρα του τη δορυφορική εταιρία DigitalGlobe στο Κολοράντο ο Grant απαθανατίζει τον κόσμο μας όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Με φωτογραφίες που αποκαλύπτουν πώς ο ανθρώπινος παράγοντας αλληλεπιδρά και διαμορφώνει το περιβάλλον ο 27χρονος κατάφερε να αφυπνίσει και να εντυπωσιάσει πολλούς. "Οι εικόνες των πόλεων, των ποταμών, των πάρκων μοιάζουν με έργα τέχνης, σαν ένα μέρος ενός εξαιρετικού πίνακα ενός έμπειρου ζωγράφου. Η αίσθηση που έχουν οι αστροναύτες όταν κοιτούν τη Γη από ψηλά φτάνει μέχρι εμάς μέσα από τα μάτια του Grant και μας κάνει να ζηλέψουμε τη δυνατότητα που έχουν να βλέπουν τον πλανήτη από τον ουρανό!" έχει πει.

Τα πορτρέτα μιας Γης που οφείλουμε να προστατεύουμε κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο λεύκωμα Overview με 288 σελίδες που προκαλούν δέος (εκδόσεις Amphoto Books).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ