ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τελλόγλειο Ίδρυμα: Εικαστικοί θησαυροί «Τέχνης» στο φως για πρωτη φορά

Τελλόγλειο Ίδρυμα: Εικαστικοί θησαυροί «Τέχνης» στο φως για πρωτη φορά

Στα μέσα του περασμένου αιώνα -του πλήρους κοινωνικών, πολιτικών, ιστορικών ερεθισμάτων και "υλικού" για την ...έκρηξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και την προσέγγιση των ανθρώπων στην έννοια της τέχνης- η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία "Τέχνη", που ιδρύθηκε στα 1951 στη Θεσσαλονίκη, εξελίχθηκε στον σημαντικότερο πυρήνα πολιτιστικής αγωγής των πολιτών της Θεσσαλονίκης αλλά και της ευρύτερης Β. Ελλάδας.

Κινητήρια δύναμη πίσω από τη δημιουργία της Σχολής Καλών Τεχνών, της Συμφωνικής Ορχήστρας, του Κρατικού Θεάτρου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η "Τέχνη" οργάνωσε πληθώρα εκθέσεων, συναυλιών, παραστάσεων, σεμιναρίων και διαλέξεων, ενώ διατηρούσε εργαστήρια μουσικής και φωτογραφίας, θεατρική βιβλιοθήκη και αξιόλογη συλλογή χαρακτικών.

Με πρωτεργάτες τους Μωρίς Σαλτιέλ και Λίνο Πολίτη και τη συμπαράσταση του συνόλου σχεδόν των λογίων και δημιουργών της Θεσσαλονίκης, η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία "Τέχνη" εξελίχθηκε στον ..."γεννήτορα" της Κινηματογραφικής Λέσχης (1955), της Πειραματικής Σκηνής (του θεατρικού σχήματος που ακόμη και σήμερα -αν και "άστεγη"- εξακολουθεί να δημιουργεί υψηλού επιπέδου θεατρικές παραστάσεις αλλά και μια τεράστια εικαστική συλλογή, τα έργα της οποίας, με έντονο ιδεολογικό, πνευματικό και κοινωνικό χαρακτήρα, συμβαδίζουν με την εικαστική πορεία της Θεσσαλονίκης και σηματοδοτούν κομβικές στιγμές της τέχνης του 20ού αιώνα στην Ελλάδα.

Η συλλογή της "Τέχνης", μακροχρόνιος δανεισμός προς το Τελλόγλειο Ίδρυμα του ΑΠΘ, περιλαμβάνει περισσότερα από 400 έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής και χαρακτικά), που συμπυκνώνουν την πορεία 65 χρόνων της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας "Τέχνη" και εκτίθενται για πρώτη φορά στο σύνολό τους στο κοινό, με τη μεγάλη έκθεση που διοργανώνει το Τελλόγλειο Ίδρυμα στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του μουσείου, από την επόμενη Τρίτη 6 Ιουνίου.

Πρόκειται για την έκθεση "'Τέχνη' Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές", μια σπάνια παρουσίαση των εικαστικών συλλογών του ιστορικού πολιτιστικού σωματείου της Θεσσαλονίκης.

"Στο Τελλόγλειο, όπου μας εμπιστεύθηκαν τις εικαστικές συλλογές της 'Τέχνης', θεωρήσαμε χρέος μας να τις παρουσιάσουμε ως μέρος της ευρύτερης προσφοράς της στον πολιτισμό, ελάχιστο φόρο τιμής στους δημιουργούς της, γνωριμία, παράδειγμα και ερέθισμα για τους νέους του σήμερα. Σίγουρα οι συνθήκες στην πόλη έχουν αλλάξει από τα χρόνια της μεγάλης ακμής της 'Τέχνης' (1950-80), όμως η ανάγκη για ουσιαστική και γνήσια πνευματική συσπείρωση υπάρχει και θα εξακολουθήσει να υπάρχει", σημειώνει η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση στο Τελλόγλειο θα παρουσιαστούν έργα των: Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Κεφαλληνού, Δημητρίου Γαλάνη, Α. Τάσσου, Βάσως Κατράκη, Γιάννη Τσαρούχη, Λουκά Βενετούλια, Πολύκλειτου Ρέγκου, Όμηρου Γεωργιάδη, Ορέστη Κανέλλη, Χρήστου Λεφάκη, Χρόνη Μπότσογλου, Δημήτρη Μυταρά, Μποστ, Παντελή Ξαγοράρη, Νίκου Σαχίνη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Ιωάννας Σπητέρη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Γεράσιμου Στέρη, Όπυς Ζούνη, Πάρι Πρέκα, Κώστα Λαχά, Μαρίας Καραγιάννη, Ράλλη Κοψίδη, Πάνου Παπανάκου, Λυκούργου Κογεβίνα, Κωνσταντίνου Ξενάκη. Τα έργα αποτελούν δωρεές καλλιτεχνών που εξέθεσαν σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις στην "Τέχνη".

Η έκθεση "'Τέχνη' Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές" θα διαρκέσει έως τα μέσα Οκτωβρίου 2017.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ