ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Jump Ball: Παράταση για την τέχνη του μπάσκετ στη Μύκονο

Jump Ball: Παράταση για την τέχνη του μπάσκετ στη Μύκονο

Aπό τη διεπιστημονική πρακτική του Daniel Arsham (1980, Cleveland, Ohio, ΗΠΑ) που αμφισβητεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και της performance με τα ιδιαίτερα γλυπτά του που μοιάζουν με απολιθωμένα αντικείμενα του 20ου αιώνα, κατασκευασμένα ώστε να μοιάζουν να παρακμάζουν από την απαξίωση στις ζωηρές εικαστικές δημιουργίες γεμάτες χιούμορ της Cornelia Baltes (1978, Mönchengladbach, Γερμανία) και τα έργα της Χρυσάνθης Κουμιανάκη (1985, Ηράκλειο, Ελλάδα) που μεταφράζει τη φυσική γλώσσα του μπάσκετ σε αφηρημένες φόρμες το Jump Ball, μια ομαδική έκθεση με διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες που διοργανώνεται φέτος στα Δύο Χωριά της Μυκόνου, μεταμορφώνει ολόκληρη τη γκαλερί σε ένα φανταστικό γήπεδο καλαθοσφαίρισης θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση τους άθικτους, κλειστούς χώρους των γκαλερί.

Η έκθεση προβάλλει παιγνιωδώς τον προβληματισμό των καλλιτεχνών πάνω σε θέματα που έχουν σημασία στην καθημερινότητα, εμπνευσμένα από τη ζωή εντός και εκτός του γηπέδου.

Προσεγγίζει τη στενή σχέση μεταξύ τέχνης και ζωής στρέφοντας την προσοχή της στο μπάσκετ. Ως δημοφιλές παιχνίδι, θέαμα, τόπος συγκρότησης απροσδόκητων συνδέσεων αλλά και ανταγωνισμών. Εξετάζει το μπάσκετ ως πολιτισμικό φαινόμενο με όρους τόσο περιεχομένου όσο και των αντικειμένων με τα οποία έχει ταυτιστεί. Αναζητά τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική αρθρώνεται στην καθημερινότητα και κάνει λόγο για τις υλικές κουλτούρες του πολιτικού. Το μπάσκετ αναφέρεται σε μια σειρά εικόνων, γεγονότων, μορφών και συναισθημάτων. Ως παιχνίδι, είναι δυνατό να δημιουργήσει συμμαχίες αλλά και να πραγματοποιήσει διαφορές. Φέρνει την πολιτική πίσω στο καθημερινό. Το Jump Ball εμπλέκεται στην κουλτούρα αυτή του αθλητισμού, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες και τις παραβιάσεις της, καθώς και την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική σημασία της, μελετώντας τα ζητήματα των μαζικών θεαμάτων, της κουλτούρας της φήμης, του φύλου της φυλής και εθνικότητας".

Η έκθεση Jump Ball παρατείνεται μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ