ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κίντμαν, Μπλάνσετ, Χέμσγουορθ, Γκίμπσον: oι stars της Αυστραλίας γιορτάζουν έναν αιώνα film

Κίντμαν, Μπλάνσετ, Χέμσγουορθ, Γκίμπσον: oι stars της Αυστραλίας γιορτάζουν έναν αιώνα film

Την ιστορία του αυστραλιανού κινηματογράφου μέσα από φωτογραφίες εξιστορεί η έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων στην Καμπέρα με πλούσιο υλικό από τα γυρίσματα και τα παρασκήνια ταινιών της κινηματογραφικής παραγωγής της χώρας.

Την έκθεση με τίτλο "Starstruck: Australian Movie Portraits" συνθέτουν 275 φωτογραφίες από ταινίες και πορτρέτα Αυστραλών ηθοποιών από τη συλλογή του Εθνικού Αρχείου Εικόνας και Ήχου της Αυστραλίας.

Από την πρώτη, ασπρόμαυρη ταινία του βωβού κινηματογράφου, "The story of Kelly Gang" του 1906 έως το πρόσφατο φιλμ "Τhe Dressmaker" (Η Μοδίστρα) του 2015 η έκθεση εξερευνά τα εντυπωσιακά πορτρέτα που αναδύθηκαν στα 100 χρόνια του αυστραλιανού κινηματογράφου και αποκαλύπτει κρυμμένες ιστορίες του.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται σπάνιες κινηματογραφικές αφίσες, φωτογραφίες από ταινίες, από τα παρασκήνια και εικόνες τοπίων από τα εξωτερικά γυρίσματα και book ηθοποιών από την κινηματογραφική εταιρεία Cinesound Production (1932-1948) και κινηματογραφικά κοστούμια.

Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν πορτρέτα διάσημων Αυστραλών ηθοποιών, των Χιούγκο Γουίβινγκ, Νικόλ Κίντμαν, Χιου Τζάκμαν, Κέιτ Μπλάνσετ, Λίαμ Χέμσγουορθ και φωτογραφίες από θρυλικές ταινίες, Australia, Moulin Rouge!, Picnic at Hanging Rock, Red Dog and The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert.

Τα πορτρέτα δίνουν μια εικόνα τόσο για τον χαρακτήρα που απεικονίζεται όσο και για τον ηθοποιό πίσω από τον χαρακτήρα, ανέφερε στο ABC Australia η Τζένιφερ Κουμπς, επιμελήτρια της έκθεσης από το Εθνικό Αρχείο Εικόνας και Ήχου της Αυστραλίας.

"Προχωρήσαμε λίγο πέρα από τη λάμψη όταν ετοιμάζαμε αυτή την έκθεση και άρχισε να μιλάμε για τον χαρακτήρα και τη μετάβαση στον χαρακτήρα" είπε.

"Στόχος της έκθεσης είναι να αποπνέει την ατμόσφαιρα και την ιστορία κάθε εικόνας. Το έργο του στατικού φωτογράφου στο σκηνικό μιας ταινίας είναι να αιχμαλωτίσει ολόκληρη την ιστορία και το πνεύμα της ταινίας σε ένα κάδρο και αυτό θέλαμε να επιτύχουμε να δούμε αυτά τα πορτρέτα ως σύμβολα του φανταστικού κινηματογραφικού κόσμου, αλλά και την πραγματική ιστορία της παραγωγής της ταινίας" ανέφερε η Πενελόπε Κριστ συνεπιμελήτρια της έκθεσης.

Η έκθεση "Starstruck: Australian Movie Portraits" παρουσιάζεται στην Εθνική Γκαλερί Πορτρέτων στην Καμπέρα (The National Portrait Gallery) έως τις 4 Μαρτίου 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ