ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Van Gogh: 124 έργα της επώδυνης ιστορίας του στη μεγαλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ

Van Gogh: 124 έργα της επώδυνης ιστορίας του στη μεγαλύτερη έκθεση που έγινε ποτέ

124 έργα (86 σχέδια και 38 έργα ζωγραφικής) απ’ όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής του πορείας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ αποκαλύπτουν την καταραμένη ευφυία του στη μεγαλύτερη έκθεση αφιέρωμα στον ρηξικέλευθο ζωγράφο σε Ευρώπη και Αμερική.

Η έκθεση με τίτλο "Van Gogh: Between Wheat and Sky" (Βαν Γκογκ: Μεταξύ σίτου και ουρανού) που ανατρέχει στη ζωή και την καλλιτεχνική εξέλιξη του φιλοξενείται στη Βιτσέντσα, στη βόρεια Ιταλία.

Το Mουσείο Τέχνης Krοller-Muller, στην πόλη Ότερλο της Ολλανδίας δάνεισε 113 έργα του Ολλανδού ζωγράφου. Άλλα εκθέματα προέρχονται από την Εθνική Γκαλερί του Εδιμβούργου της Σκωτίας, όπως και από το Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud της Κολωνίας.

Η έκθεση ρίχνει φως στην προσωπική ζωή του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, "τη συντομότερη και πιο επώδυνη ιστορία", στην ιστορία της τέχνης με μερικές από τις επιστολές του, κυρίως εκείνες που είχαν παραλήπτη τον αδελφό του.

Τα αριστουργήματα του ζωγράφου και η ζωή του συνδυάζονται με οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο διάρκειας μίας ώρας που προβάλλεται στην τελευταία αίθουσα της έκθεσης.

Η έκθεση φιλοξενείται στη Basilica Palladiana (Βασιλική του Παλάντιο) εντυπωσιακό κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Αντρέα Παλάντιο το 1546 για την κυβέρνηση της Βιντσέντσα. Το κτίριο καταστράφηκε από βομβιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λόγω βιαστικών επισκευών χρειάστηκε αργότερα ένα σημαντικό έργο αποκατάστασης, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από πέντε χρόνια.

Η Linea d'ombra που εδρεύει στο Τρεβίζο και ιδρύθηκε από τον ιστορικό, Μάρκο Γκόλντιν το 1996 διοργανώνει την έκθεση. Από τότε η εταιρεία διοργάνωσε μια σειρά εκθέσεων, στις οποίες παρουσιάστηκαν 9.889 έργα από 1.072 μουσεία. Οι εκθέσεις της Linea d’ ombra στην Ιταλία έχουν προσελκύσει πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η έκθεση "Van Gogh: Between Wheat and Sky" στη Βιτσέντσα θα διαρκέσει έως τις 18 Απριλίου 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ