ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νταλί: 39 χρόνια μετά η σουρεαλιστική ωδή του στον οίνο επανακυκλοφορεί

Νταλί: 39 χρόνια μετά η σουρεαλιστική ωδή του στον οίνο επανακυκλοφορεί

Οι οινόφιλοι και εραστές του χυμού που γενναιόδωρα παραδίδουν τα σταφύλια έχουν ένα ιδανικό δώρο για τις γιορτές. Μετά από 39 χρόνια η συλλεκτική έκδοση "Τα Κρασιά της Γκαλά" επανακυκλοφορεί.

Στην έκδοση ο εκκεντρικός σουρεαλιστής ζωγράφος καταπιάνεται με τις "απολαύσεις των σταφυλιών" και ιεραρχεί τις επιλογές του "ανάλογα με τις εντυπώσεις που προκαλούν στα βάθη μας".

Το βιβλίο, γεμάτο από 140, πάντα σχετικά με τον οίνο, έργα ζωγραφικής και κολάζ του μαέστρου του σουρεαλισμού Σαλβαντόρ Νταλί επανακυκλοφορεί από τον Taschen και έρχεται ως συνέχεια της επανέκδοσης από τον ίδιο εκδοτικό οίκο του βιβλίου μαγειρικών συνταγών του Νταλί "Τα Γεύματα της Γκαλά".

Ο καλλιτέχνης, συνεπής με το ότι φιλοτεχνούσε έργα στη βάση των συναισθημάτων του, των αναμνήσεών του και των ονείρων του, και σε αυτό το βιβλίο διαλέγει να οργανώσει τα κρασιά ανάλογα με το πώς επηρέαζαν τη διάθεσή του.

Αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο είναι αφιερωμένο σε "Δέκα Θεϊκά Κρασιά του Νταλί" μια επισκόπηση 10 σημαντικών οινοπαραγωγών περιοχών και στο δεύτερο, εξερευνάται η "επαναστατική μέθοδος επιλογής κρασιών από τον καλλιτέχνη, στη βάση συναισθηματικής εμπειρίας" και όχι ανάλογα με την περιοχή ή την ποικιλία.

Από τα "Κρασιά της Ελαφρότητας" στα "Κρασιά του Φωτός" και "Κρασιά του Αδύνατου" -όλα κεφάλαια του εκκεντρικά ιδιαίτερου βιβλίου για το κρασί- η έκδοση είναι συνεπής με το πιστεύω του Σαλβαντόρ Νταλί. "Ένας πραγματικός γνώστης δεν πίνει κρασί, γεύεται τα μυστικά του".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ