ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα το προσφυγικό

Διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα το προσφυγικό
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Μπορεί η ιστορία της ελληνικής διάσωσης και των χαμένων προθεσμιών να επαναλαμβάνεται όμως αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες δεν μοιάζουν να ανησυχούν.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα νέο χαρτί στις διαπραγματεύσεις, με τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με τις συζητήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μέσο να ασκήσει πίεση, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt. Χωρίς τη συνεργασία της Αθήνας δεν μπορεί να λυθεί η προσφυγική κρίση.

Ο Τσίπρας αποτελεί πρόσωπο-κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα.

Παρόλο όμως που η Αθήνα επιθυμεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός της την προσφυγική κρίση, οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να δεχθούν καμία απόκλιση από τα συμπεφωνημένα.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας αρνούνται κατηγορηματικά τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Υπογραμμίζουν ότι η καταβολή των δόσεων και οι προσπάθειες να τερματιστεί η προσφυγική κρίση είναι δύο ανεξάρτητα θέματα.

Τώρα, καταλήγει η Welt, μια θετική έκβαση θα ήταν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ να αποτιμήσουν θετικά την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και οι Έλληνες να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ