ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Greekfreak & σαμουράι: το μπάσκετ αλλιώς στο Edo-Ball

Greekfreak & σαμουράι: το μπάσκετ αλλιώς στο Edo-Ball

Ο Άντριου Άρτσερ (Andrew Archer) γεννήθηκε στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και, σήμερα, ζει στη Μελβούρνη. Είναι εικονογράφος και art director. Λατρεύει το μπάσκετ κι αγαπά τα ukiyo-e, τις παραδοσιακές ιαπωνικές εκτυπώσεις με ξύλινο καλούπι. Δεν μπορούσε να κρατήσει χωριστά τις δυο του αγάπες κι έτσι, αποφάσισε να τις παντρέψει. Από τον "γάμο" γεννήθηκε το Edo-ball ("Έντο" είναι η παλιά ονομασία του Τόκιο).

Πριν καιρό, έκανε μια σειρά 12 έργων για το πρώτο Edo-ball. Η σειρά είχε τέτοια επιτυχία στις ιαπωνικές κοινότητες και τους φανατικούς του μπάσκετ, που αποφάσισε να κάνει μια δεύτερη σειρά.

"Δεν είναι η χρωματική παλέτα του που κάνει τη διαφορά. Ο Άρτσερ γυρνοβολούσε στην Ασία, τρία ολόκληρα χρόνια: στις στέγες του Χονγκ-Κονγκ, κάτω από γέφυρες στη Μπανγκόκ, στις κουρασμένες αυλές ανακτόρων της Καμπότζης. Καταδύθηκε στην κουλτούρα της Άπω Ανατολής" σημειώνει το Design Boom.

"Αποτέλεσμα; Η ιαπωνική μυθολογία ζωντανεύει τα slam dunk του Σακίλ Ο' Νιλ. Ο Λεμπρόν Τζέιμς γίνεται ένας σογκούν. Καλάθι, με διχτάκι ξεσκισμένο από ένα κάρφωμα, σε ένα torii. 'Το torii' εξηγεί ο Άντριου 'είναι μια πύλη που, στον σιντοϊσμό (σ.σ. την παλιά ιαπωνική θρησκεία, πριν έλθει από την Κίνα ο βουδισμός) σηματοδοτεί το πέρασμα από το εγκόσμιο στο θείο. Το μπάσκετ, για κάποιους και τις κοινότητες στις οποίες ζουν, είναι μια πύλη. Προσφέρει ένα ξεχωριστό θείο μέρος για να κάνεις φίλους, να γελάσεις και ν' ανταλλάξεις ιστορίες. Ένα μέρος όπου ο κόσμος πηγαίνει για να δραπετεύσει από την πραγματική ζωή. Και να συναντηθεί με άλλους για να ενισχύσει δεσμούς και να ενδυναμώσει την αίσθηση της κοινότητας'".

Ανακαλύψτε την τέχνη του εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ