ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γκιγιέρμο ντελ Τόρο: μετά το Όσκαρ θέλει να μας στοιχειώσει με τους εφιάλτες του

Γκιγιέρμο ντελ Τόρο: μετά το Όσκαρ θέλει να μας στοιχειώσει με τους εφιάλτες του

"Αν αλλάξουμε μια ζωή, αν αλλάξουμε μια ιστορία, αλλάζουμε μια γενιά" είπε ο θριμαβευτής των Όσκαρ Γκιγιέρμο ντελ Τόρο.

Γιατί δεν ήταν μόνο τα τέσσερα αγαλματίδια που είχε στις αποσκευές του ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο επιστρέφοντας στην πατρίδα του, το Μεξικό. Μαζί τους κουβάλησε και μια έντονη διάθεση, μια ψυχική - και υλική - γενναιοδωρία να βοηθήσει συμπατριώτες του που φιλοδοξούν να γίνουν σκηνοθέτες κινηματογράφου.

Με τα Όσκαρ για το The Shape of Water - συμπεριλαμβανομένων του Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και του Όσκαρ Σκηνοθεσίας - ο ντελ Τόρο κατέφθασε στη γενέτειρά του για το διάρκειας μιας εβδομάδας Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Γουαδαλαχάρα για σειρά δωρεάν masterclass με συμμετοχή χιλιάδων θαυμαστών του.

Eπιπλέον οι διοργανωτές του φεστιβάλ έκαναν τα εγκαίνια μιας κινηματογραφικής αίθουσας προς τιμήν του ενώ ανακοίνωσαν τη δημιουργία της υποτροφίας Jenkins-Del Toro International Film Scholarship. Πρόκειται για ετήσια υποτροφία ύψους 60.000 δολαρίων για να σπουδάσει σε ένα έγκυρο κινηματογραφικό ινστιτούτο του εξωτερικού ένας επίδοξος Μεξικανός σκηνοθέτης.

Ο ντελ Τόρο, του οποίου το σκηνοθετικό ύφος εμπνέει πια μια καινούργια γενιά ταλέντων στο Μεξικό, αλλά και ο Αλφόνσο Κουαρόν (Gravity) και ο Αλεχάντρο Ινιάριτου (Birdman) συχνά αναλαμβάνουν την παραγωγή ταινιών από πολλά υποσχόμενους συμπατριώτες τους.

"Η πρώτη ώθηση είναι πολύ σημαντική" είπε ο ντελ Τόρο που θα προεδρεύει της επιτροπής η οποία κάθε χρόνο, στο Φεστιβάλ της Γουαδαλαχάρα, θα δίνει την υποτροφία.

Τέλος ο παραμυθάς ανακοίνωσε επίσης ότι η έκθεσή του At Home With Monsters που εντυπωσίασε στο Οντάριο θα φιλοξενηθεί σε μουσεία τόσο στη Γουαδαλαχάρα όσο και την Πόλη του Μεξικού.

Η έκθεση αφορά 500 ζωγραφιές και άλλα έργα τέχνης από τις δουλειές του ντελ Τόρο (μέσα σε αυτά και φυσικού μεγέθους γλυπτά στα οποία απεικονίζονται τέρατα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ