ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ευάγγελος Κοτσιώρης: από το ΑΠΘ στην ελίτ της αρχιτεκτονικής του κόσμου

Ευάγγελος Κοτσιώρης: από το ΑΠΘ στην ελίτ της αρχιτεκτονικής του κόσμου

Εννέα χρόνια πριν, όταν και παρουσίασε τη διπλωματική του στο ΑΠΘ "Aνα-σχεδιασμένη Μόσχα: μια ιστορία αστικής ανακαίνισης" ο Ευάγγελος Κοτσιώρης έδειξε τη φιλοδοξία και τη διάθεση του να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας. Σήμερα ο υποψήφιος διδάκτορας στο Πρόγραμμα Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Princeton μετράει μια ακόμη διάκριση από το Καναδικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής (Canadian Centre for Architecture, CCA).

Το CAA παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο "Lab Cult: Μία μη συμβατική ιστορία των αμοιβαίων ανταλλαγών μεταξύ επιστήμης και αρχιτεκτονικής" στην οκτάγωνη αίθουσα του σε επιμέλεια Ευάγγελου Κοτσιώρη ο οποίος και απέσπασε τον τίτλο του Ανερχόμενου Επιμελητή (Emerging Curator) του CCA για το έτος 2016–17.

H πρόταση του Kοτσιώρη επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες αιτήσεις από όλο τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα αυτής της βράβευσης, του δόθηκε η δυνατότητα να υλοποίησης της έκθεσης του Lab Cult.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως "η έκθεση διερευνά την ευρεία διάδοση του εργαστηρίου ως μια έννοια συνώνυμη με τον πειραματισμό τόσο στην επιστήμη όσο και στην αρχιτεκτονική. Οριζόμενος ως ο χώρος για την διεξαγωγή μεθοδικής έρευνας, το εργαστήριο έχει αποτελέσει μία ιδιαίτερα παραγωγική ιδέα και εργαλείο και για τους δύο αυτούς τομείς. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η εμμονή με την επίκληση της έννοιας του εργαστηρίου έχει εξελιχθεί σε μία μορφή άκριτης 'λατρείας'. Υπό αυτό την λογική η έκθεση καταδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η υποτιθέμενη αξιοπιστία του εργαστηρίου έχει επιστρατευτεί επανειλημμένα με σκοπό την κανονικοποίηση των κοινωνικών συμπεριφορών, την πειθάρχηση των σωμάτων, τον καθορισμό των συνθηκών του περιβάλλοντος, την τυποποίηση των τρόπων με τους οποίους ζούμε".

https://www.instagram.com/p/BgmTQTaD-HD

Ο Κοτσιώρης πραγματοποίησε την έρευνά του κατά τη διάρκεια μίας τρίμηνης παραμονής του στο CCA. Ο απόφοιτος του ΑΠΘ ανέπτυξε την επιμελητηριακή προσέγγισή της έκθεσης αντιπαραθέτοντας αρχειακό υλικό από τη συλλογή του CCA με μακέτες, επιστημονικά όργανα, φωτογραφίες και φιλμ τα οποία προέρχονται από περισσότερα από δώδεκα διεθνή επιστημονικά αρχεία, μουσεία, συλλογές και ιδρύματα. Η πλειονότητα αυτών των ιστορικά αλληλένδετων αντικειμένων εκτίθενται στον ίδιο χώρο για πρώτη φορά στο CCA.

https://www.instagram.com/p/Bgpi6R5lkGn

Το πρόγραμμα Ανερχόμενου Επιμελητή (Emerging Curator), όπως σημειώνεται, προσφέρει στους υποψηφίους τη δυνατότητα να προτείνουν και να αναπτύξουν μία εκθεσιακή πρόταση στο CCA, η οποία αφορά σύγχρονες συζητήσεις σε θέματα αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας, σχεδιασμού τοπίου, καθώς και ευρύτερα πολιτισμικά και κοινωνικά και ζητήματα.

Η έκθεση ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου στο Καναδικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής (διεθνές ερευνητικό κέντρο και μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1979 από την Καναδή αρχιτέκτονα και φιλάνθρωπο Phyllis Lambert) και θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου.

https://www.instagram.com/p/BeM8Xzel2f0

ΔΗΜΟΦΙΛΗ