ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπλε Φαρνέζε: 6,7 εκατ. για το διαμάντι-φετίχ της ευρωπαϊκής μοναρχίας

Μπλε Φαρνέζε: 6,7 εκατ. για το διαμάντι-φετίχ της ευρωπαϊκής μοναρχίας

Εδώ και 300 χρόνια άλλαζε χέρια από γενιά σε γενιά βασιλιάδων στους οίκους της Ευρώπης. Πλέον το εμβληματικό διαμάντι Μπλε Φαρνέζε, με βασιλική ιστορία τριών αιώνων, πέρασε σε άλλα χέρια στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's στην Ελβετία.

To διαμάντι πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Γενεύη αντί 6,7 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (6,7 εκατομ. δολαρίων) εντυπωσιάζοντας ακόμη και τους πιο αισιόδοξους εκτιμητές που υπολόγιζαν την τιμή του μεταξύ 3,5 και 5 εκατομμυρίων.

Η σκούρα γκριζομπλέ πολύτιμη πέτρα 6,16 καρατίων που εξορύχτηκε από το αδαμαντωρυχείο Golconda της Ινδίας περιήλθε πρώτα στην κατοχή της Ελισάβετ Φαρνέζε (1692-1766), κόρης του Δούκα της Πάρμας, το 1715, μετά τον γάμο της με τον βασιλιά Φίλιππο Ε' της Ισπανίας.

Το διαμάντι κληροδοτήθηκε σε περισσότερες από επτά γενιές καθώς οι απόγονοι της Ελισάβετ και του Φίλιππου παντρεύονταν με μέλη άλλων οικογενειών της Ευρώπης και έτσι η ιστορική πολύτιμη πέτρα ταξίδευσε από την Ισπανία στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Αυστρία.

Δύο επίσης κοσμήματα πωλήθηκαν σε ακόμη υψηλότερες τιμές, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Ένα μονόπετρο δακτυλίδι με οβάλ διαμάντι βάρους 50,39 καρατίων πωλήθηκε αντί 8,1 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, ενώ ένα διαμάντι κομμένο στρογγυλό μπριγιάν βάρους 51,71 καρατίων πωλήθηκε αντί 9,26 εκατομ. φράγκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ