ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Ένα ξεχωριστό ναυάγιο

Ναυάγιο Αντικυθήρων: Ένα ξεχωριστό ναυάγιο
Το υπόλοιπο χάλκινο άγαλμα στο οποίο ανήκει το δεξί χέρι ενδέχεται να βρίσκεται στο σύνολό του στον βυθό των Αντικυθήρων, θαμμένο κάτω από μεγάλους λίθινους όγκους Hellenic Ministry of Culture and Sports-EUA/ARGO NGO

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ένας πραγματικός θησαυρός πληροφοριών, η αλυσίδα που ενώνει το χθες με το σήμερα. Από τις υποβρύχιες ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τρία τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως σημαντικά ευρήματα που μας κάνουν να μιλάμε για ένα ναυάγιο που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.

Ένα χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος, προερχόμενο από άγαλμα και ένα χάλκινο δεξί χέρι, που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα, καθώς και άλλα που μένει να αποσαφηνιστούν, ανελκύστηκαν κατά τη φετινή υποβρύχια ανασκαφή στον χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων.

«Το κυριότερο αντικείμενο είναι ένα μικρό δισκόμορφο αντικείμενο, περίπου οκτώ εκατοστών, με τέσσερις αποφύσεις» λέει στο CNN Greece η Προϊστάμενη Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και Διευθύντρια Έρευνας, Δρ Αγγελική Σίμωση και εξηγεί:

Εκ πρώτης όψεως δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Όμως έγιναν ακτινογραφίες οι οποίες μας βοήθησαν να δούμε ότι πάνω σε αυτό το αντικείμενο υπάρχει μία παράσταση ζώου. Η χρήση του αντικειμένου δεν είναι ακόμα γνωστή. Μπορεί να είναι κάποια διακόσμηση από ένα έπιπλο ή από έμβλημα κάποιας ασπίδας αλλά μπορεί να προέρχεται και από έναν μηχανισμό του πλοίου. Στην περίπτωση που αυτός ο μηχανισμός είναι ο γνωστός μηχανισμός των Αντικυθήρων τότε το κέρδος είναι πολύ μεγάλο.

Όπως σημειώνει η Αγγελική Σίμωση το αντικείμενο αυτό «βρίσκεται στο στάδιο της αφαλάτωσης προκειμένου να καθαριστεί και να αναλυθεί περισσότερο για να δούμε που πραγματικά ανήκει».

Από την πλευρά του ο Αρχαιολόγος Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και Επιστημονικά Υπεύθυνος της Έρευνας, Δρ Θεοτόκης Θεοδούλου, μιλώντας στο CNN Greece, έκανε λόγο για μία «ιδιαίτερη χρονιά» καθώς βρέθηκαν τμήματα από χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα μαζί με τμήμα του σκάφους «που σημαίνει ότι είμαστε σε ένα αδιατάραχτο, από ανθρωπογενή παρέμβαση, στρώμα».

«Αυτό είναι ιδιαίτερο και σημαντικό γιατί έτσι μπορούμε να εφαρμόσουμε την αρχαιολογική επιστημονική μεθοδολογία και να αποκομίσουμε τη μέγιστη δυνατή πληροφορία» προσθέτει.

«Ελπίζω ότι οι ενδείξεις που έχουμε από αυτή τη χρονιά ότι είμαστε σε ένα αδιατάραχτο στρώμα θα γίνουν αποδείξεις. Σε αυτό το ναυάγιο έχει τη δυνατότητα κανείς να προσμένει το απρόσμενο, γιατί είναι πολύ ιδιαίτερο» υπογραμμίζει.

Η COSMOTE είναι χορηγός τηλεπικοινωνιών της ενάλιας έρευνας για το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Στο πλαίσιο της χορηγίας, έχει εξοπλίσει το νησί με τηλεπικοινωνιακές υποδομές νέας γενιάς, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της ενάλιας ανασκαφής αλλά και των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την απρόσκοπτη επικοινωνία των μελών της ερευνητικής ομάδας σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μέσα από τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της COSMOTE, μεταξύ άλλων:

  • γίνεται γρήγορο upload φωτογραφιών από τα ευρήματα για να ανασυντεθεί η τρισδιάστατη απεικόνισή τους
  • διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε επιστήμονες και αρχαιολόγους
  • ενημερώνεται η ιστοσελίδα για την ανασκαφή http://antikythera.org.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ