FOCUS

Στη δημοσιότητα έγχρωμες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Στη δημοσιότητα έγχρωμες φωτογραφίες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο
Imperial War Museum

Στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το έγχρωμο φιλμ ήταν πολύ σπάνιο και αποτελούσε μία εντελώς νέα τεχνική. Για αυτό το λόγο οι φωτογραφίες από τις συγκρούσεις της εποχής, που βρίσκονται στη δημοσιότητα, είναι ασπρόμαυρες.

Οι εικόνες, όμως, που συμπεριλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του Imperial War Museum είναι ιδιαίτερες \και γοητευτικές. Είναι αυθεντικές και δεν έχουν δεχθεί επεξεργασία.

«Βλέπετε αυτό που τραβήχτηκε. Ξέρω ότι αυτές τις μέρες είναι πολύ κοινό το να βλέπετε επεξεργασμένες φωτογραφίες και ασπρόμαυρες που έχουν μετατραπεί σε έγχρωμες, αλλά εδώ δεν ισχύει» δήλωσε ο συγγραφέας του βιβλίου, Ian Carter σε τηλεφωνική συνέντευξη με το CNNi.

Για την ύπαρξη αυτών των φωτογραφιών είναι υπεύθυνο το Βρετανικό Υπουργείο Πληροφοριών (British Ministry of Information), το οποίο είχε τότε στην κατοχή του μικρή ποσότητα φιλμ Kodachrome. Έτσι, αποφάσισε να πειραματιστεί, δίνοντας το για λίγο σε επαγγελματίες φωτογράφους και αναθέτοντάς τους να το χρησιμοποιήσουν σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Συνολικά, τραβήχτηκαν 3.000 φωτογραφίες, αλλά δεν «επιβίωσαν» όλες τους: «Σχεδόν οι μισές εξαφανίστηκαν και δεν είχαμε ιδέα που μπορεί να πήγαν» αναφέρει ο Carter. Οι υπόλοιπες κρατήθηκαν στο αρχείο του Imperial War Museum και πολλές από αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια.

3

Εκείνη την περίοδο, οι φωτογραφίες είχαν δοθεί σε αμερικανικά περιοδικά προς δημοσίευση, όμως μεγάλος αριθμός αυτών δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.

Υπάρχουν εκπληκτικές λεπτομέρειες από την περίοδο του πολέμου που εάν δεν υπήρχε το έγχρωμο φιλμ θα είχαν χαθεί στο γκρι, όπως για παράδειγμα το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας.

Αυτές οι φωτογραφίες δίνουν στον κόσμο μία ιδέα από τότε, η οποία μοιάζει σημερινή. Όμως δεν είναι: «Όταν τις παρατηρείς είναι σα να τραβήχτηκαν χθες ή να έχουν επεξεργαστεί» αναφέρει ο Ian Carter.

«Είναι λίγο περίεργο να βλέπεις έγχρωμες εικόνες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουν όμως μια δυναμική που σε σοκάρει».

Με πληροφορίες από: Rare color photos cast new light on World War II

ΔΗΜΟΦΙΛΗ