ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Dali & Schiaparelli, In Daring Fashion: Όταν η τέχνη συναντά τη μόδα

Dali & Schiaparelli, In Daring Fashion: Όταν η τέχνη συναντά τη μόδα
EPA/LAMA

Η δημιουργική σχέση της γεννημένης στην Ιταλία σχεδιάστριας μόδας, Έλσα Σκιαπαρέλι και ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα, εκπρόσωπου του υπερρεαλισμού, Σαλβαντόρ Νταλί είναι το θέμα νέας έκθεσης στο Μουσείο Νταλί - Salvador Dali Museum στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα των ΗΠΑ.

Ο Νταλί γνώρισε τη Σκιαπαρέλι στο Παρίσι μέσω άλλων καλλιτεχνών, όπως ο Ζαν Κοκτώ, ο Ρενέ Μαγκρίτ και ο Μαν Ρέι. Και οι δύο τους ήταν ενθουσιασμένοι από τη δύναμη του σουρεαλισμού, σόκαραν τους κόσμους της μόδας και της τέχνης και έτσι γεννήθηκε η επιτυχημένη συνεργασία τους.

Την έκθεση «Dali & Schiaparelli, In Daring Fashion» συνθέτουν φορέματα υψηλής ραπτικής, αξεσουάρ, κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής, αντικείμενα και φωτογραφίες - έργα τα οποία εμπνεύστηκαν ο ένας από τον άλλον ή συνδημιούργησαν.

Επιπλέον παρουσιάζεται πρόσφατη συλλογή του οίκου Σκιαπαρέλι με δημιουργίες υψηλής ραπτικής του Μπερτράν Γκιγιόν.Πρόκειται για την πρώτη έκθεση αφιερωμένη στους δύο φίλους και συνεργάτες, οι οποίοι με τα πρωτοποριακά τους οράματα άλλαξαν την πορεία της τέχνης και της μόδας τον 20ο αιώνα.

O Νταλί σχεδίασε το μπουκάλι του αρώματος της Σκιαπαρέλι και εκείνη ερμήνευσε τα έργα του σε φορέματα, όπως το «φόρεμα - δάκρυα» και το «φόρεμα - σκελετός». Το 1937 δημιούργησαν μαζί το φόρεμα - αστακός (the lobster dress)- σημείο αναφοράς των '30s για τη μόδα αλλά και την τέχνη, όπως και το διάσημο παπούτσι-καπέλο (shoe-hat).

Η Έλσα Σκιαπαρέλι θεωρήθηκε ως η πιο εξέχουσα μορφή της μόδας μεταξύ των δύο Παγκόσμιων Πολέμων. Διερεύνησε τολμηρά σουρεαλιστικά θέματα στα σχέδιά της, επηρεασμένα σε μεγάλο βαθμό από καλλιτέχνες, ειδικά από τον Νταλί.Μεταξύ άλλων τα σχέδια haute couture της Σκιαπαρέλι επέλεγαν η Δούκισσα του Ουίνδσορ, Ουάλις Σίμσον, η Μάρλεν Ντίτριχ και η Μέι Γουέστ.

«Είναι τιμή μας να φέρνουμε το όραμα και το έργο της Έλσα Σκιαπαρέλι στο Μουσείο, όχι μόνο ως έμπιστης φίλης του Νταλί, αλλά και ως ακόμη ενός παραδείγματος μιας δυναμικής γυναίκας η αισθητική και η δημιουργία της οποίας αποτελούν δύναμη πολιτισμού» δήλωσε ο δρ. Χανκ Χάιν, εκτελεστικός διευθυντής του Μουσείου Νταλί και επιμελητής της έκθεσης.

Η έκθεση, συνεργασία του Μουσείου Νταλί και του παρισινού οίκου μόδας Σκιαπαρέλι με δάνεια από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφεια και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης εγκαινιάστηκε στις 18 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου του 2018.

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται πρόσφατη συλλογή του οίκου Σκιαπαρέλι, δημιουργιών υψηλής ραπτικής του Μπερτράν Γκιγιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ