ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κίνα: Ανακαλύφθηκαν οι μικρότερες παλαιολιθικές διακοσμητικές χάντρες του κόσμου

Κίνα: Ανακαλύφθηκαν οι μικρότερες παλαιολιθικές διακοσμητικές χάντρες του κόσμου
Getty Images/ Dean Mouhtaropoulos- Staff/φωτογραφία αρχείου

Κινέζοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τις μικρότερες παλαιολιθικές διακοσμητικές χάντρες στον κόσμο, στην αυτόνομη περιοχή Νινγκσία Χούι της βορειοδυτικής Κίνας.

Οι χάντρες, φτιαγμένες από ένα τσόφλι αυγού και διαμέτρου μικρότερης των 2 χιλιοστών η κάθε μία, ανακαλύφθηκαν στην αρχαία τοποθεσία Κινγκτόνγκσια, της ύστερης Πλειστόκαινου περιόδου, πριν από 8.000 έως 12.000 χρόνια.

Είναι απίστευτο πόσο καλά είναι επεξεργασμένες παρότι είναι τόσο μικρής διαμέτρου. Αποτελεί ένα σπάνιο εύρημα μεταξύ παρόμοιων στολιδιών που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου» δήλωσε ο Γουάνγκ Χουιμίν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Πολιτιστικών Μνημείων και Αρχαιολογίας της Νινγκσία.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι χάντρες δείχνουν την εξαιρετική δεξιοτεχνία και την αίσθηση του γούστου των αρχαίων ανθρώπων. Απαιτείται δε περαιτέρω έρευνα για να προσδιορισθεί η ακριβής χρήση και σημασία αυτών των χαντρών.

Οι αρχαιολόγοι επί πέντε συνεχόμενα χρόνια χρειάστηκε να κοσκινίσουν και να απομακρύνουν χιλιάδες κυβικά μέτρα χώματος για να βρουν αυτές τις χάντρες. Η ανασκαφή στην περιοχή Κινγκτόνγκσια αποτελεί ένα από τα 10 κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα της Κίνας το 2016, τα οποία αποκάλυψαν περισσότερα από 10.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων κεραμικά, διακοσμητικά ακόμα και σπόρους φυτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ