ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Xάρι Πότερ: H Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αποκαλύπτει τον οδυνηρό συμβολισμό & το θάνατο σοκ της μητέρας της

Xάρι Πότερ: H Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αποκαλύπτει τον οδυνηρό συμβολισμό & το θάνατο σοκ της μητέρας της

Συνεχίζοντας να μας αποπλανεί με το παραμύθι του μάγου μέσα μας, η συγγραφέας, πνευματική μητέρα του Χάρι Πότερ Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αποκάλυψε την πηγή έμπνευσής της για το σύμβολο του "Deathly Hallows" σε νέο ντοκιμαντέρ του BBC.

Πρόκειται για ένα τριαδικό σημάδι, αφού αποτελείται από τρία ξεχωριστά στοιχεία: το "Elder Wand" που συμβολίζεται από μία ευθεία κάθετη γραμμή, το "Resurrection Stone" που είναι ο κύκλος που περιβάλλει τη γραμμή και το σύμβολο ολοκληρώνεται με το εξωτερικό τρίγωνο που τα περικλείει και είναι το σύμβολο του "Cloak of Invisibility" αναφέρει. Σύμφωνα με τα βιβλία ο μάγος που θα καταφέρει να βρει και να συνδυάσει αυτά τα τρία στοιχεία θα γίνει ο "Δάσκαλος του Θανάτου".

Μιλώντας στο νέο ντοκιμαντέρ "Ο Χάρι Πότερ και η ιστορία της μαγείας", η συγγραφέας αποκάλυψε ότι το σύμβολο είναι παρόμοιο με αυτό που εμφανίζεται στην ταινία του 1975, "Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς" με πρωταγωνιστές τους Σον Κόνερι και Μάικλ Κέιν, την οποία έβλεπε τη νύχτα που η μητέρα της πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 45 χρόνων.

"Έμενα στο σπίτι ενός φίλου και έγραφα τον Πότερ για έξι μήνες και έμενα ξύπνια όταν όλοι οι άλλοι κοιμόντουσαν επειδή έβλεπα την ταινία 'Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς'" δήλωσε η Ρόουλινγκ.

"Κάποια στιγμή την ώρα που έβλεπα την ταινία... η μητέρα μου πέθανε, 250 μίλια μακριά, μου τηλεφώνησαν την επόμενη μέρα για να μου πουν ότι έχει πεθάνει" είπε.

"Με έλουσε κρύος ιδρώτας"

Συνεχίζοντας αποκάλυψε ότι ποτέ δεν είχε συνδυάσει τα δύο σχήματα μέχρι που πολλά χρόνια αργότερα ξαναείδε την ταινία και είδε τις ομοιότητες των δύο συμβόλων και τότε "με έλουσε κρύος ιδρώτας" τόνισε.

Η Ρόουλινγκ έχει μιλήσει ξανά για τον θάνατο της μητέρας της από σκλήρυνση κατά πλάκας αποκαλύπτοντας ότι ήταν ένα "τεράστιο σοκ" για τη βρετανή συγγραφέα.

Η συγγραφέας, η οποία έχει ιδρύσει την κλινική Άννα Ρόουλινγκ για την έρευνα των νευρολογικών ασθενειών, δήλωσε στην "The Telegraph":

Η μαμά πάντα φαινόταν πολύ νέα. Ήταν αδύνατη, δεν κάπνιζε, δεν έπινε και τα λέω όλα αυτά γιατί όταν διαγνώστηκε στα 35 της χρόνια από μία ασθένεια που θα την σκότωνε ήταν για μας και για όλους όσοι την γνώριζαν ένα τεράστιο σοκ".

Η μεγαλύτερη στεναχώρια για τη Ρόουλινγκ είναι ότι η μητέρα της, στην οποία άρεσε να διαβάζει, δεν έμαθε ποτέ ότι η κόρη της έγινε μία επιτυχημένη συγγραφέας. Δεν είχε την ευκαιρία να διαβάσει τον Χάρι Πότερ, καθώς η Ρόουλινγκ άρχισε να γράφει το πρώτο βιβλίο έξι μήνες πριν τον θάνατό της μητέρας της.

"Ναι, δεν ήξερε, ποτέ δεν έμαθε για τον Χάρι Πότερ, άρχισα να γράφω έξι μήνες πριν πεθάνει κι αυτό είναι οδυνηρό. Μακάρι να το γνώριζε" είπε η συγγραφέας.

Η λαογραφία της μαγείας του Πότερ

potter

Μια νέα έκθεση που πραγματοποιείται στο Λονδίνο με αφορμή την 20η επέτειο από την έκδοση του πρώτου βιβλίου με πρωταγωνιστή τον Πότερ εξιστορεί τη μαγεία με σπάνια αναμνηστικά κι ενθύμια σε συνδυασμό με ιστορικά αντικείμενα.

Η έκθεση "Harry Potter: Α History Of Magic" (Xάρι Πότερ: Μια ιστορία μαγείας) παρουσιάζεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο.

Μαζί με τα αντικείμενα που σχετίζονται άμεσα με τη συγγραφέα και τα βιβλία της, η έκθεση παρουσιάζει αντικείμενα από τη συλλογή της βιβλιοθήκης, μεταξύ αυτών πάπυρους αλχημιστών από το 1500 και κινέζικα οστά μαντείας που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα.

"Η έκθεσή μας εξερευνά την ιστορία, τη μυθολογία και τη λαογραφία πίσω από τις ιστορίες του Χάρι Πότερ" δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο έφορος της έκθεσης Τζούλιαν Χάρισον.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ