ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 80 χρόνια της Σχολής Μωραΐτη στη μεγάλη οθόνη

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 80 χρόνια της Σχολής Μωραΐτη στη μεγάλη οθόνη

Μια επετειακή ταινία, φόρος τιμής στο εκπαιδευτικό ίδρυμα που αγάπησαν παραδίδουν στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οι μαθητές, γονείς, καθηγητές και απόφοιτοι της Σχολής Μωραΐτη για τα 80α γενέθλια από την ίδρυση της.

Έπειτα από δύο χρόνια εθελοντικής δουλειάς, η ταινία "Ιστορίες Χωρίς Χρόνο" ολοκληρώθηκε και θα συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία για τον εορτασμό των 80 ετών της Σχολής Μωραΐτη και είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας μαθητών, γονέων, καθηγητών και αποφοίτων του σχολείου.

Πάνω από 400 άτομα, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, συνεργάστηκαν εθελοντικά για δύο χρόνια, ώστε να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί αυτή η ιδέα, η οποία, με μεγάλη χαρά των συντελεστών της, θα προβληθεί στη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Νοεμβρίου, ενώ αργότερα θα προβληθεί και στους κινηματογράφους της Αθήνας.

Ένα μικρό δείγμα της ταινίας παρουσιάστηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συγκεκριμένα στον Πολυχώρο του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής", παρουσία του σύμβουλου διεύθυνσης της Σχολής Μωραΐτη και σύμβουλου παραγωγής της ταινίας, Αντώνη Καρτάλη, της διευθύντριας παραγωγής, Μυρένας Χατζηβασιλείου και του σκηνοθέτη και καθηγητή της Σχολής, Βασίλη Ραΐση.

"Επιλέξαμε έναν πολύ πρωτότυπο τρόπο να γιορτάσουμε τα 80 μας χρόνια και καταφέραμε να φέρουμε κοντά όλη την οικογένεια του σχολείου, μαθητές, γονείς, αποφοίτους, καθηγητές. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ όλους τους συμμετέχοντες για την υποστήριξη και την πολύωρη εθελοντική εργασία, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί αυτή η μοναδική πρωτοβουλία, η οποία έγινε με πολύ κέφι" δήλωσε ο σύμβουλος διεύθυνσης της Σχολής Μωραΐτη, Αντώνης Καρτάλης.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας και καθηγητής της Σχολής, Βασίλης Ραΐσης αναφέρθηκε σε όλους τους συντελεστές που συμμετείχαν στην παραγωγή, καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, όπως για παράδειγμα στη διαδικασία του μοντάζ, όπου πολλές σκηνές έπρεπε να κοπούν, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους εθελοντές που έλαβαν μέρος να μείνουν, τελικά, εκτός. Ενώ η διευθύντρια παραγωγής, Μυρένα Χατζηβασιλείου, μίλησε για τη μοναδικότητα του να συνεργάζονται γονείς με μαθητές, καθηγητές με ηθοποιούς, επαγγελματίες με ερασιτέχνες, μεγάλοι με παιδιά.

Περισσότεροι από 20 αγαπημένοι ηθοποιοί και τραγουδιστές, μαθητές από οκτώ έως 18 ετών, τέσσερις μεγάλοι χορηγοί, 50 υποστηρικτές και επτά συνθέτες που έγραψαν 45 μουσικά κομμάτια, εργάστηκαν για να στηρίξουν την ταινία, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν σε 40 διαφορετικές τοποθεσίες, ενώ ένα μεγάλο μέρος της γυρίστηκε στο νησί της Τήνου.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Νίκου και της Έλενας σε έξι διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Στην πρώτη ιστορία είναι μικρά παιδιά, ενώ στην τελευταία έχουν οι ίδιοι εγγόνια. Ο χρόνος περνάει και αλλάζει τα πάντα και σε κάθε ιστορία φαίνεται σαν να είναι άλλοι άνθρωποι. Πιθανόν να είναι και άλλοι άνθρωποι, που ζουν παράλληλα παρόμοιες ιστορίες. Στη ζωή των πρωταγωνιστών, όμως, υπάρχουν δεσμοί που μένουν αναλλοίωτοι στον χρόνο.

Στην ταινία συμμετέχουν γνωστοί απόφοιτοι και γονείς όπως οι Δημήτρης Τάρλοου, Λένα Παπαληγούρα, Χάρης Ρώμας,Νίκος Αλεξίου και Γιώργος Παπανδρέου.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ